Zasada działania radia

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
solark
-

Zasada działania radia

Post autor: solark » 06 lip 2016, 7:20

Witam wszystkich

Mam następującą sprawę
Chodzi mi o zasadę działania radia Wiem że stosuje się w uproszczeniu obwód rezonansowy z cewką oraz regulowanym kondensatorem. Jest taki schemat w nowym wydaniu książki Charlsa Platta "Elektronika od praktyki do teorii.
W obwodzie występuje jeszcze dioda która obcina ujemne piki częstotliwości nośnej.
Chciałbym się zapytać na jakiej zasadzie działa ten obwód.
Proszę o wybaczenie że nie zamieściłem rysunku obwodu.
Pozdrawiam
Arek

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 06 lip 2016, 11:27

Hej

Zakładam ze chcesz poznać radio AM. A wieć tak, tutaj modulowana jest amplituda przebiegu o stałej częstotliwości. Amplituda zmienia się w takkt sygnału modulującego
Tu ładnie to widać https://pl.wikipedia.org/wiki/Modulacja_amplitudy
Ty odbierając sygnał chcesz wyłapać finalnie tylko modulująca. Nośna Ci nie będzie potrzebna. Jak widzisz nośna niesie tak jakby 2 te same sygnały, poniżej i powyżej osi X. Są to tak zwane 2 wstęgi. My potrzebujemy tylko jednej. Po to jest to ta dioda( lub tranzystor). Zobacz na mój obrazek. Powinien Ci co nieco wyjaśnić.

Pózniej potrzebujesz filtra wycinającego wysokie czestotliwości i pozostawiające te Audio i wzmacniacza audio

Zapodaj schamat który masz. To objaśnimy co i jak

Pozdrawiam
Piotrek
Załączniki
Demodulacja.jpg

solark
-

Post autor: solark » 06 lip 2016, 12:36

Dzięki za odpowiedz
Właśnie chodziło mi o radio AM
W załączeniu niezbędny schemat
Przepraszam że tak późno. Chodzi mi o to jak na to filtrowanie przebiegu wpływa cewka oraz kondensator. Inaczej jak się zachowują. Podejrzewam że jest tutaj rezonans prądów bo jest to połączenie równoległe tych części ale o co dalej chodzi to już nie wiem
Proszę o pomoc
Załączniki
Schemat Radia AM.jpg
Schemat Radia AM.jpg (20.96 KiB) Przejrzano 6900 razy

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 06 lip 2016, 14:49

Hej
Układ rezonansowy ma za zadanie "chwytać" konkretną częstotliwość, czyli to jest układ dostrajania do stacji. W zasadzie odfiltrowuje zmodulowane nośne i puszcza do słuchawek tylko tą wybraną. A dioda Pełni funkcję detekcji czyli w zasadzie staje się demodulatorem. Wycina dolną część sygnału( tak jak to widzisz w moim poście powyżej) I ten sygnał idzie dalej na słuchawki wysokoomowe. Przydałby się jakiś kondensator filtrujący po drodze ale to jest najprostsza wersja. Ja załaczam ulepszoną :mrgreen: Masz tam wzór na częstotliwoć rezonansową obwodu.

Pozdrawiam
Piotrek
Załączniki
Odbiornik.jpg
Odbiornik.jpg (14.62 KiB) Przejrzano 6885 razy

solark
-

Post autor: solark » 06 lip 2016, 17:00

Dzięki leech10 za odpowiedzi ale czuję pewien niedosyt
Może zacznę inaczej
W takim razie jak działa ten obwód rezonansowy pod wpływem określonej częstotliwości którą wyłapuje podczas rezonansu. Jak się zachowuje cewka a jak kondensator. Jestem początkujący więc potrzebuje bardziej szczegółowych wyjaśnień

solark
-

Post autor: solark » 06 lip 2016, 17:19

Jeszcze jedno
Podejrzewam że ten zmieniający się sygnał który dochodzi do anteny to zmieniające się napięcie. Ponieważ jest to obwód równoległy więc prądy w obwodzie się redukują a w rezonansie obwód jest traktowany jako przerwa w obwodzie I ta dioda puszcza wszystko co jest powyżej czyli dodatnie impulsy
Ale zastanawia mnie jeszcze jedno jak słuchawki przekształcają falę nośną na orginalny dźwięk jaki został nadany z nadajnika

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 06 lip 2016, 17:25

Równoległy obwód LC zwiera te sygnały, których częstotliwość różni się znacznie od częstotliwości rezonansowej. Przy częstotliwości rezonansowej impedancja obwodu gwałtownie rośnie, więc taki sygnał swobodnie przechodzi z anteny do detektora. Dioda w detektorze separuje kondensator filtrujący od obwodu LC, dzięki temu nie wpływa on na częstotliwość rezonansową tego obwodu.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 06 lip 2016, 18:54

Hej

Dioda nie tyle służy do separacji co do detekcji. Jeszcze raz. Układ rezonansowy łapie daną częstotliwość. Występuje on gdy pokrywa się reaktancja kondensatora z reaktancją cewki, a występuje to przy pewnej częstotliwości. Ty chcesz wiedzieć co się dzieje w "środku"

https://www.youtube.com/watch?v=hqhV50852jA od 6 minuty

Tu sa przesuniecia fazowe. Gośc narysował, jak prądy występuja w przeciwnych fazach i się znoszę. Dla rezonansowej częstotliwości prad jest równy 0. czyli układ jej nie zwiera i ona "przechodzi" do diody. Dioda wycina Ci ujemną połówkę i tu tez tez chodzi o znoszenie się sygnałów. Popatrz na mój post z rysunkiem detektora. Jakbyś puścił całośc na słuchawki to górna i dolna częśc sygnału zniosły by się. Leżą dokładnie po przeciwnych stronach osi. Mają więc tak jakby przeciwną fazę. Dioda obetnie Ci dolną część i puści górną. Tranzystor też. Tyle że musisz dac mu odpowiedni punkt pracy, nie możesz ustawić go tak by wzmacniał także dolne połówki bo inaczej nic Ci nie wyjdzie. Odpowiednio spolaryzowany wzmocni tylko górną część sygnału. Zrobi to samo co dioda tyle, że jeszcze może to wzmocnić(choć nie musi).

Pytasz się co się stanie jak puścisz połowe zmodulowanej nośniej na słuchawki. Otóż... układ bedzie działać. Po piersze, jeśli nośna ma np. 225khz to nijak tego słuchawki nie przeniosą, a nawet jakby mogły Ty tego byś nie usłyszał. Po drugie usłyszysz modulujaca, czyli audycje radiową. Tyle że ta nośna wprowadza zakłócenia i po to są filty. Najprostszy układ zadziała i bez układu rezonansowego i bez filtra. Tylko antena i dioda!!!!!!! Tyle że będzie podawał wszystkie nadające stacje na słuchawki. Ale blisko konkretnego nadajnika najsilniejszy syngał "zagłuszy" inne Zobacz na schemat, jak prosto to wygląda :!: . Inna sprawa. Wszystkie zmienne sygnały można rozbić na funkcje sinus i cosinus. Odkrył to Fourier. Każdy przebieg ma jakieś składowe o konkretnych częstotliwościach. I ty słyszysz w słuchawkach składowe te, które dają się usłyszeć przez Twoje ucho, czyli składowe modulujące, a nie nośną. Tak nadajemy.

Pozdrawiam
Piotrek
Załączniki
Najprostszy.jpg
Najprostszy.jpg (11.58 KiB) Przejrzano 6853 razy

solark
-

Post autor: solark » 06 lip 2016, 20:06

Dziękuję Ci bardzo leech10
Fajnie to wyjaśniłeś. Wszystko jest zrozumiałe. Na prawdę wielkie dzięki
Swoją drogą to fajne te wykłady do których podesłałeś link Szkoda tylko że nie po polsku ale dobre i to
pozdrawiam
Arek

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 08 lip 2016, 5:42

Od jakiegoś czasu zapowiadana jest przez redakcję "Radiowa ośla łączka" na łamach EdW.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 09 lip 2016, 19:36

Hej

No właśnie czekam na to. Ciekawe ile jeszcze

Pozdrawiam
Piotrem

ODPOWIEDZ