AT90S2313
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
AT90S2313
Przeglądałem niedawno forum, na jednym z postów było napisane, że nie produkują AT90S2313. Czy to prawda??
Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Wiele mikrokontrolerów powoli zostaje wycofanych z produkcji, ale na ich miejsce ATMEL oferuje odpowiedniki. W miejsce AT90S2313 oferowany jest TINY2313.Tranzystor pisze:Przeglądałem niedawno forum, na jednym z postów było napisane, że nie produkują AT90S2313. Czy to prawda??
Chcesz mocno przetaktować procesor (aż 3 razy). Procesorowi nic się nie stanie, ale działać nie będzie.Tranzystor pisze:To wiem czemu cena AT90S2313 się podwyższyła!!
A tak nawiasem mówiąc, jak podłącze pod AT90S2313 rezonator kwarcowy 30MHz to coś się stanie mu czy nie?? Bo potrzebuje, żeby wykonywał dużo i szybko, skomplikowane obliczenia!!!
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Kolego M@rek, zwracam ci uwagę, abyś nie pisał bzdur i innych nieprawdziwych informacji. Jak nie jesteś pewny, to sprawdź, jak nie wiesz to nie pisz.M@rek pisze:Po 1 to ,,10pi'' czyli na 10MHz a po 2 to Vcc>5V to max 15Hhz
Dane katalogowe dostępne na stronie www.atmel.com podają, że procesor AT90S2313 ma max częstotliwość taktowania 10MHz słownie dziesięć i kropka.
W przyszłości takie wypowiedzi będę kasować.
Jeżeli masz zamiar zostać gwiazdą na forum (w pozytywnym sensie), to uwierz mi, robi się to w odmienny sposób.
a nie prościej jest sprawdzić?! kwarc można zamiast lutowania zamontować wTranzystor pisze:A to jaki największy kwarc moge wstawić???
podstawce precyzyjnej/kielichowej - można łatwo zamieniać i badać czy aplikacja
testowa jeszcze działa...
a tak na marginesie - skoro producent danej kostki deklaruje w ofercie (gwarantuje)
że ona pracuje do max np. 10MHz to znaczy że aby mieć tego
(z punktu widzenia producenta) pewność - kostka faktycznie jest w stanie pracować
szybciej - jak szybciej - to wiedzą tylko projektanci struktury,
ale margines jest niewielki - vide wypowiedź gawła - kilka(naście) procent.
potem zaczną się problemy z tak przetaktowaną strukturą (niestabilne działanie, etc..)
pomijając to że dla zbyt dużych f. osylatora będą problemy z doborem stałych
czasowych przy transmisji RS232, generowaniem dużych opóźnień przy pomocy timerów i tak dalej...
pozostaje jeszcze sprawa działania samego oscylatora - typowy układ aplikacyjny to
kwarc zapięty pomiędzy XTAL1/XTAL2 i dwa kondensatory do masy - z reguły kilkanaście pF.
Ich zakres zalecanych wartości też jest dedykowany pewnej klasie szybkości, dla dużych
f. trzeba je dobrać indywidualnie, ponieważ inaczej oscylator nie wystartuje, lub taktować
MCU z zewnętrzego generatora...i tyle.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
O ile ja wiem to dla AVR 16MHz to maksymalna częstotliwość jaką Atmel zapewnia, jak chcesz wiecej to kłaniają się ARMy z serii AT91 ale to już trochę wyższa liga.
Wcale nie 10 i kropkagaweł pisze:Kolego M@rek, zwracam ci uwagę, abyś nie pisał bzdur i innych nieprawdziwych informacji. Jak nie jesteś pewny, to sprawdź, jak nie wiesz to nie pisz.M@rek pisze:Po 1 to ,,10pi'' czyli na 10MHz a po 2 to Vcc>5V to max 15Hhz
Dane katalogowe dostępne na stronie www.atmel.com podają, że procesor AT90S2313 ma max częstotliwość taktowania 10MHz słownie dziesięć i kropka.
W przyszłości takie wypowiedzi będę kasować.
Jeżeli masz zamiar zostać gwiazdą na forum (w pozytywnym sensie), to uwierz mi, robi się to w odmienny sposób.