Drukarka Ricoch SP112 - jak drukować rozmiar rzeczywisty ?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1784
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Drukarka Ricoch SP112 - jak drukować rozmiar rzeczywisty ?

Post autor: matrix » 13 wrz 2016, 17:36

Kupiłem sobie drukarkę Ricoch SP112 jak w temacie. Chciał bym móc drukować płytki z eagle'a ale niestety nie wiem jak ustawić by drukowała w rozmiarze rzeczywistym. Ktoś pomoże ?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2051
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 wrz 2016, 18:13

Sprawdź sobie na początek ustawienia.
W opcjach drukowania Scale Factor (1) na screnie ja mam 1.
Jak to nie pomoże lub jest już na 1, to wejdź sobie w właściwości drukarki i tam powinny opcje skalowania drukowania, czy tam nie masz coś ustawione namieszane. Ja mam bez skalowania w moim Samsungu (2) i drukuję bez problemu.
Załączniki
Eagle skalowanie.jpg

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1784
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 14 wrz 2016, 5:49

Mam tak ustawione i niczego to nie zmienia.
Załączniki
ustawienia drukarki.png
ustawienia drukarki.png (34.96 KiB) Przejrzano 2258 razy

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2051
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 wrz 2016, 8:38

Może inaczej.
1. Drukuje ci płytki za małe czy za duże ?
2. Scale Factor w EAGLE masz na 1 ?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1784
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 14 wrz 2016, 14:53

1. Drukuje za małe
2. Scale factor w eagle ustawione na 1

Co ciekawe, jeden projekt drukuje się jak trzeba a inny za mały...
Zaczynam podejrzewać że coś wspólnego z niewłaściwym wydrukiem mają marginesy. jak drukuję ten sam projekt nie pionowo a poziomo to już jest lepiej...

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 14 wrz 2016, 16:01

Zrób wydruk do pliku pdf. Jeśli wyjdzie ok to wina drukarki, w przeciwnym razie błąd jest po stronie Eagle'a

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1784
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 14 wrz 2016, 18:19

Robiłem do pdf'a. Też za mały wydruk wychodzi.
Do tego kłopot wyskakuje jak wybiorę w eagle'u opcję wydruku WINDOW. Jeśli wybiorę FULL to jest dobrze.

ODPOWIEDZ