Witam wszystkich
Mam następujący problem. Chodzi o układ 1c z szóstego wykładu PKE.
Chodzi mi o ładowanie tego kondensatora C1. Zbudowałem ten układ i owszem tak jak pisze Pan Piotr Górecki napięcie na nim po naładowaniu jest około 8,3V wiem że jest pomniejszone o napięcie BE tranzystora T2 ale powinno być chyba pomniejszone jeszcze o napięcie na rezystorze R1 a te dwa napięcia powinny być chyba równe napięciu między emiterem a kolektorem T2. A w ogóle to czy kondensator nie powinien naładować się do napięcia 9V ?
Proszę o jakieś wyjaśnienia do tego układu
pozdrawiam
Arek
Ładowanie kondensatora PKE06
Hej
Sytuacja jest bardzo prosta. Spadek napięcia na przewodzącej diodzie D1 wynosi 0,7V. 9V-0,7V=8,3V. Stąd takie napięcie na kondensatorze
Dodatkowo nepięcie jest obnizane przez napięcie Ube na tranzystorze. Totez kondensator naładowany do 8,3V po załączeniu S1 dostanie na "ujemną nóżkę" napięcie około 8,3V. A więc układ na wyjściu nie będzie miał 18V tylko 16,6.
Pozdrawiam
Piotrek
Sytuacja jest bardzo prosta. Spadek napięcia na przewodzącej diodzie D1 wynosi 0,7V. 9V-0,7V=8,3V. Stąd takie napięcie na kondensatorze
Dodatkowo nepięcie jest obnizane przez napięcie Ube na tranzystorze. Totez kondensator naładowany do 8,3V po załączeniu S1 dostanie na "ujemną nóżkę" napięcie około 8,3V. A więc układ na wyjściu nie będzie miał 18V tylko 16,6.
Pozdrawiam
Piotrek