Witam Wszystkich ponownie
Mam taki problem z tym schematem
Przede wszystkim wydaje mi się że ten kondensator powinien być odwrotnie wpięty ale może się mylę.
Ale załóżmy że ma być odwrotnie wtedy również dioda i rezystor powinny być u dołu.
Jeżeli jak dotąd moje rozważania są słuszne to mam problem z tym rezystorem wpiętym równolegle do diody - po co on tam w ogóle jest. Nie mogę doszukać się zasadności wpinania go w to miejsce?
Proszę o pomoc
Działanie przekaźnika PKE06
Działanie przekaźnika PKE06
- Załączniki
-
- Schemat_3.jpg (27.71 KiB) Przejrzano 4342 razy
Ponieważ zasugerowałem się tym co jest napisane że włączenie przekaźnika czyli przepięcie będzie ładowało kondensator i rozumię że ta dioda po to tam jest żeby ułatwić przepływ dużego prądu tylko że pewnie błędnie myślę ale wydaje mi się że wyższy potencjał będzie na dole schematu czyli tam powinna się znalężź ta dioda?Niby czemu?
Ok Już chyba wiem jak to działa:
Najpierw prad plynie w dwóch obwodach : jeden to obwód od baterii przez przekaźnik
drugi obwod to obwód ladowania kondensatora poprzez baterie
Natomiast gdy przekaźnik przełączy styki prad bedzie płyną od przekaznika po przez zestaw LED
a bedzie go wspomagal kondensator który bedzie się pomału rozladowywal przez rezystor i przekaźnik
Swoją drogą to bardzo sprytny układ
Najpierw prad plynie w dwóch obwodach : jeden to obwód od baterii przez przekaźnik
drugi obwod to obwód ladowania kondensatora poprzez baterie
Natomiast gdy przekaźnik przełączy styki prad bedzie płyną od przekaznika po przez zestaw LED
a bedzie go wspomagal kondensator który bedzie się pomału rozladowywal przez rezystor i przekaźnik
Swoją drogą to bardzo sprytny układ