Reset komputera i czasem piszczenie ramu - jaka przyczyna ?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Zablokowany
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1784
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Reset komputera i czasem piszczenie ramu - jaka przyczyna ?

Post autor: matrix » 10 gru 2014, 19:31

Słuchajcie, mam takie pytanie bo od kilku dni nie mam kompa. Zaczął się resetować.
Reset następuje w nieregularnych odcinkach czasu. Raz zresetuje się po 10 minutach, czasem reset nastąpi kilka chwil po uruchomieniu systemu a czasem nie zdąży się nawet uruchomić i już jest reset za resetem. Czasem resetowi towarzyszy piszczenie jak na błąd pamięci ram. W filmiku poniżej będzie słychać. Na pewno nie jest to wina systemu bo chciałem bujnąć live linux i nawet nie zdążyłem, nastąpił reset.

- odpiąłem wszystko z portów USB
- odpiąłem wszystkie dyski i napędy
- odpiąłem myszkę a nawet ją zmieniłem
- przekładałem pamięć ram do innego gniazda
- pamięć ram sprawdzona w serwisie komputerowym i jest sprawna.
- podmieniłem zasilacz na inny
- zmieniłem pastę pod procesorem na pastę Zalmana
- wszedłem do biosu i na bieżąco śledziłem temperatury które nie przekraczają na procku 42st.

Kompletnie nic się nie zmieniło. Wciąż się resetuje. Czy to oznacza że płyta jest walnięta ?
Na filmie słychać tylko 3 długie dźwięki ale było ich więcej tylko za późno zacząłem nagrywać.

-> WSPOMNIANY FILM <-

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 10 gru 2014, 19:51

Najszybciej to po modelu płyty sprawdzić co oznaczają piski. Tj. ilość pisków i w jakich odstępach.

Czego nie sprawdziłeś to bateria od biosu, choć widział byś to że daty nie trzyma.... i pokazuje rok 2012?? jak dobrze widzę. Nie wiem jak jest w stacjonarnych ale w laptopie HP nie mogłem odpalić kompa bo właśnie ta bateria padła.

A jakieś widoczne uszkodzenia na płycie? Przegrzane miejsca, lub wybrzuszone kondensatory?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1784
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 10 gru 2014, 19:58

Płyta jest na tyle dobrej jakości że nie ma ani jednego elektrolita. Zresztą już od dawna nie biorę płyt z elektrolitami. Stąd trzymam się płyt GIGABYTE'a.
Jeśli chodzi o czas i datę to trzyma jak trzeba, nie ma z tym kłopotów.

Widocznych uszkodzeń na płycie brak.

Według opisu mojej płyty z rozdziału
Q: What do the beeps emitted during the POST mean?
Continuous long beeps: Graphics card not inserted properly
Tylko że ja kartę graficzną wyjmowałem i wkładałem ponownie.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 11 gru 2014, 1:05

U mnie na 2 platformach było takie zachowanie spowodowane uszkodzeniem ramu, na innym kompie ten ram działał bezbłędnie- niezgodność?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1784
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 11 gru 2014, 16:46

Zrobiłem dwie rzeczy na raz i nie wiem która pomogła bo dzisiaj komputer działa od rana i nic się nie dzieje.
1. Odłączyłem kabel RJ45 a w zasadzie przełożyłem do innego gniazda routera,
2. Od płyty głównej odłączyłem złączkę idącą do przycisku reset na obudowie.

Na razie jak pisałem, od rana nic złego się nie wydarzyło i mam nadzieję że już tak zostanie.

genju22
-
Posty: 1
Rejestracja: 25 gru 2014, 23:45
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: genju22 » 25 gru 2014, 23:48

Na pewno kabel RJ45 nie miał z tym nic wspólnego.

ulcia
-
Posty: 3
Rejestracja: 18 gru 2016, 10:59
Lokalizacja: Łódź

Post autor: ulcia » 17 lut 2017, 11:19

Kabelek resetu pomógł to i sprawdź po zdjęciu panelu przedniego czy nie ma tam jakiegoś zwarcia. A w przypadkach takich różnych problemów należy sprawdzić zasilacz.

Zablokowany