Potrzebuję rady... Praktycznie raczkuję jeszcze w dziedzinie elektroniki, dlatego mam trochę banalne pytanie. Otóż, buduję robota mobilnego, samochód samoparkujący. W projekcie chcę wykorzystać 3 czujniki analogowe na podczerwień Sharp, dwa z przodu i z tyłu o zakresach 3 - 40cm i jeden z boku karoserii o zakresie 10 - 80cm. Wykorzystuję mikrokontroler ATmega644. W tym momencie chcę zająć się testowaniem samych czujników, usłyszałam od bardziej doświadczonych magistrów że powinnam zastosować pomiędzy prockiem a czujnikiem tranzystor NPN, z tym że nie do końca jestem pewna jaki..
Czujniki działają w zakresie napięć 4,5V - 5,5V, mikrokontroler też. Pobór prądu czujników o mniejszym zakresie - 33mA, drugiego czujnika - 30mA, procka - max 9mA.
Nie mam pojęcia czy zastosować tranzystory bipolarne czy unipolarne, na zdrowy rozum powiny być chyba sterowane napięciem ponieważ odległość otrzymam przez ciągłe podawanie napięcia z czujników na przetwornik analog/cyfra. Ale pewnie jestem w błędzie..
W ogóle co powinnam wziąć pod uwagę przy doborze takiego tranzystora? Nie chcę niczego zjarać...
Proszę POMOCY!!