Skrętka Ethernet z linką nośną

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1783
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Skrętka Ethernet z linką nośną

Post autor: matrix » 11 lip 2017, 15:34

Takie jest do Was drodzy użytkownicy zapytanie. Trzeba puścić skrętkę z budynku do budynku. Odległość około 100m, niestety nie ma możliwości puszczenia tego ziemią i trzeba wykorzystać powietrze czyli skrętka z linką nośną. i teraz pytania:
1. Czy to prawda że taka skrętka tworzy "fajną" antenę dla piorunów ?
2. Jeśli tworzy antenę to co się zmieni jeśli uziemiona zostanie linka nośna ?
3. Jaki rodzaj skrętki zastosować na tak stosunkowo dużą odległość ? (kategorii 5 ? wyższej ?)
4. Wtyczki RJ45 metalowe by całość została uziemiona ?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1419
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 11 lip 2017, 20:58

1) Nie znam się, ale intuicja podpowiada mi że tak. Po pierwsze antena magnetyczna (wyładowania między chmurami), po drugie przewód zadziała jak piorunochron!
Na szybko wyszukane:
http://www.dachyplaskie.info.pl/realiza ... kich-cz-1/
http://solaris18.blogspot.com/2012/09/i ... omowa.html (uwaga, tutaj antywirus coś płacze)

1) i 2) Stal ma dużo większą rezystancję od miedzi. Możesz uziemić, ale ja skupił bym się na UZIEMIENIU oplotu, może nawet po jednej żyle z każdej pary.

4) Nie. Metalowe wtyczki łączą oplot z obudową urządzeń i zapewniają EKRANOWANIE. Jeśli coś chcesz zrobić, to UZIEMIĆ - połączyć oplot z uziomem budynków.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 14 lip 2017, 8:28

Światłowód samonośny kupisz taniej niż skrętkę samonośną, odpada wile problemów, może to jest rozwiązanie?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1783
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 15 lip 2017, 9:20

joon pisze:Światłowód samonośny kupisz taniej niż skrętkę samonośną, (...)
Coraz częściej nad tym rozmyślam.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2051
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 16 lip 2017, 12:10

matrix pisze:
joon pisze:Światłowód samonośny kupisz taniej niż skrętkę samonośną, (...)
Coraz częściej nad tym rozmyślam.
Tak tylko trzeba mieć jeszcze narzędzia do okucia światłowodu, a te moga być o wiele droższe niz nawet 1KM skrętki samonośnej. Ogólnie ja problem tego typu rozwiązałem tak że skrętke powiesiłem na lince do suszenia prania i przytwierdziłem opaskami zaciskowymi.
A i jest coś takiego jak skrętka odporna na warunki atmosferyczne. tzw, zewnętrzna, ma czarna izolacje.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1783
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 18 lip 2017, 16:16

kayron pisze:jest coś takiego jak skrętka odporna na warunki atmosferyczne. tzw, zewnętrzna, ma czarna izolacje
Nawet przez chwilę nie pomyślałem o innej skrętce. Głównie taka (ona jest żelowana) wchodzi w grę.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2051
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 18 lip 2017, 16:28

Odpowiadając na pytanie pierwsze.
Każdy przewód wiszący na dużej odległości tworzy antenę.
Jeżeli się boisz o skutki ewentualnych wyładowań atmosferycznych, to na obu końcach przewodu daj sobie ochronniki. Można kupić gotowe, albo wyszarpać z starego UPSa, jest to po prostu płytka PCB z dwoma złączami RJ45, kilkoma warystorami, transilami, która się uziemia do PE w odpowiednim miejscu.
PS. Puźniej dam zdjęcie takiej PCB wyszarpanej z starego UPSa.Teraz musze mykac.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 14 sie 2017, 18:36

Tak naprawdę długość kabla nie powinna przekraczać 90metórw.
Jedynym sensowym rozwiązaniem jest światłowód.
Wiem ze można kupić gotowe zarobione światłowody co prawda niejestem pewien czy w wersji z izolacją odporna na UV ale to już można obejść stosując peszel odporny na UV.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 21 sie 2017, 16:30

kayron pisze:Tak tylko trzeba mieć jeszcze narzędzia do okucia światłowodu, a te moga być o wiele droższe niz nawet 1KM skrętki samonośnej.
Pierwszy link z brzegu:
http://www.dipol.com.pl/kabel_swiatlowo ... _L7202.htm

nie dość że na metry to jeszcze zakuwają. Ocenach osprzętu sieciowego nie piszę- nie mam rozeznania jak to wygląda obecnie w detalu.

ODPOWIEDZ