KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1249
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 06 mar 2016, 22:11

Niestety oryginalne biblioteki KiCada, nie są najlepsze i może w nich brakować elementów. W sieci są udostępnione biblioteki elementów, ale te nie zawsze są w nowym formacie pretty i trzeba je znowu konwertować. Przykładowy link do alternatywnych bibliotek KiCada.

http://smisioto.no-ip.org/elettronica/k ... cad-en.htm

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 07 mar 2016, 20:40

Mam problem z aktualizacją schematu do płytki PCB. Zrobiłem całą płytkę, i zostały mi dwa piny do połączenia. Dopiero teraz dostrzegłem iż jeden pin w schemacie jest źle podłączony. Poprawiłem w schemacie to co było trzeba. Ale jak wczytać tą poprawkę do PCB ?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1249
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 07 mar 2016, 22:28

Trzeba ponownie wygenerować listę sieci (netlistę) i wczytać ją do Pcbnew, aby uaktualnić połączenia na płytce.

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 08 mar 2016, 11:48

Mam jeszcze jeden mały problem, ale już nie wiem czy da się go rozwiązać. W formacie .dxf wszystko łądnie i poprawnie zapisuje. Ale chciałbym zwiększyć grubość obrysu krawędzi płytki. Ścieżki mam w grubości 0.3 a obrys 0.1 . Co stanowi problem bo marker rysujący ma 0.3 i po prostu pogram do druku nie wygeneruje mi kodu linii 0.1. Pomija ją, a jak patrzyłem w ustawieniach to nie da się ustawić grubości. Albo może gdzie indziej da się ustawić grubość w samym narzędziu ?. Bo przy zapisie w formacie .dxf domyśla grubość lini to 0.1 i nie da się jej zmienić.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1249
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 08 mar 2016, 14:21

Po dwukrotnym kliknięciu lewym klawiszem myszki na linii obrysu płytki otwiera się okno Właściwości segmentów. Możemy w nim zmienić szerokość tej linii jak na obrazku poniżej. Domyślna szerokość to 0,15 mm. Na tym obrazku dla przykładu zwiększyłem ją do 0,9 mm, co jest widoczne w narożniku płytki.
Załączniki
grubosc_linii.png
grubosc_linii.png (39.59 KiB) Przejrzano 4025 razy

dimrost
-
Posty: 1
Rejestracja: 17 mar 2016, 19:14
Lokalizacja: Warszawa

świetny program

Post autor: dimrost » 17 mar 2016, 19:31

Jestem osobą początkującą i jak dla mnie program jest bardzo łatwy do obsługi. Polecam go każdem.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2016, 20:19 przez dimrost, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1419
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 21 mar 2016, 19:09

KrzysiekK, 2 lata temu korzystałem z KiCada 2013-07-07. Teraz ponownie muszę zaprojektować kilka płytek.
Jak uważasz, lepiej przesiąść się na najnowszą wersję, poczekać jeszcze miesiąc na ostateczne poprawki, czy zostać przy starszej stabilnej?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1249
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 21 mar 2016, 22:46

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Najnowsza wersja KiCada dla Windows ma problemy z wydrukiem rysunku płytek o czym wcześniej już pisałem. Trzeba "obchodzić" tą usterkę. Co ciekawe w systemie Linux usterka ta nie występuje. Dwa różne systemy zarządzania bibliotekami elementów będą w przyszłości powodem pewnej niekompatybilności plików z projektami. Zresztą obecnie występuje to w Pcbnew, gdzie starsze projekty odnoszą się do bibliotek, a obecnie mamy tabele bibliotek. Co prawda projekty ze starszych wersji KiCada można otworzyć, ale nanoszenie zmian w projekcie wymaga dodatkowych zabiegów.

Jeśli projekty te mają być proste lub "jednorazowe" to można skorzystać z najnowszej wersji KiCada. Wówczas łatwo będzie poprawić w przyszłości. W przypadku bardziej rozbudowanych projektów otwarcie ich w najnowszych wersjach KiCada zapewne będzie możliwe, ale nanoszenie zmian w projekcie może wymagać dodatkowych zabiegów.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1419
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 06 kwie 2016, 17:28

Dzięki, w takim razie zostanę przy sprawdzonej wersji 2013.

ODPOWIEDZ