Hej
Chce zastosować rtęciówke 125W ze zbitą bańka jako lampe bakteriobójczą UV.
Wiem, że można ją odpalić za pomocą żaróki wpiętej w szereg ale nie mam pojecia jaką moc wybrać. Może ktoś wie jaka jest zasada doboru żarówek/grzałek do rtęciówek( bardziej żarówek bo grzałki nie mam)
Pozdrawiam
Piotrek
Odpalanie rtęciówki bez dławika
-
korfanty33
- Użytkownik
Re: Odpalanie rtęciówki bez dławika
Bez gazu raczej się spali .
Aż jestem ciekaw wyniku , zrób film .
Mówisz aby puścić mały prąd , i wytrzyma ?
Aż jestem ciekaw wyniku , zrób film .
Mówisz aby puścić mały prąd , i wytrzyma ?
Hej
No w zasadzie trzeba jej prąd ograniczyć po to dławik. Bo jak pójdzie łuk wewnatrz jarznika to się rozerwie bez ogranicznika prądu. Spawarka sie zrobi
Jest jeszcze to:
"Lampa żarowo-rtęciowa
Wykonuje się również lampy rtęciowe niewymagające statecznika. Zamiast niego, posiadają one żarnik podobny do tego w tradycyjnej żarówce , włączony szeregowo z jarznikiem. Żarnik w lampach tego typu pełni rolę statecznika. "
I tak naprawdę to chce zrobić tyle że z normalniej rteciówki bez bańki. Ale nie wiem jaka moc zarówki do jakiej mocy rteciówy dobrac i tyle.
No w zasadzie trzeba jej prąd ograniczyć po to dławik. Bo jak pójdzie łuk wewnatrz jarznika to się rozerwie bez ogranicznika prądu. Spawarka sie zrobi
Jest jeszcze to:
"Lampa żarowo-rtęciowa
Wykonuje się również lampy rtęciowe niewymagające statecznika. Zamiast niego, posiadają one żarnik podobny do tego w tradycyjnej żarówce , włączony szeregowo z jarznikiem. Żarnik w lampach tego typu pełni rolę statecznika. "
I tak naprawdę to chce zrobić tyle że z normalniej rteciówki bez bańki. Ale nie wiem jaka moc zarówki do jakiej mocy rteciówy dobrac i tyle.