KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 04 mar 2016, 23:13

Może być tak, że KiCad w wersji dla Windows i Linux nieco się różnią dopracowaniem i... błędami. Jak już wspominałem KiCad w Linuksie, jest aktualizowany i być może jest nieco bardziej dopracowany niż dla systemu Windows. W załączniku pliki IDFv3 (*.emn i *.emp).
Załączniki
knight rider IDFv3.zip
(1.29 KiB) Pobrany 94 razy

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 05 mar 2016, 11:03

Zainstalowałem drugi system Ubuntu 14 oraz KiCada. I nieco inaczej się go obsługuje niż na Windowsie 7. Zauważyłem, że jest mniej bibliotek, jak i też nie mam opcji zapisu wydruku w formie .pdf . Muszę doinstalować jakieś pakiety ?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 05 mar 2016, 13:25

U mnie w systemie Mint 17.3 mam zainstalowany pakiet cups-pdf i jest to wirtualna drukarka plików PDF. Pakiet ten instalowałem za pośrednictwem Menadżera oprogramowania. W pole wyszukiwania tego menadżera wystarczy wpisać cups-pdf i odpowiedni pakiet powinien zostać wyszukany. Zapewne w Ubuntu będzie to podobny lub nawet ten sam pakiet, ponieważ Mint wywodzi się z Ubuntu.

Odnośnie bibliotek KiCada wersja linuksowa została podzielona na wiele pakietów. Nawet pakiety językowe instaluje się każdy z osobna jako odrębny pakiet. Wśród tych pakietów powinny być biblioteki KiCada. Podobnie jak poprzednio w Menadżerze oprogramowania trzeba w pole wyszukiwania wpisać kicad i spośród wyświetlonych pakietów wybrać i zainstalować te, które są potrzebne.

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 05 mar 2016, 16:33

Już to zrobiłem, i wszystko ładnie chodzi :) . Zostały mi do sprawdzenia jeszcze dwie rzeczy. Ale widać wszystko jest bardzo dobrze. Może za wyjątkiem tego iż mam język angielski. W preferencjach ustawiłem polski, ale widać nie ma tłumaczenia. Co też trochę dziwne iż są języki do wyboru ale nie zmienia ich. Jak na razie jest świetnie. Dziś sprawdzę jeszcze przerzucanie pcałej płytki 3D na SolidWorksa oraz .dxf do drukowania na drukarce ścieżek a pomocą markera. Jedyna wada jaką teraz mam, a co nie jest związane z KiCadem to problem z myszką. Posiadam myszkę bluetooth i gdy zainstaluję w ubuntu to działa, ale do momentu wygaszenia ekranu, czy ponownego uruchomienia. Nie zapisują mi się ustawienia i muszę za każdym razem na myszcze uruchamiać wykrywanie aby włączyć myszkę w ubuntu. Co gorsze gdy przejdę na Windowsa to sparowana myszka z ubuntu, nie chce mi chodzić na Windowsie, i tam znowu muszę ją instalować od nowa aby zaczęła pracować. Jest to o tyle irytujące iż ta myszka na bluetootha jest bardzo wygodna w pracy i się do niej przyzwyczaiłem. A jestem chwilowo zmuszony korzystać z innej myszki na USB. Będę musiał przejść się do kolegi, on bardziej zaznajomiony jest z Linuksem więc może coś poradzi. Ale z KiCada jestem w końcu zadowolony :)

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 05 mar 2016, 19:34

Do KiCada trzeba doinstalować pakiet z polską wersją językową menu, jest to to pakiet kicad-locale-pl, a dla polskich plików pomocy jest to pakiet kicad-doc-pl. Jak już wcześniej pisałem w systemie Linux rozbili KiCada na pakiety i dużo jego części składowych trzeba oddzielnie instalować.

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 05 mar 2016, 22:52

No i spolonizowanego mam już KiCada :)

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 05 mar 2016, 23:14

Ta polonizacja miejscami nie wygląda najlepiej. Można coś źle przetłumaczyć, lub nie tłumaczyć jak się nie wie. Jak jednak zrozumieć "tłumaczenie" jak na obrazku poniżej, tego nie wiem.
Załączniki
blad_tlumaczenia.png
blad_tlumaczenia.png (8.61 KiB) Przejrzano 4592 razy

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 05 mar 2016, 23:27

Dobre :) , tego jeszcze nie widziałem. Jeśli to plik tekstowy to można go edytować i podmienić tą frazę. Swoją drogą ktoś musiał mieć poczucie humoru skoro tak to zapisał :D

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1793
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 mar 2016, 10:15

Mi w darmowych programach, między innymi właśnie w kicadzie bo o nim mowa przeszkadza to że obsługa jest dość skomplikowana. Trzeba dobierać jakieś obudowy itp. I napotykam błędy których nie potrafię ogarnąć, jak w załączniku.
Załączniki
błąd kicada.png

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 06 mar 2016, 15:16

Musisz netlistę zrobić aby to nie wywalało.

A jeśli chodzi o Ubuntu to po aktualizacji do wersji 15.10 nie mogę wgrać spolszczenia. Nie przejdzie to za pomocą. Niestety po aktualizacji musiałem od nowa zainstalować program. I w menadżerze ogólnie nie wyszuka mi tych pakietów. KiCada też mi nie znalazło, zainstalowałem go z poziomu terminalu. Ale też wywalał mi o braku ścieżek 404 Not Found

A ten komunikat wyrzuciło z poziomu menadżera przy próbie odświeżenia listy (choć to, to samo). Z jakiego systemu korzystasz ? Czy wprowadzono jakieś zmiany w przeciągu ostatnich godzin, że nie odnajduje tych pakietów ?

W:Failed to fetch http://extras.ubuntu.com/ubuntu/dists/w ... ce/Sources 404 Not Found [IP: 91.189.92.152 80]
, W:Failed to fetch http://extras.ubuntu.com/ubuntu/dists/w ... 4/Packages 404 Not Found [IP: 91.189.92.152 80]
, W:Failed to fetch http://extras.ubuntu.com/ubuntu/dists/w ... 6/Packages 404 Not Found [IP: 91.189.92.152 80]
, E:Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 06 mar 2016, 17:32

Wróciłem do wersji wcześniejszej modyfikacji Polskiej i jest ok

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1793
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 mar 2016, 17:50

SamiJa pisze:Musisz netlistę zrobić aby to nie wywalało.
A zrobiłem najpierw netlistę, a jakże, ale mimo to mam ten komunikat.
Dlatego jakby łatwiej korzystać mi z eagle, ale ograniczenie wielkości plytki jest denerwujące.

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 06 mar 2016, 18:29

Też z początku mi to wywalało. Trzeba oznaczyć flagami zasilanie oraz w CvPCB przypisać fotoprinty. Tam w tabelkach się wybiera, gdy wybierzesz odpowiednie to nie będzie tych komunikatów. Nie wszystkie fotoprinty są przypisane automatycznie i trzeba je przypisać samemu. Jeśli korzystasz na wersji Windowsowej to osobiście doradzam korzystać z Linuksowej bo później będziesz miał te same problemy co ja miałem na Windowsie.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 06 mar 2016, 18:50

Zmieniła się nieco filozofia obsługi KiCada. Po narysowaniu schematu trzeba skojarzyć elementy w CvPcb i wygenerować netlistę. Wcześniej było odwrotnie, netlista i kojarzenie elementów.

Odnośnie instalacji KiCada to w linku poniżej jest opis jak to zrobić z poziomu konsoli dodając repozytorium KiCada w Ubuntu. Dopiero wtedy jest dostępny w Menadżerze oprogramowania i można instalować poszczególne jego pakiety, a także dostępne są aktualizacje. Ja z podobnego opisu korzystam w Mint i wszystko jest OK.

http://kicad-pcb.org/download/ubuntu/

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 06 mar 2016, 19:03

Robiłem tak przy instalacji, z poziomu terminala, ale w menadżerze nie pojawiły się pakiety. Gdy wróciłem do 14 to wróciło do normy. Póki co pozostanę na wersji 14.04

Edit:

Mam jeszcze jedno pytanko, czy nie ma innych obudów w bibliotekach ? Bo jak widzę chyba nie ma. Chodzi mi o ISP KANDA. Jak widać na na płytce jest tylko takie z dodatkowymi otworami mocującymi obudowę do płytki. Jak rozumiem aby mieć zwykłą obudowę bez mocowania na śrubki muszę wybrać same otwory na płytce bez obudowy ? Szkoda bo jest to bardzo częste złącze :| , czy może coś przegapiłem ?
Załączniki
Plytka_programatora.png

ODPOWIEDZ