Witam
Posiadam wyświetlacz LCD o symbolu DEM 16215 SBH-PW-N, który chciałbym podłączyć do Raspberry Pi. Zasilanie na pin 2 będzie 5V.
Możecie mi pomóc w doborze napięcia na pin 3 i na podświetlenie LCD?
Wg datasheet pin 3 to V0 - Power Supply for liquid crystal drive - tu mam podłączyć VDD przez potencjometr i szukać najlepszego kontrastu - jak w typowych aplikacja lcd?
A co do podświetlenia: w datasheet jest punkt 7: Backlight Electrical/optical specification, w którym Vf (Forward Voltage) jest podany jako 4,0V - czy to podświetlenie wyświetlacza?
ponieważ zasilanie elektroniki to 5,0V, zasilanie podświetlenia to 4,0V, co daje różnicę 1V. Pobór prądu przez podświetlenie - 60mA. Więc wyliczony rezystor dla podświetlenia przy zasilaniu go 5V to 16,67Ohm. Drabinka rezystorowa, dwa równolegle podpięte rezystory po 33Ohm daje nam 16,5Ohma - wydaje mi się, że to jest włąśnie po to, żeby można było zasilić go już tymi 5V na pinach wyjściowych. Czy mam rację?
Nie chciałbym spalić podświetlenia, stąd szukam pomocy w interpretacji datasheet, który dostępny jest pod linkiem:
datasheet
Zasilanie podświetlenia wyświetlacza LCD 2x16
Hej
Forward Voltage to jest napięcie przewodzenia diody. Tamto podswietlenie potraktuj jak diodę led. Typowy prad to 60mA. I na tej podstawie obliczasz rezystor, więc jak najbardziej masz rację. Sa jeszcze rezystorki 15Ohm, też możesz użyć. Maksymalny prad to 80mA, więc spokojnie można jednego 15Ohm dać.
Na tą nóżkę V0 dajesz potencjometr.
Szczerze mówiąc zobacz na to http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html
Tu podswietlenie jest zrealizowane bez rezystora zewnetrznego a więc wygląda na to że ten HD44780 ma wbudowany odpowiedni rezystor do LED ale w tym twoim nic takiego nie pisze, więc nie wiem jak dokładnie to jest. Spóbuj z rezystorem. Nic nie uszkodzisz. Najwyżej nie bedzie świecić.
Pozdrawiam
Piotrek
Forward Voltage to jest napięcie przewodzenia diody. Tamto podswietlenie potraktuj jak diodę led. Typowy prad to 60mA. I na tej podstawie obliczasz rezystor, więc jak najbardziej masz rację. Sa jeszcze rezystorki 15Ohm, też możesz użyć. Maksymalny prad to 80mA, więc spokojnie można jednego 15Ohm dać.
Na tą nóżkę V0 dajesz potencjometr.
Szczerze mówiąc zobacz na to http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html
Tu podswietlenie jest zrealizowane bez rezystora zewnetrznego a więc wygląda na to że ten HD44780 ma wbudowany odpowiedni rezystor do LED ale w tym twoim nic takiego nie pisze, więc nie wiem jak dokładnie to jest. Spóbuj z rezystorem. Nic nie uszkodzisz. Najwyżej nie bedzie świecić.
Pozdrawiam
Piotrek
Dzięki za podpowiedź. Dałem już sobie radę dzięki podpowiedzi.
Na płytce jak najbardziej były rezystory, przez które płynie prąd do podświetlenia. Monitorując natężenie prądu doszedłem do tego, że podając 5,0V na piny 15 i 16 prąd wynosi 55mA a napięcie na podświetleniu wyświetlacza 3,96V.
Czyli plytka była już odpowiednio przygotowana do zasilenia go 5V.
Na płytce jak najbardziej były rezystory, przez które płynie prąd do podświetlenia. Monitorując natężenie prądu doszedłem do tego, że podając 5,0V na piny 15 i 16 prąd wynosi 55mA a napięcie na podświetleniu wyświetlacza 3,96V.
Czyli plytka była już odpowiednio przygotowana do zasilenia go 5V.
Hej
Nie ma problemu. Szkoda że w datasheet tego nie podali, ale to nic. Ogólnie tego typu elementów nie używam więc nie jestem obeznany. Być moze tak się przyjmuje. Bo tam w tym linku co Ci podesłałem do schmatu atnela to na LCD jest symbol diody ale nie ma symbolu rezystora. A ten jednak być musi. Najwazniejsze że rozwiązane
Pozdrawiam
Piotrek
Nie ma problemu. Szkoda że w datasheet tego nie podali, ale to nic. Ogólnie tego typu elementów nie używam więc nie jestem obeznany. Być moze tak się przyjmuje. Bo tam w tym linku co Ci podesłałem do schmatu atnela to na LCD jest symbol diody ale nie ma symbolu rezystora. A ten jednak być musi. Najwazniejsze że rozwiązane
Pozdrawiam
Piotrek