Charakterystyka tranzystora MOS w LTspice
-
gsfdgfd13432
- -
Charakterystyka tranzystora MOS w LTspice
Witam
Chce zbadać charakterystyki tranzystora MOFET z kanałem zubożanym typu P. Zrobiłem układ do analizy (mam nadzieje że dobry a jeśli nie to jak powinien wyglądać) i wyszedł mi taki wykres jak w załączniku. Czy to jest dobrze a jeśli to co powinienem poprawić?
Pozdrawiam
@EDIT1
Schemat powinien chyba wyglądać chyba tak ale nadal charakterystyki nie podobają mi się.
Chce zbadać charakterystyki tranzystora MOFET z kanałem zubożanym typu P. Zrobiłem układ do analizy (mam nadzieje że dobry a jeśli nie to jak powinien wyglądać) i wyszedł mi taki wykres jak w załączniku. Czy to jest dobrze a jeśli to co powinienem poprawić?
Pozdrawiam
@EDIT1
Schemat powinien chyba wyglądać chyba tak ale nadal charakterystyki nie podobają mi się.
-
gsfdgfd13432
- -
Zobacz sobie na schemat.
A jeśli chodzi o charakterystykę tranzystora zubożonego to zobacz sobie na charakterystyka przejściowa tranzystora z kanałem zubożonym plus deklarację modelu.
I wycinek z helpa
A jeśli chodzi o charakterystykę tranzystora zubożonego to zobacz sobie na charakterystyka przejściowa tranzystora z kanałem zubożonym plus deklarację modelu.
I wycinek z helpa
VTO is positive (negative) for enhancement mode and negative (positive) for depletion mode N-channel (P-channel)
- Załączniki
-
- 1a.png (11.29 KiB) Przejrzano 14083 razy
-
gsfdgfd13432
- -
-
gsfdgfd13432
- -
A niby czemu ?? Przecież to wszytko zależy od transkonduktancji gfs użytego tranzystora. A mosfety dużej mocy mają transkonduktancję na w okolicy 2...6 Siemensów. Co oznacza ,że na 1V zmiany Ugs Id zmieni się o te 2A.gsfdgfd13432 pisze:Czy Is nie powinno mieć mniejsze wartości (mA zamiast A)?
Tak rano to ciężko zebrać myśli. Ale charakterystyka wygląda w miarę porwanie. Tylko Vgs powinno być ujemne, ale to mały szczegół.gsfdgfd13432 pisze:Ciężko to myślenie mi jednak idzie...
Charakterystyka przejściowa dla IRF9640 ma wyglądać tak?:
-
gsfdgfd13432
- -
Nie do końca. Zauważ , że dla tranzystora z kanałem typu P napięcie na Bramce musi być niższe niż na Źródle. Z tego wynika, że napięcie Ugs - Napięcie miedzy Bramką a Źródłem musi być ujemne (wyższe na Źródle, niższe na Bramce). Czyli charakterystyka powinna wyglądać tak. I mówi ona nam i ile woltów napięcie na Bramce ma być niższe od napięcie na Źródle by uzyskać dany prąd. Bo do tej pory mieliśmy charakterystykę Usg vs Is.gsfdgfd13432 pisze:czy nie o to Ci chodziło?
Bo Usg jest dodatnie (napięcie na Źródle jest wyższe od napięcia na Bramce).
- Załączniki
-
- 1łu.png (3.13 KiB) Przejrzano 14016 razy
-
gsfdgfd13432
- -
-
gsfdgfd13432
- -