Moc w rezystorze
Moc w rezystorze
Cześć wszystkim.
Chciałbym zająć się elektroniką, ale nie mogę pojąć jednej kwestii.
Załóżmy, że wybieram rezystor 5Ω, którego moc znamionowa to 0,125W. W nocie napisane jest, że napięcie pracy jest do 30V. W takim razie otrzymany prąd z prawa Ohma to: I=U/R=6A. Moc wydzielona to P=U*I=180W. Rezystor ten z pewnością nie wytrzyma, więc jakim prawem może pracować przy napięciu 30V?
Chciałbym zająć się elektroniką, ale nie mogę pojąć jednej kwestii.
Załóżmy, że wybieram rezystor 5Ω, którego moc znamionowa to 0,125W. W nocie napisane jest, że napięcie pracy jest do 30V. W takim razie otrzymany prąd z prawa Ohma to: I=U/R=6A. Moc wydzielona to P=U*I=180W. Rezystor ten z pewnością nie wytrzyma, więc jakim prawem może pracować przy napięciu 30V?
Pokaż może man tu tą notę.
I skoro nota podaje Umax = 30V oznacz to, że dotyczy to rezystorów o rezystancji większej niż:
R= U^2/P = 30^2/0.125 = 7.2kΩ
nota jest zbiorcza i dotyczy całej serii rezystorów.
A dla rezystorów o mniejszym nominale U_max obliczamy z tego wzoru
U_max = √(P*R) = √(0.125W * 5Ω) = 0.79V
I trzeba pamiętać, że rezystory nie powinny pracować z maksymalną notą.
I skoro nota podaje Umax = 30V oznacz to, że dotyczy to rezystorów o rezystancji większej niż:
R= U^2/P = 30^2/0.125 = 7.2kΩ
nota jest zbiorcza i dotyczy całej serii rezystorów.
A dla rezystorów o mniejszym nominale U_max obliczamy z tego wzoru
U_max = √(P*R) = √(0.125W * 5Ω) = 0.79V
I trzeba pamiętać, że rezystory nie powinny pracować z maksymalną notą.
http://www.tme.eu/pl/Document/d2a72e545 ... 3yageo.pdf
W takim razie jeżeli podaję napięcia np. 50V i chcę otrzymać prąd 10A, to jak mam to zrobić, skoro rezystor 5Ω ma wytrzymałość na poziomie mW? Muszę je łączyć szeregowo, żeby tę moc rozłożyć na wszystkie rezystory?
W takim razie jeżeli podaję napięcia np. 50V i chcę otrzymać prąd 10A, to jak mam to zrobić, skoro rezystor 5Ω ma wytrzymałość na poziomie mW? Muszę je łączyć szeregowo, żeby tę moc rozłożyć na wszystkie rezystory?
Właśnie ten rezystor ma być obciążeniem. Nie chcę do tego nic podłączać, ale zobaczyć na oscyloskopie jak zachowuje się tranzystor w pełnym zakresie prądu drenu, czyli chcę, żeby przepływał przez rezystor prąd 7/8A maksymalnie przy 20V. W związku z tym myślałem, że muszę po prostu z prawa Ohma wyliczyć rezystancję i wrzucić ją przed tranzystor.
Chodzi mi o układ z NMOS.
Chodzi mi o układ z NMOS.
Hej
A tak dzieki nie pomyślałam o tym. Standardowo mikrokontroler da napięcia na wyjściu 0-5V więc racja nie będzie to działać. Kolega nie pisał nic o sterowaniu i tak nie zwróciłam uwagi, że na schemacie jest Mikrokontroler. Zawsze można dac tranzystor bipolarny do sterowania ale racja schemat tego nie zawiera
Dziękuje.
A tak dzieki nie pomyślałam o tym. Standardowo mikrokontroler da napięcia na wyjściu 0-5V więc racja nie będzie to działać. Kolega nie pisał nic o sterowaniu i tak nie zwróciłam uwagi, że na schemacie jest Mikrokontroler. Zawsze można dac tranzystor bipolarny do sterowania ale racja schemat tego nie zawiera
Dziękuje.