Elektronika dla juniora (i seniora)

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Elektronika dla juniora (i seniora)

Post autor: Wojtek » 30 gru 2015, 6:48

Rusza od stycznia nowy cykl w EdW pod nazwą "Elektronika dla juniora (i seniora) czyli elektroniczne przedszkole" autorstwa Piotra Góreckiego - jakość więc w 100% gwarantowana.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 30 gru 2015, 12:30

Pewnie "Ośla łączka" przedrukowana pod nowym tytułem. Ostatnio autorzy tekstów EDW nie są niestety już tak kreatywni jak kiedyś.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 30 gru 2015, 13:36

Nie byłbym aż tak krytyczny, cóż ciężko coś "nowego" wymyślić jeśli chodzi o naukę zupełnych podstaw, a red. Górecki ma jednak do tego talent i dla mnie nawet jak będzie tam dużo z poprzedniego cyklu nie stanowi to wady, a wręcz przeciwnie.
Nieraz mnie zastanawia dlaczego nie doceniamy naszych czasopism technicznych przeznaczonych dla dzieci i młodzieży, a potrafimy się zachwycać niejednokrotnie np bełkotem na YT?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 gru 2015, 18:52

tom5555 pisze:Pewnie "Ośla łączka" przedrukowana pod nowym tytułem. Ostatnio autorzy tekstów EDW nie są niestety już tak kreatywni jak kiedyś.
Nawet samo czasopismo staje wtórne jak publikuje układy z sprzed ładnych paru lat. No ale powiedzmy że są pewne nieśmiertelne konstrukcje które, warto co jakiś czas przypomnieć :).

Szkoda że redakcja nie poszła np. w ARDUINo. Fajne i popularne środowisko.

shaslyk135
-

Post autor: shaslyk135 » 30 gru 2015, 20:15

Ja myślę, że warto dobrze zrozumieć działanie podstawowych układów, a później dopiero zabierać za poważniejsze. Czytam EdW od roku i w każdym numerze jest masa ciekawych rzeczy do poczytania. Nawet jeśli wydaje mi się że temat został wyczerpany to jednak zawsze czegoś nowego się dowiaduję i to mi się podoba w tym czasopiśmie :wink:

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 gru 2015, 20:52

Jeśli chodzi o podstawy to fajnie że co jakiś czas pojawia się nowy cykl. Wszak ludzie rodzą się wciąż i większość nie będzie wracać do podstaw sprzed lat lecz wolała będzie coś z podstaw teraźniejszych.
Podstawy to zawsze podstawy jeśli piszemy o prawach Ohma i jemu podobnych, ale są też trochę inne podstawy a te zmieniają się co jakiś czas. Mam na myśli że kiedyś podstawami były lampy i układy na nich, później podstawami były tranzystory i układy im towarzyszące, dzisiaj podstawami są przeróżnej maści procesory i związane z nimi układy.

Swoją drogą, jaka jest vena prenumeraty EdW w wersji pdf ?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 30 gru 2015, 21:06

matrix pisze:....Swoją drogą, jaka jest vena prenumeraty EdW w wersji pdf ?
Przepraszam ale właściwie o co pytasz? Słowo wena (nie vena, no chyba że z łaciny :) ) wiem co oznacza ale czy tutaj ci chodzi o sens prenumeraty pdf? Jeśli tak, to dla mnie jest prosty - łatwość wyszukiwania oraz łatwość przenoszenia dużej ilości czasopism naraz :) i dlatego mam jedną i drugą prenumeratę, bo czytać mimo wszystko lubie z papieru.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 gru 2015, 21:29

Wojtek, pomyłka była. Chodziło o cenę wersji pdf.... Szybko pisałem.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 31 gru 2015, 6:22

:arrow: matrix przepraszam w takim razie za "uwagi" ale ja juz powoli sie nawet nie dziwie różnym nowym słowom :grin:
cena to 90 zł za rok lub 42 zł jesli równolegle z papierową

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 31 gru 2015, 10:23

Spoko Wojtek, nie ma kłopotu.
Rzeczywiście słów nowych nie polskojęzycznych mamy naprawdę bez liku.
Dziękuję za odpowiedź. Muszę chyba pomyśleć na nowy rok o prenumeracie. Znowu coś poczytać.

ODPOWIEDZ