AVT2999 - Brak połączenia oscyloskopu z PC

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
sebxx4
-
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2017, 7:57
Lokalizacja: Katowice

AVT2999 - Brak połączenia oscyloskopu z PC

Post autor: sebxx4 » 14 kwie 2017, 7:59

Witajcie.
Niedawno zmontowałem sobie AVT2999 (oscyloskop cyfrowy). Do tego zakupiłem na aliexpress przejściówke na PL2303. Ona fabrycznie jest ustawiona na prace z logiką 3,3V (pin 4 zmostkowany z pinem 17).

Po podłączeniu do komputera, windows (Win7 x64) sam znajduje jakieś sterowniki, ja tylko ustawiam w menadżerze urządzeń prędkość transmisji taką samą jak w oscyloskopie (115200), a port zostawiam taki jaki jest (COM3).

W programie dołączonym do oscyloskopu, po podłączeniu przejściówki pojawia się COM3 USB i wybieram prędkość 115200, klikam Open Port i niby otwiera, ale nic się nie dzieje.

Może brakuje jakiś sterowników? Proszę o jakieś porady, bo sam kit tani nie był (prawie 200zł), a kupiłem go z myślą o pracy głównie na PC.

r-mik
-
Posty: 48
Rejestracja: 10 wrz 2011, 6:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: r-mik » 04 maja 2017, 6:18

A próbowałeś czy po zwarciu linii TX z RX na przejściówce, masz echo w terminalu?

sebxx4
-
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2017, 7:57
Lokalizacja: Katowice

Post autor: sebxx4 » 04 maja 2017, 11:56

Jak to sprawdzić?

m75
-
Posty: 50
Rejestracja: 21 sie 2012, 15:45
Lokalizacja: Olkusz

Post autor: m75 » 21 maja 2017, 11:21

Witam.
Sprawa prosta jak drut ;-).
Drutujesz wejście z wyjściem na wtyczce RS232.
Po prostu łączy się wyjście Txd z wejściem Rxd (piny 2 i 3 na wtyczce DB9), wyłącza się kontrolę przepływu w terminalu (pełno zamienników Hyperterminala na licencji GNU), włącza echo.
Wciskając kolejno klawisze uzyskujesz powtórzoną odpowiedź i wiesz że przejściówka działa.
Pozdrawiam.

sebxx4
-
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2017, 7:57
Lokalizacja: Katowice

Post autor: sebxx4 » 21 maja 2017, 15:13

Przejściówka działa, ale nadal pisze mi unable to open w MKP.

m75
-
Posty: 50
Rejestracja: 21 sie 2012, 15:45
Lokalizacja: Olkusz

Post autor: m75 » 22 maja 2017, 9:14

Witam.
sebxx4 pisze:Przejściówka działa, ale nadal pisze mi unable to open w MKP.
Nie miałem w rękach tego kitu ale często się zdarza jakiś błąd w montażu więc lupa i tester zwarć w dłoń i należy najpierw sprawdzić czy nie ma zwarcia na płytce, czy układy są wlutowane we właściwym kierunku itd.
W dalszej kolejności sprawdź czy załadowany jest najnowszy wsad do procesora, poustawiane bezpieczniki, zworki itp.

Jeżeli program zgłasza, że nie może otworzyć portu to być może jest ustawiony niewłaściwy i wystarczy przestawić.

Jeżeli nadal nie będzie postępów to najlepiej napisać do autora projektu lub serwisu AVT z prośbą o pomoc.

Pozdrawiam.

sebxx4
-
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2017, 7:57
Lokalizacja: Katowice

Post autor: sebxx4 » 11 cze 2017, 7:12

Pisałem i do autora i do AVT.
Autor już się tym nie zajmuje, a z serwisu AVT żadnej odpowidzi.
Jakieś inne propozycje?

sebxx4
-
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2017, 7:57
Lokalizacja: Katowice

Post autor: sebxx4 » 11 cze 2017, 16:44

W załączniku umieszczam kod źródłowy aplikacji - może ktoś z Was mógłby do tego zerknąć? Program jest napisany w Qt4 o ile się nie myle.
Załączniki
MiniKombajnPomiarowy3_3_rc3.zip
(322.85 KiB) Pobrany 61 razy

ODPOWIEDZ