Witam wszystkich ponownie
Mam następującą prośbę czy mógłby ktoś zamieścić opis układu licznika dziesiątego 4017
Moze gdzieś w Elektronice dla wszystkich był taki opis ale w którym numerze?
W Google są trochę niespójne objaśnienia
Bardzo proszę o pomoc.
Dzięki
Arek
Licznik 4017
Ten rysunek wystarczy ?
Albo ten
http://www.electronicshub.org/ic-4017-d ... _waveforms
A może masz w domu ten licznik?
I napisz czego konkretnie nie rozumiesz?
Albo ten
http://www.electronicshub.org/ic-4017-d ... _waveforms
A może masz w domu ten licznik?
I napisz czego konkretnie nie rozumiesz?
- Załączniki
-
- 4017.gif
- (15.02 KiB) Pobrany 2050 razy
to liczy impulsy a właściwie chyba któreś ze zbocz, czy się pomylę jeśli powiem że to taka seria flip flopów?
eh,nie mam takiego(miałem 10 ,żaden nie działał...chińskich)a do "klaskacza" by się przydał,chyba zresztą jeden z częściej stosowanych układów w różniastych projektach.
ale mam ciekawszy
4024, ripple counter binarny ...o tym myśląłem żeby użyć go jako dzielnika częstotliwości
eh,nie mam takiego(miałem 10 ,żaden nie działał...chińskich)a do "klaskacza" by się przydał,chyba zresztą jeden z częściej stosowanych układów w różniastych projektach.
ale mam ciekawszy
Dzięki Jony130
Nie wiem czy dobrze rozumuje ale kiedy na Q9 zmienia się stan z 1 na 0 na wyjściu carry out pojawia się stan wysoki służący do uruchomienia drugiego ukladu ale w takim razie do którego wejścia drugiego układu podłączamy to wyjście z pierwszego ukladu?
Czy licznik liczy tak że gdy mamy dwa połączone układy to drugi odpowiada za dziesiątki a pierwszy za jedności?
Dlaczego w tym artykule po angielsku jednocześnie występuje jedynka na wyjsciu Q0 i RESET Czy nie jest tak że najpierw musi zgasnąć RESET żeby zaczęło się zliczanie?
Proszę również o podanie przykładu na licznik binarny i jak działa taki licznik binarny?
Nie wiem czy dobrze rozumuje ale kiedy na Q9 zmienia się stan z 1 na 0 na wyjściu carry out pojawia się stan wysoki służący do uruchomienia drugiego ukladu ale w takim razie do którego wejścia drugiego układu podłączamy to wyjście z pierwszego ukladu?
Czy licznik liczy tak że gdy mamy dwa połączone układy to drugi odpowiada za dziesiątki a pierwszy za jedności?
Dlaczego w tym artykule po angielsku jednocześnie występuje jedynka na wyjsciu Q0 i RESET Czy nie jest tak że najpierw musi zgasnąć RESET żeby zaczęło się zliczanie?
Proszę również o podanie przykładu na licznik binarny i jak działa taki licznik binarny?
Stan wysoki dla wyjścia CO występuje, jeżeli na którymś z wyjść od Q0 do Q4 jest jedynka. Po zliczeniu piątego impulsu wyjście to zmienia stan na niski. Jeżeli wyjście to podłączysz do wejścia CLK kolejnego układu, to pierwszy układ zliczać będzie jednostki a drugi dziesiątki.Nie wiem czy dobrze rozumuje ale kiedy na Q9 zmienia się stan z 1 na 0 na wyjściu carry out pojawia się stan wysoki służący do uruchomienia drugiego ukladu
Dokładnie tak, na wejściu Reset musi być stan niski, aby licznik zliczał impulsy. Jednak zauważ. że wyjście Q0 odpowiada licznie 0 w systemie dziesiętnym, wiec logiczne jest, że jeżeli licznik jest wyzerowany, wyjście to pokazuje że zostało zliczone 0 impulsów.Dlaczego w tym artykule po angielsku jednocześnie występuje jedynka na wyjsciu Q0 i RESET Czy nie jest tak że najpierw musi zgasnąć RESET żeby zaczęło się zliczanie?
http://eduinf.waw.pl/inf/prg/010_uc/7493.phpProszę również o podanie przykładu na licznik binarny i jak działa taki licznik binarny?
Licznik systemu dwójkowego,wydaje mi sie że dobry bo jeśli dobrze liczę to na jednym mogę policzyć do 1111111 w systemie dwójkowym(potęgować i dodawać umiem ale nie pamiętam szczegółów układu, 7 wyjść 2^0,...,2^6,chyba i jesli na którymś jest stan wysoki to jest 1..) .Natomiast nie bardzo wiem jaka jest różnica pomiędzy impulsem, a tętnięciem (jednym
) podawałem mu sygnał z 555 i liczył.
Czy tętnięcie nie musi mieć napięcia poziomu logicznego, tak tylko zgaduję,strzelam?
Kupowanie czegoś z Chin ma sens,przecież porcelanę i papier wynaleźli(dość strategiczne wynalazki
), tylko jeśli jest coś w promocyjnej cenie z Chin, to na bank jest nic nie warte.
Czy tętnięcie nie musi mieć napięcia poziomu logicznego, tak tylko zgaduję,strzelam?
Kupowanie czegoś z Chin ma sens,przecież porcelanę i papier wynaleźli(dość strategiczne wynalazki