Generator PWM

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
kaiel
-

Generator PWM

Post autor: kaiel » 12 paź 2016, 18:14

Witam w ten mokry wieczór, można by rzec że pogoda "pod węgorzem"czy jakoś tak...
Po raz kolejny podejmuję próbę złożenia prostego generatorka pwm (100kHz,reg.wypełnienia,syg.wyjściowy 12V),opartego na trzech wzmacniaczach operacyjnych.Nie podaję schematu, bo znalazłem ich parę i tu chyba problemu nie będzie.
Zasadniczo z tego co pamiętam sygnał generowany jest kolejno:
I.gen.prostokąta-->II.gen.trójkąta("całkator ;) "wiem integrator)--> III.komparator(wyjście).

Napisałem "po raz kolejny" ,jakiś czas temu podjąłem nieudaną próbę wykonania ów generatorka na lm358 .Wynik był mizerny,otrzymałem tylko prostokąt zniekształcony/zakłócony ,wydaje mi się ,że spowodowane to było płytką stykową i kabelkami oraz brakiem odp.stab.zasilania.

Proszę, powiedzcie mi na co mam zwrócić szczególną uwagę,czy płytka stykowa rzeczywiście odpada,czy tl072 będzie dobrym wyborem,czy kondesatory ceramiczne jakoś dadzą radę (pomimo wrażliwości na zm.temp.), czy stabilizacja zasilania ma ogromne znaczenie(odnoszę wrażenie że chyba kluczowe),Czy napięcie odniesienia dla komparatora lepiej wykonać z regulowanej d.zenera(chyba tl341?)czy na dzielniku wystarczy,a może lepiej użyć Vref z lm723(bo mam sztukę,tylko puścić przez wzmacniacz i regulować poziom napięcia czyli wypełnienia wzmocnieniem ).

Chodzi mi o uniknięcie powtarzania jakiegoś podstawowego błędu,żebym ponownie nie rwał włosów z łysej głowy.

Mam kilka pudeł prenumeraty czasopism elekt.z lat 80' i 90'(Elektronika Praktyczna",Elektronik Nowy","Radioelektronik","Praktyczny Elektronik"...) może był tam jakiś artykuł który pamiętacie,ułatwiło by mi to szukanie(przeglądałem jakiś czas temu zawartość,nawet kilka razy i albo mi sie w oczy nie rzucił albo brak odp.numerów)
Ostatnio zmieniony 13 paź 2016, 8:08 przez kaiel, łącznie zmieniany 1 raz.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 12 paź 2016, 21:42

Do czego potrzebniejszy tego PWM'a ? I musi być jakiś o super precyzji ?
Co do WO to LM358 stanowczo za wolny do tego zadania (slew rate na poziomie 0.6V/µs). TL072 będzie na styk przy takiej amplitudzie
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=84047#84047
http://www.ti.com/lit/ug/slau508/slau508.pdf
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=70732#70732

kaiel
-

Post autor: kaiel » 13 paź 2016, 7:48

Chcę nim sterować mosfetem, żeby trochę ozonu wytworzyć,użyć trafopowielacza,ale zastosowań na przyszłość może być więcej
zrobię to wg tego :
http://electronicdesign.com/print/power ... parameters
Może także niewielka regulacja T (powiedzmy 30% zakresu),a wypełnienie w "pełnym zakresie, precyzja raczej nie jest najważniejsza.
Jest to jakiś "etap",ponieważ tylko w ten sposób mogę się zmobilizować i w końcu coś dokończyć,tyle rupieci pozaczynałem i to leży, a ja już przestaję pamiętać do czego to miało być.Potem kolejny krok .
Wczoraj/dzisiaj znowu złożyłem na płytce i znowu prostokąt pojawiał się tylko przy manipulacji,dociskaniu kabelkami trochę to #%&*#!ce,pewnie znowu się okaże że styki płytki nie są ok albo kabelek jakiś już nadpalony. Polutuję to i z baterii zasilę.
Więc,lm741 też odpada 0,5V/us.
Kombinowałem też z generowanie piły prostym układem na 3 tranzystorach ale
max.częst.osiągnąłem 33kHz potem już zniekształcenia były ogromne.
A może użyć TC4001 do "prostokąta" ,ale z tymi układami logicznymi tylko zagmatwam sobie sprawę nie bardzo je zresztą jeszcze ogarniam.
PS
Gdy postanowiłem zrobić generator sinusa to zmajstrowałem chyba 8 układów (lutowanych)i tylko ostatnim ("podwójne T")osiągnąłem wielbłąda inwalidę ;)
OK,nowy dzień,nowe wyzwania.;)

No i układzik generuje piękny trójkącik,nawet częstotliwość ładnie się kontroluje ale na wyjściu linia prosta :mad:
Błąd na pewno popełniłem gdzieś przy wejściu Vref na końcowy opamp, poziom(ergo wypełnienie) chcę kontrolować potencjometrem ale chyba źle dobrałem elementy i jest poza zakresem albo zwyczajnie piepsznęłem banalnego"babola".
:oops: :???:
Tak jak myślałem,zamiast do zasilania podłączyłem drugi koniec dzielnika do masy,więc chciałem dzielić masę...jak to mówią "najpierw masa potem mięśnie..nie..też masa"

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 13 paź 2016, 14:39

A nie masz przypadkiem gdzieś pod ręką układ SG3525 :?: Albo NE555 :?:

kaiel
-

Post autor: kaiel » 13 paź 2016, 17:52

całą stertę 555 mam,arduino też mogłem użyć, ale chodzi również o aspekt edukacyjno poznawczy ,a tak na dobrą sprawę niewiele wzm.op.użyłem w praktyce.
Tych Sg3225 niestety wcale, a ten by załatwił sprawę całkowicie.

Został jeden wolny wzm.jak go wykorzystać ,zrobić bufor na wyjściu...jakieś sugestie?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 14 paź 2016, 17:52

kaiel pisze:Został jeden wolny wzm.jak go wykorzystać ,zrobić bufor na wyjściu...jakieś sugestie?
WO i tak przy tej częstotliwości nie da rady wysterować MOSFET'ów. Dlatego tego dolnego WO podłącz we wtórnik i podepnij do sztucznej masy.

kaiel
-

Post autor: kaiel » 14 paź 2016, 18:08

No to podpowiedz coś...
a gdybym zasilanie/wyjście ograniczył do 5V i sterował przez jeszcze"coś"

jest jakieś praktyczne rozwiązanie generatora z pominięciem oczywiście gotowych uk.scalonych,
jak się to robiło powiedzmy 20 lat temu?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 15 paź 2016, 7:46

kaiel pisze:No to podpowiedz coś...
a gdybym zasilanie/wyjście ograniczył do 5V i sterował przez jeszcze"coś"
Możesz na wyjściu dać parę komplementarną.
http://webpages.charter.net/dawill/tmor ... Driver.gif
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=89804#89804
jest jakieś praktyczne rozwiązanie generatora z pominięciem oczywiście gotowych uk.scalonych,
jak się to robiło powiedzmy 20 lat temu?

Na elementach dyskretnych ??
http://webpages.charter.net/dawill/tmor ... iangle.gif
Chociaż ja wykorzystał bym LM311
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=62430#62430

kaiel
-

Post autor: kaiel » 15 paź 2016, 8:06

ooo 311 akurat mam sztukę

a wykorzystanie takiego scalaka z telewizorów kineskopowych (widziałem coś takiego na jutubie ) chyba 4066 ale mogę coś mylić(PLL coś tam...)?
4056?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 15 paź 2016, 10:51

Chodzi ci zapewne o 4046 ale on ma w środku VCO . A PMW to można zrobić na bramkach.
Albo jakiś "modulator" PWM
Załączniki
Modulator_1.png
Modulator_1.png (5.42 KiB) Przejrzano 9447 razy

kaiel
-

Post autor: kaiel » 15 paź 2016, 12:04

A z multiwibratorem astabilnym jak by to wyglądało, oczywiście pomijając regulację.Zrobić taki na 100kHz z 10% wypełnieniem to chyba byłoby proste,niepraktyczne ale ..no właśnie chyba trzeba zacząć "mroczne" eksperymenty w mej dziupli odosobnienia.
A znalazłem jeszcze tda4600 ,on steruje npn chyba i częst ma 20-70kHz ale trzeba by jakoś go oszukiwać żeby regulować pwnem.

Ale wracając do pierwotnego pomysłu, nie udało mi się jeszcze zmusić "komparatora" do wydalenia sygnału, natomiast sama kość robi się gorąca...
Z lenistwa nie zablokowałem prawidłowo wolnego wzm. na tej kości ,czy to może być przyczyna?
A może przez ten błąd z dzielnikiem i późniejszą próbę naprawy podałem nap.zasilania na wejście...Zapewne popsułem ,na szczęście są na podstawkach...Przeglądałem materiały z TI o zasadach stosowania wzm. i jest tego od groma(chyba ponad 800stron pdf), a wydawało się że to taki banał.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 15 paź 2016, 15:36

kaiel pisze:A z multiwibratorem astabilnym jak by to wyglądało, oczywiście pomijając regulację.Zrobić taki na 100kHz z 10% wypełnieniem to chyba byłoby proste,niepraktyczne ale ..no właśnie chyba trzeba zacząć "mroczne" eksperymenty w mej dziupli odosobnienia.
Schemat mógł by wyglądać tak
Obrazek
W przypadku częstotliwości znacznie wyższych niż te 100kHz to trzeba już stosować "aktywne rezystory" tu masz przykładowy schemat (F = 1.7Mhz)
Obrazek
kaiel pisze:A znalazłem jeszcze tda4600 ,on steruje npn chyba i częst ma 20-70kHz ale trzeba by jakoś go oszukiwać żeby regulować pwnem.
Trzeba by się było zamknąć w jakiejś pustelni i wgryźć się w notę i się "pobawić".
kaiel pisze:Ale wracając do pierwotnego pomysłu, nie udało mi się jeszcze zmusić "komparatora" do wydalenia sygnału, natomiast sama kość robi się gorąca...
Z lenistwa nie zablokowałem prawidłowo wolnego wzm. na tej kości ,czy to może być przyczyna?
A może przez ten błąd z dzielnikiem i późniejszą próbę naprawy podałem nap.zasilania na wejście...Zapewne popsułem ,na szczęście są na podstawkach
Ale jakiego WO w końcu używasz ?? Bo coś rzeczywiście jest nie tak, i tak wina może leżeć po stronie tego nie wykorzystanego WO.
Załączniki
1u.png
1u.png (3.93 KiB) Przejrzano 9419 razy
1pu.png
1pu.png (4.95 KiB) Przejrzano 9419 razy

kaiel
-

Post autor: kaiel » 15 paź 2016, 15:54

Zrobiłem układ na dwóch kościach tl072 (z Chin więc to też należy brać pod uwagę).
Zapowiadało się świetnie, trójkąt generowało pięknie i tu chyba zgubiła mnie niecierpliwość i sfuszerowałem sprawę...Spojrzę na to świeżym okiem jutro, nie chcę dziś rzucić tym o ścianę.
Złożę ten multiwibratorek, bc547 może nadążą... mam inne c2335 ale te jeśli się nie mylę do saturacji potrzebują 0,6 A ...no ale właściwie to co by się stało trochę cieplejsze by były? i tak dużymi prądami nie będą operować.

kaiel
-

Post autor: kaiel » 16 paź 2016, 8:58

:!: :shock: :!:
Nigdy nie używany potencjometr 5kOhm, ma w rzeczywistości.... pierdyliard Ohmów najwyższej chińskiej jakości, gdy przekręcasz gałkę... to zakrzywiasz czasoprzestrzeń...
To tylko na początek,a co będzie dalej?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 16 paź 2016, 14:02

kaiel pisze:Zrobiłem układ na dwóch kościach tl072
Zasilania jakie? Symetryczne czy pojedyncze? I jaką częstotliwość udało ci się uzyskać?
kaiel pisze:mam inne c2335 ale te jeśli się nie mylę do saturacji potrzebują 0,6 A
Co takiego, oj widzę że nie rozumiesz czy nasycenie tranzystora bipolarnego jest.

kaiel pisze:Nigdy nie używany potencjometr 5kOhm, ma w rzeczywistości.... pierdyliard Ohmów najwyższej chińskiej jakości, gdy przekręcasz gałkę... to zakrzywiasz czasoprzestrzeń...
To tylko na początek,a co będzie dalej?
Jaka cena tak jakość.

ODPOWIEDZ