Witam wszystkich ponownie
Mam następującą sprawę Chodzi o układ z rysunku 19 z wykładu 4 PKE.
Chodzi mi o to co daje równoległe połączenie diody do tranzystora?
Wydaje mi się że gdy Uster jest bliskie 0 tranzystory są bliskie zatkania ale wskutek różnych parametrów tych tranzystorów może pojawić się niewielki bardzo mały prąd płynący przez diodę a rezystor daje obejście tej diody i musi być dostatecznie mały żeby ten niewielki prąd połyną właśnie przez niego a nie przez diodę żeby nie zaczynała świecić?
Proszę poprawcie mnie czy się mylę czy nie?
pozdrawiam
Arek
Równoległe połączenie diody i rezystora PKE 4
Dzięki Jony że zawsze można na Ciebie liczyć. Chodzi o to że w tym wykładzie jest napisane że przy zerowym napięciu Uster włącza się równolegle rezystor R3 żeby dioda nie świeciła. Proszę napisz czy mój wywód z poprzedniego postu jest dobry?
Wydaje mi się że wskutek nierówności parametrów tranzystorów może popłynąć jakiś niewielki prąd który spowoduje że dioda zaświeci jakimś słabym światłem i po to jest rezystor R3 żeby ten prąd popłynął przez niego a nie przez diodę No i musi on być odpowiednio mały?
Wydaje mi się że wskutek nierówności parametrów tranzystorów może popłynąć jakiś niewielki prąd który spowoduje że dioda zaświeci jakimś słabym światłem i po to jest rezystor R3 żeby ten prąd popłynął przez niego a nie przez diodę No i musi on być odpowiednio mały?
Dzięki Jony za szybką odpowiedz. No właśnie nie zbudowałem tego układu z wykładu 2 bo dopiero mam zamiar w przyszłym tygodniu kupić zestaw elementów do tego cyklu wykładów także na razie nie dam rady zobaczyć jak w rzeczywistości działa ten układ. A co do pytania to wydawało mi się że skoro Uster jest prawie jednakowe z Ur1 to prąd tam raczej nie popłynie natomiast przez T1 i T2 będzie płynął właśnie przez rezystor R2. Ale nic więcej nie potrafię powiedzieć o tym układzie Dlatego proszę Cię Jony o pomoc
Głównym problemem jest sama dioda LED. Kilka late temu nie było takich problemów bo diody miały małą "czułość". Przy prądzie poniżej 1mA diody w ogóle nie świeciły. Ale te nowoczesne diody są bardzo "czułe", świecą słabym światłem dla prądów poniżej 1mA. Dlatego zadaniem rezystora R3 jest podkradanie prądu diodzie LED by nie świeciła.
Ale to sobie możesz sprawdzić w praktyce.
Ale to sobie możesz sprawdzić w praktyce.