Pozdrawiam
Obwód Rezonansowy
Obwód Rezonansowy
Mógłby mi ktoś po krótce wytłumaczyć co w układzie zmienia, czyli po prostu co robi, obwód rezonasowy? Odpowiedź może być dość ogólna bo coś łapię w tamatach cewka+kondensator. Ale mile widziane będą wypowiedzi "łopatologiczne"
.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Generalnie dwa podstawowe typy rezonansu - szeregowy i równoległy. W szeregowym napięcia na L i C dla określonej częstotliwości są sobie równe ale przesunięte względem siebie o 180 stopni jako wektory znoszą się, podobnie ich reaktancje. Wynika z tego że wypadkowa impedancja dla stanu rezonansu jest równa dla ukłądu RLC tylko rezystancji. Dla ukłądu równoległego sytuacja jest podobna ale związana z prądem
Zastosowania układów rezonansowych są dość duże.
Witamivanek_89 pisze:A co daje odbiornikowi zastosowanie tego obwodu? Czyli po prostu co on tam psikusiDestroyer pisze:Na przykład: w obwodach wejściowych odbiornika.
?
Pozdr.
Ps. Co jak co ale chyba nie ma bardziej dociekliwego użytkownika na tym forum niż ivanek_89.
Odbiornikowi daje bardzo wiele
Taki prosty obwód był kiedyś podstawowym elementem każdego odbiornika detektorowego. Oczywiście temat jest dosyc zlozony, poniewaz obejmuje on wiele innych czynnikow jak np dobroc cewki. Napewno nie nauczysz sie dzialania obwodow LC z ksiazek, teoria na nic sie zda gdy brak praktyki. Musisz "klepac" uklady, i wyciagac wnioski, a to ze przy takim rdzeniu indukcyjnosc jest wieksza, albo przy 10 zwojach drutu nawinietych na srednicy 5mm daje wraz z kondensatorem 12pF czest. rezonansowa ok 100MHz.
Ale sie rozpisalem
Pozdr.
-
Arnold_S.
Uwaga!
Panie Doktorze.
To forum(jak sugeruje nazwa) jest "przyjazne".
Przyjazne komu, to widać(szczególnie takim, co się wstydzą przed kolegami, że byli w bibliotece).
Jak kilka razy zasugerowałem wypad do biblioteki(oraz zwróciłem uwagę, by precyzyjniej formułować tematy), to na forum wzniósł się WIELKI KRZYK(ze strony moderatorów również), że "stresuję młodzież", "obrażam ludzi", i tego typu wymysły.
Tu się problemy "zamiata pod dywan"(tylko po to, by forum z zewnątrz wyglądało na spokojne, byle się nikt nie przyczepił).

Więc proszę nie pisać tego typu porad(bo to nie ma tutaj sensu). Sprawdziłem.
To forum(jak sugeruje nazwa) jest "przyjazne".
Przyjazne komu, to widać(szczególnie takim, co się wstydzą przed kolegami, że byli w bibliotece).
Jak kilka razy zasugerowałem wypad do biblioteki(oraz zwróciłem uwagę, by precyzyjniej formułować tematy), to na forum wzniósł się WIELKI KRZYK(ze strony moderatorów również), że "stresuję młodzież", "obrażam ludzi", i tego typu wymysły.
Tu się problemy "zamiata pod dywan"(tylko po to, by forum z zewnątrz wyglądało na spokojne, byle się nikt nie przyczepił).
Więc proszę nie pisać tego typu porad(bo to nie ma tutaj sensu). Sprawdziłem.