Proszę o sprawdzenie schematu generatora
Proszę o sprawdzenie schematu generatora
W zamyśle generator ma pracować z częstotliwością 100 Hz. Na wyjściu ma być przebieg prostokątny dwukierunkowy np. +9V, 0V, -9V. Wartości napięcia mają być wyższe, niższe lub równe 0. Czy napięcie szczytowe na wyjściu z tego układu będzie równe napięciu zasilania (+9V i -9V)? Wypełnienie ma wynosić 50%. Rezystor i potencjometr na wyjściu służą do ograniczania prądu wyjściowego.
- Załączniki
-
- opamp97.gif
- (10.77 KiB) Pobrany 3302 razy
TL07X albo TL08X będzie się do tego nadawał? Mógłbym użyć NE555 do sterowania częstotliwością i wypełnieniem ale zależy mi na tym, żeby na wyjściu przebieg był prostokątny, a NE555 daje przebieg kwadratowy. Mógłbym go podłączyć do wejścia TL0XX nie wiem tylko jaki konkrtnie układ zastosować. Czytałem gdzieś, że wzmacniacz różnicowy może przekształcić pojedyncze napięcie z NE555 w napięcie o przeciwnym znaku, ale o równej wartości bezwzględnej.
A Taki układ da mi symetryczne napięcie?
Gdybym chciał sterować cyklem i częstotliwością przy pomocy NE555 to musiał bym najpierw przekształcić sygnał kwadratowy z NE555 w trójkątny przy pomocy jednego wzmacniacza operacyjnego zasilanego pojedynczym napięciem, a później przy pomocy wzmacniacza różnicującego sygnał trójkątny zamienić w sygnał prostokątny.
IC2 uA741 z tego schematu podłączyć do wyjścia NE555, a później przekształcić przebieg trójkątny w prostokątny jak na schemacie poniżej.

Nawet gdyby schemat z rysunku tim58.gif działał to i tak NE555 ma trochę za niskie napięcie do tego celu. Tranzystory można zastąpić wzmacniaczami operacyjnymi zasilanymi napięciem symetrycznym i np. połączyć ich wyjścia.
A Taki układ da mi symetryczne napięcie?
Gdybym chciał sterować cyklem i częstotliwością przy pomocy NE555 to musiał bym najpierw przekształcić sygnał kwadratowy z NE555 w trójkątny przy pomocy jednego wzmacniacza operacyjnego zasilanego pojedynczym napięciem, a później przy pomocy wzmacniacza różnicującego sygnał trójkątny zamienić w sygnał prostokątny.
IC2 uA741 z tego schematu podłączyć do wyjścia NE555, a później przekształcić przebieg trójkątny w prostokątny jak na schemacie poniżej.

Nawet gdyby schemat z rysunku tim58.gif działał to i tak NE555 ma trochę za niskie napięcie do tego celu. Tranzystory można zastąpić wzmacniaczami operacyjnymi zasilanymi napięciem symetrycznym i np. połączyć ich wyjścia.
- Załączniki
-
- tim58.gif
- (26.69 KiB) Pobrany 3271 razy
Ostatnio zmieniony 24 maja 2017, 16:09 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Było by miło 
Naskrobałem coś takiego, jest to w zasadzie ten sam układ, ale podwójny połączony za pomocą GND. Nie wiem tylko czy on będzie działał i jaka będzie różnica potencjałów między wyjściami z TL082A i B. Wydaje mi się, że jeżeli podłączę symetryczne 9V do wzmacniacza A i drugie symetryczne 9V do wzmacniacza B to uda mi się uzyskać na wyjściu różnicę potencjałów 9V*1.41=12,69V. To ma być związane z niedokładnością obydwu układów i tym, że mimo zastosowania elementów o tych samych wartościach znamionowych nie uda się sprawić aby oba przebiegi się pokrywały
Chodzi mi o uzyskanie efektu zielonego guziczka z tej strony:
http://www.school-for-champions.com/sci ... encies.htm
Czy z napięciem niesymetrycznym uda mi się osiągnąć taki sam efekt?
Naskrobałem coś takiego, jest to w zasadzie ten sam układ, ale podwójny połączony za pomocą GND. Nie wiem tylko czy on będzie działał i jaka będzie różnica potencjałów między wyjściami z TL082A i B. Wydaje mi się, że jeżeli podłączę symetryczne 9V do wzmacniacza A i drugie symetryczne 9V do wzmacniacza B to uda mi się uzyskać na wyjściu różnicę potencjałów 9V*1.41=12,69V. To ma być związane z niedokładnością obydwu układów i tym, że mimo zastosowania elementów o tych samych wartościach znamionowych nie uda się sprawić aby oba przebiegi się pokrywały
Chodzi mi o uzyskanie efektu zielonego guziczka z tej strony:
http://www.school-for-champions.com/sci ... encies.htm
Czy z napięciem niesymetrycznym uda mi się osiągnąć taki sam efekt?
- Załączniki
-
- opamp97.gif
- (24.6 KiB) Pobrany 3153 razy
Hej
Czy ten układ zadziała, nie wiem. Czy masa ma być pod JP1? Ale ten efekt guziczka to efekt nieco większej częstotliwości Przebiegu F1 do F2. To potrzebujesz generatora z przestrajaną czestotliwością. Nie dobierzesz elementów ze wzoru tak, aby mieć dokładnie 1Hz różnicy. Musisz regulować, bo zawsze masz tam jakas tolerancje chocby 1% na rezystorze i tylez samo na kondensatorze. Wejście podepnij do jakiegoś tam miksera i bęziesz miał taki efekt.
A z ciekawości , skąd Ci ten pierwiastek z 2 tam wyszedł?
Pozdrawiam
Piotrek
Czy ten układ zadziała, nie wiem. Czy masa ma być pod JP1? Ale ten efekt guziczka to efekt nieco większej częstotliwości Przebiegu F1 do F2. To potrzebujesz generatora z przestrajaną czestotliwością. Nie dobierzesz elementów ze wzoru tak, aby mieć dokładnie 1Hz różnicy. Musisz regulować, bo zawsze masz tam jakas tolerancje chocby 1% na rezystorze i tylez samo na kondensatorze. Wejście podepnij do jakiegoś tam miksera i bęziesz miał taki efekt.
A z ciekawości , skąd Ci ten pierwiastek z 2 tam wyszedł?
Pozdrawiam
Piotrek
Nie wiem. Dlatego pytam. Mam inny układ bez napięcia symetrycznego ale, że NE555 obsłuży jedynie do 15V postanowiłem na wyjściu dać tranzystor. Czy taki układ da mi na wyjściu falę kwadratową 24V o wypełnieniu mniejszym niż 50%?
R4 liczę ze wzoru R= 24V/I?
Różnicę potencjałów oczywiście mierzę między wyjściem + z przetwornicy i kolektorem tranzystora BC547B.
R4 liczę ze wzoru R= 24V/I?
Różnicę potencjałów oczywiście mierzę między wyjściem + z przetwornicy i kolektorem tranzystora BC547B.
A skąd pomysł, że chcę mieć dokładnie 1Hz różnicy? Rozstrzał elementów i różnice produkcyjne między konkretnymi scalakami NE555 wytworzą jakąś różnicę czy to będzie 1, 2, 5 czy 10 Hz nie ma dla mnie aż tak dużego znaczenia, ważne jest żeby było to "echo" sygnałów o zbliżonej częstotliwości, a który z układów będzie miał wyższą, a który niższą częstotliwość nie ma już żadnego znaczenia, bo oba będą podłączone do tego samego wyjścia. Więc najpierw zadziała jeden, a później drugi.leech10 pisze: Ale ten efekt guziczka to efekt nieco większej częstotliwości Przebiegu F1 do F2. To potrzebujesz generatora z przestrajaną czestotliwością. Nie dobierzesz elementów ze wzoru tak, aby mieć dokładnie 1Hz różnicy. Musisz regulować, bo zawsze masz tam jakas tolerancje chocby 1% na rezystorze i tylez samo na kondensatorze. Wejście podepnij do jakiegoś tam miksera i bęziesz miał taki efekt.
- Załączniki
-
- tim58.gif
- (32.41 KiB) Pobrany 3088 razy
Ostatnio zmieniony 30 maja 2017, 19:29 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.