Pspice-brak symulacji dla wskaźnika napięcia

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
adi1525
-
Posty: 10
Rejestracja: 02 sie 2015, 15:42
Lokalizacja: Wilkowice

Pspice-brak symulacji dla wskaźnika napięcia

Post autor: adi1525 » 12 sie 2015, 12:33

Witam, mam problem z ustawieniem wskaźników napięcia, nie które są wyświetlane na wykresie a nie które nie. Dlaczego tak się dzieje ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Wyświetlają się tylko wskaźniki zielony i czerwony.
Załączniki
schemat.png
schemat.png (22.78 KiB) Przejrzano 5070 razy

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 12 sie 2015, 13:31

Nigdy nie używałem Orcad Capture więc nie mam pojęcia. I nie ma żadnych błędów lub ostrzeżeń? Jaka to wersja programu? I darmowy LTspice ci nie wystraszy ??
Dodatkowo, ten wzmacniacz nie ma prawa poprawnie działać.
I rezystancja tysiącom 1000Ω zapisujemy w skrócie 1k a 100000 to 100k i to symulacji wystarczy.

adi1525
-
Posty: 10
Rejestracja: 02 sie 2015, 15:42
Lokalizacja: Wilkowice

Post autor: adi1525 » 12 sie 2015, 15:14

Są tylko komunikaty:
No simulation data for marker ' V(R2:2) '
No simulation data for marker ' V(R1:2) '
No simulation data for marker ' V(R2:1) '
No simulation data for marker ' V(R2:1) '
No simulation data for marker ' V(10u:2) '
Jest to wersja Lite Edition 9.2, znalazłem go w internecie i innych już nie szukałem, ale sprawdzę jeszcze LTspice.
Odnośnie rezystancji wiem, że się piszę skrótami ale nie wiedziałem czy program to obsługuje a chce żeby tylko pokazał napięcia, później będę robić konkretny wzmacniacz.
Nie wiem czy to jakiś błąd, bo mogę ustawić ten wskaźnik tylko na ścieżkach GND i przy napięciu bazy

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 12 sie 2015, 16:21

Jak dla mnie to ty gdzieś robisz błąd. Wygląda na to że nie wybrałeś modelu.
https://books.google.pl/books?id=z7RCh8 ... er&f=false
Zresztą wytłumacz mi po co ci marker czerwony na masie (gnd) ?? Przecież tam jest zawsze 0V.
Tak samo niepotrzebny jest marka nad U2, przecież tam zawsze jest 5V. Dodatkowo masz poważny błąd na schemacie (brak drogi dla stałego prądu bazy ). Już nie wspomnę o bezsensownych ustawieniach U1.

adi1525
-
Posty: 10
Rejestracja: 02 sie 2015, 15:42
Lokalizacja: Wilkowice

Post autor: adi1525 » 22 sie 2015, 11:38

Markery ustawiłem tylko po to by sprawdzić gdzie mogę je ustawić a gdzie nie.
A błąd już widzę, rezystor z kolektora powinien być bezpośrednio do bazy.
Prawdopodobnie źle dodałem biblioteki, ponieważ dodałem te modele z folderu library i tylko na nich markery nie działają, tylko że nie wiem jak to się robi i chyba jednak spróbuje z LTspice :grin:

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 22 sie 2015, 14:26

Używa LTspice albo ściągnij sobie starszą wersie programu PSpice 8.0 firmy Microsim, według mnie znacznie lepszą od tego potwora Orcad.
http://www.engr.uky.edu/~cathey/pspice061301.html

adi1525
-
Posty: 10
Rejestracja: 02 sie 2015, 15:42
Lokalizacja: Wilkowice

Post autor: adi1525 » 24 sie 2015, 11:30

oki, dzięki za pomoc ;)

ODPOWIEDZ