pomocy!!! jak podlaczyc cm8870 do lini telefonicznej?

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
peegy
-

pomocy!!! jak podlaczyc cm8870 do lini telefonicznej?

Post autor: peegy » 09 paź 2005, 10:38

witam
potrzebuje bardzo pilna pomoc jak podlaczyc sie z detektorem dtmf typu cm8870 do lini telefonicznej jesli nie mam transformatora separujacego? uklad ma pracowac w konfiguracji wejsc symetrycznych.

kieruje te slowa gdyz pomoc jest bardzo pilna na wagie zlota
z gory bardzo dziki za wiesci

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 09 paź 2005, 12:20

A ja mam z kolei inne pytanie jeśli można...
Czy wykonanie samodzielne takiego detektora dtmf w domowym sposobem i podłączenie go do sieci jest legalne?

Oczywiście od razu rozwiewam wątpliwości, iż nie mam żadnych aluzji do postu poprzedniego, po prostu potrzebowałbym sprawdzić pewien numer który do mnie wydzwania.

Pozdr.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: pomocy!!! jak podlaczyc cm8870 do lini telefonicznej?

Post autor: gaweł » 09 paź 2005, 16:52

peegy pisze:witam
potrzebuje bardzo pilna pomoc jak podlaczyc sie z detektorem dtmf typu cm8870 do lini telefonicznej jesli nie mam transformatora separujacego? uklad ma pracowac w konfiguracji wejsc symetrycznych.

kieruje te slowa gdyz pomoc jest bardzo pilna na wagie zlota
z gory bardzo dziki za wiesci
Twórcą układu 8870 jest firma MITEL (obecnie nazywa się ZARLINK), można przejrzeć noty aplikacyjne dotyczące tego układu, może coś się znajdzie. Ich adres to www.zarlink.com
ivanek_89 pisze:...Oczywiście od razu rozwiewam wątpliwości, iż nie mam żadnych aluzji do postu poprzedniego, po prostu potrzebowałbym sprawdzić pewien numer który do mnie wydzwania...
Nie wiem, czy ci się to uda. Po pierwsze, to numer telefonu jest przekazywany w systemie FSK (DTMF'u już się nie używa), po drugie, to aby dostać numer telefonu musisz mieć aktywowaną taką usługę. Może prościej biling...

peegy
-

Post autor: peegy » 09 paź 2005, 18:26

note aplikacyjna to ja mam mianowicie chodzi mi jak podac sygnal na ten uklad

ramistyk
-

Post autor: ramistyk » 09 paź 2005, 19:56

Układ cm8870 ma taki sam rozkład wyprowadzeń co MT8870 (z wyjątkiem nożek 5 i 6 ale one w obu przypadkach są zwykle podłączane do masy zasilania) więc jeśli masz EdW nr.11/96 to jest tam dokładnie ten układ opisany (chociaż patrząc na .pdf-a tego układu- raczej wszystko czego chcesz to możesz się o nim dowiedzieć). Jeśli nie masz tego numeru (lub plyty CD-A) to proponuję przejrzeć numer 6/2005. Tam jest układ "Alarm z funkcją dzwonienia do właściciela" mojego autorstwa a w nim pracuje właśnie MT8870 podłączony właśnie w konfiguracji wejść symetrycznych. Ewentualnie gdybyś nie posiadał dostępu do tego numeru mogę ci przesłać schemat ( w formacie .SCH do protela99se)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 10 paź 2005, 18:30

Można zrobić tak (ja tak zrobiłem):
Obrazek
(R1, R2 = 91k, C1 = 100n). Ja miałem jeszcze zenerkę 5V6 od nóżki 2 do masy, ale nie wiem czy potrzebnie.
Przy takim podłączeniu trzeba dobrać biegunowość linii. Przynajmniej mi nie chodziło w obie strony.

Co do legalności , chodziić na te numer tu o homologację, a większość tanich telefonów z supermarketu jej nie posiada. Myślę, że nikt się nie przyczepi, dopóki nie będziesz żadnych reklamacji składał. Np kiedyś u mnie jakieś połączenia na 0700 się pojawiły na rachunku (ktoś się chyba podłączył do linii) i jak przyszli kolesie z tpsa to powiedzieli, że oni nic nie będą dochodzić bo mam telefon bez homologacji i to on mógł sam dzwony :lol: :P

ODPOWIEDZ