Lm317 ogranicznik prądowy
-
- -
Lm317 ogranicznik prądowy
Witam buduję sobie zasilacz warsztatowy.
I mam kilka pytań dot. źródła prądowego na LM317/350(schemat w załączniku).
[1] Jaki będzie spadek napięcia między In a Out?
[2] Jak zrobić sygnalizację przekroczenia ograniczenia prądowego.
I mam kilka pytań dot. źródła prądowego na LM317/350(schemat w załączniku).
[1] Jaki będzie spadek napięcia między In a Out?
[2] Jak zrobić sygnalizację przekroczenia ograniczenia prądowego.
- Załączniki
-
- lm317_4.png (735 Bajtów) Przejrzano 4204 razy
Hej
W Datasheet masz odpowiedź na 1 pytanie. Załączam wykres.
Pamiętaj ze Rs ma sie mieścić w zakresie 0,8 do 120 Ohm
Wzór na prad to I = Vref/Rs
Vref = 1.25V
Co do sygnalizacji prądu to schematu Ci teraz nie rozrysuje bo w robocie jestem
Pozdrawiam
Piotrek
W Datasheet masz odpowiedź na 1 pytanie. Załączam wykres.
Pamiętaj ze Rs ma sie mieścić w zakresie 0,8 do 120 Ohm
Wzór na prad to I = Vref/Rs
Vref = 1.25V
Co do sygnalizacji prądu to schematu Ci teraz nie rozrysuje bo w robocie jestem
Pozdrawiam
Piotrek
- Załączniki
-
- Vdo.jpg (33.26 KiB) Przejrzano 4191 razy
-
- -
Hej
Jak odejmiesz dropout of Vin to zobaczysz jakie jest Vout
Całość zresztą zalezy od wartości rezystora, temperatury i rezystancji wewnetrznej obciazenia, a te wartości nie sa podane na schemacie, wiec nikt Ci nie powie jakie będzie tam napięcie
Ale pamiętaj, że jest to regulator pradowy, więc napiecie jest tu wtórną wartością, zależną od RL. Dropout określi w sumie maksymalne możliwe do uzyskania napięcie na ukłądzie.
Zapodaj jakieś wartości to się obliczy, tak będzie najlepiej
Pozdrawiam
Piotrek

Całość zresztą zalezy od wartości rezystora, temperatury i rezystancji wewnetrznej obciazenia, a te wartości nie sa podane na schemacie, wiec nikt Ci nie powie jakie będzie tam napięcie

Ale pamiętaj, że jest to regulator pradowy, więc napiecie jest tu wtórną wartością, zależną od RL. Dropout określi w sumie maksymalne możliwe do uzyskania napięcie na ukłądzie.
Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony 13 sie 2015, 14:45 przez leech10, łącznie zmieniany 1 raz.
leech10 pisze:Hej
Pozdrawiam
Piotrek
-
- -
-
- -
Rezystancji obciążenia nie za bardzo mam jak obliczyć (będę uruchamiał różne układy).
Tak właściwie to wystarczy mi zwykły rezystor że spadkiem dla prądu nominalnego 3A 1,5V i jakiś "miernik" że jeżeli będzie większy spadek od 1,5V to np układ odłączy zasilanie stabilizatora końcowego(komparator nie wchodzi w grę ponieważ napięcie na rezystorzee może się zmieniać w pewnym zakresie).
Tak właściwie to wystarczy mi zwykły rezystor że spadkiem dla prądu nominalnego 3A 1,5V i jakiś "miernik" że jeżeli będzie większy spadek od 1,5V to np układ odłączy zasilanie stabilizatora końcowego(komparator nie wchodzi w grę ponieważ napięcie na rezystorzee może się zmieniać w pewnym zakresie).
Hej
Dobra. Jak nie znasz RL to nici z tego. Patrz na foto. Zbudowałem to. Pomiary się zgadzają. A więc moja zabawka
Vin=12V
Rs=22 Ohm
Vref=1.21V( pomiary)
RL=100 Ohm
I=Vref/Rs=1.21/22=0,055A
Vout=100Ohmx0,055A=5,5V
Ile na focie? 5,52V IDEALNIE
Teraz tak:
R=U/I 12/0,055 ~218Ohm
Zakładając brak dropoutu, jeśli damy rezystancje RL do 218 Ohm układ będzie puszczał założony przezemnie prąd 0,055A. Napięcie bedzie się dostosowywać. Powyżej tej wartości napięcie będzie maksymalne z możliwych ale prąd bedzie spadać w zależności od RL. Tu jeeszcze przychodzi z pomoca wykres, a najlepiej własne pomiary
Układ zachowuje się jak źródło pradowe a nie jak napięciowe i nie spali Ci RL.
Trzeba patrzeć przez pryzmat pradu a nie napięcia.
Pozdrawiam
Piotrek
Dobra. Jak nie znasz RL to nici z tego. Patrz na foto. Zbudowałem to. Pomiary się zgadzają. A więc moja zabawka
Vin=12V
Rs=22 Ohm
Vref=1.21V( pomiary)
RL=100 Ohm
I=Vref/Rs=1.21/22=0,055A
Vout=100Ohmx0,055A=5,5V
Ile na focie? 5,52V IDEALNIE

Teraz tak:
R=U/I 12/0,055 ~218Ohm
Zakładając brak dropoutu, jeśli damy rezystancje RL do 218 Ohm układ będzie puszczał założony przezemnie prąd 0,055A. Napięcie bedzie się dostosowywać. Powyżej tej wartości napięcie będzie maksymalne z możliwych ale prąd bedzie spadać w zależności od RL. Tu jeeszcze przychodzi z pomoca wykres, a najlepiej własne pomiary

Układ zachowuje się jak źródło pradowe a nie jak napięciowe i nie spali Ci RL.
Trzeba patrzeć przez pryzmat pradu a nie napięcia.
Pozdrawiam
Piotrek