Prostownik Romstan BP 12/15 - naprawa z ulepszeniem

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Motorpal
-
Posty: 53
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Prostownik Romstan BP 12/15 - naprawa z ulepszeniem

Post autor: Motorpal » 22 sty 2016, 17:42

Witam.
Posiadam prostownik typu Romstan model BP 12/15. Niestety, prostownik ten ma spalony transformator, ale mimo to chciałbym go odratować. Czytałem na internecie opinie od użytkowników i elektroników o tym sprzęcie i z tego, co wyczytałem, to regulacja prądu po stronie pierwotnej niekorzystnie wpływa na pracę transformatora, więc znalazłem prosty schemat tyrystorowego regulatora prądu ładowania do prostownika tutaj: http://obrazki.elektroda.net/76_1256645224.jpg - bardzo spodobał mi się ten schemat ze względu na małą ilość elementów. Według mnie wygląda na poprawny, nie dostrzegłem w nim błędów, ale wolę poznać opinię kogoś, kto się na tym lepiej zna. Mam w związku z tym dwa pytania:
- czy Waszym zdaniem schemat z linku będzie działał poprawnie?,
- jaką minimalną wartość napięcia musi mieć nowy transformator po stronie wtórnej, o ile schemat ten okaże się być prawidłowy? (chciałbym, aby prostownik ładował maksymalnym prądem 15 A)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2051
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 22 sty 2016, 21:48

Wątpię. Takie proste układy często zawodzą.
Schematów jest niby sporo, ale na Elektrodzie, tematy zazwyczaj kończą się wpisem. "Zamykam temat. Regulamin bla, bla, bla". Czyli standard dla elektrody.
Tutaj jest przynajmniej sensownie coś opisane o takich układach.
http://skodaporadnik.republika.pl/porad ... townik.htm

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 23 sty 2016, 10:00

Nie wiem czy to nawet nie ten sam schemat, ale w tym temacie mój pierwszy post pokazuje wykonany prostownik, jest też tam link do tematu na którym się wzorowałem.

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php? ... prostownik

Motorpal
-
Posty: 53
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 25 sty 2016, 19:18

kayron pisze:Wątpię. Takie proste układy często zawodzą.
Schematów jest niby sporo, ale na Elektrodzie, tematy zazwyczaj kończą się wpisem. "Zamykam temat. Regulamin bla, bla, bla". Czyli standard dla elektrody.
Tutaj jest przynajmniej sensownie coś opisane o takich układach.
http://skodaporadnik.republika.pl/porad ... townik.htm
Widziałem ten prostownik, układ jest naprawdę prosty, tylko, że chciałbym, aby prostownik był zwykły, nie automatyczny. Czy istnieje możliwość, aby układ prostownika automatycznego przerobić na układ do ładowania manualnego?. Chciałbym wykonać prostownik na bazie drugiego schematu z adresu strony, który mi podałeś.
timo66 pisze:Nie wiem czy to nawet nie ten sam schemat, ale w tym temacie mój pierwszy post pokazuje wykonany prostownik, jest też tam link do tematu na którym się wzorowałem.

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php? ... prostownik
Niestety, nie doszukałem się linku do tematu przewodniego do Twojego prostownika :(.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 25 sty 2016, 20:34


Motorpal
-
Posty: 53
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 29 sty 2016, 19:21

Kurczę, nie zauważyłem. Nie wiedziałem, że opis pod zdjęciem to było hiperłącze. Układ z Twojego linku też jest prosty, tylko jak wcześniej wspominałem, zależy mi na prostowniku manualnym. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2051
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 sty 2016, 13:04

Proste układy mają wiele wad. Ale jak już chcesz jaki układ mający ręce i nogi to może to (załącznik).
Załączniki
Prostownik.zip
(1.6 MiB) Pobrany 114 razy
Prostownik_try.png

Motorpal
-
Posty: 53
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 01 lut 2016, 20:55

Schemat w porządku, raczej zdecyduję się na jego podstawie ulepszyć starego Romstana, ale mam jeszcze pytania na koniec:
- jakie napięcie wtórne powinien mieć transformator, aby prostownik pracował właściwie?
- jak to jest z ładowaniem akumulatorów 6V?. Bo nie widzę żadnego przełącznika, np. 6/12V

ODPOWIEDZ