uszkodzona centala do bramy przesuwnej
uszkodzona centala do bramy przesuwnej
Witam. Posiadam uszkodzoną centralę do bramy skrzydłowej. Nie świeci się na niej żadna dioda. Prosiłbym o poradę co mam po sprawdzać i w jaki sposób. Chciałbym zacząć od przekaźników oraz transformatora. Wizualnie centrala nie posiada żadnych okopceń.. model centrali to AR 806
Jakiej firmy jest ta centralka ? Co to jest ? Jak wygląda ? Bo z samego opisu modelu wnioskuję że to marketówka.
-> TU MASZ <- instrukcję do tejże centralki. Z opisu wynika że powinny świecić Ci się diody od wejść STOP, SAFETY, PHOTO1 i PHOTO2. Jeśli nie świeci się nic to po pierwsze sprawdź czy nie padło trafo. Ostatnio mieliśmy burze zdaje się w całej polsce więc mogło paść trafo. Sprawdź bezpieczniki czy są całe.
-> TU MASZ <- instrukcję do tejże centralki. Z opisu wynika że powinny świecić Ci się diody od wejść STOP, SAFETY, PHOTO1 i PHOTO2. Jeśli nie świeci się nic to po pierwsze sprawdź czy nie padło trafo. Ostatnio mieliśmy burze zdaje się w całej polsce więc mogło paść trafo. Sprawdź bezpieczniki czy są całe.
Trafo do wymiany. Gdzie kupić nowe, czy może kupić używane a działające ???? Tak,żeby było jak najtaniej.
ostatnio edytowane przez: timo66
ostatnio edytowane przez: timo66
Ostatnio zmieniony 21 lip 2015, 19:32 przez rocco26l, łącznie zmieniany 3 razy.
Wiesz nie wiem jak innym ale mi skończył się abonament na kulę a z fusów nie potrafię wróżyć. Zgadywał też nie będę.rocco26l pisze:trafo do wymiany. gdzie kupić nowe czy używane a działające ???? żeby było jak najtaniej.
- Jakie trafo ?
- Jakie wymiary ?
- Lutowane w płytkę ?
- Jaka moc ?
- Jakie napięcie ?
matrix nie trać czasu, kolega rocco26l odgrzebuje stary temat: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=13236. Wtedy chciałeś mu pomóc i się nie dało, teraz pewnie będzie tak samo, niepotrzebna strata czasu.
Matrix dzięki Twoim pytaniom udało mi się znaleźć w sieci podobny transformator. Nawet z powodzeniem udało się wylutować stary i wlutować nowy. Diody świecą zgodnie z instrukcją. Jak znajdę chwilę w tym tygodniu to podłącze i napiszę jaki rezultat. Mam nadzieje że nic więcej nie poszło. Sprawdziłem przekaźniki są ok. Nic więcej nie umiem sprawdzić
.
Do kolegi tom akurat się mylisz bo kolega matrix bardzo mi pomógł i wyjaśnił parę kwestii których nie wiedziałem.
Dziękuje Matrix za cenna wiedzę.
Do kolegi tom akurat się mylisz bo kolega matrix bardzo mi pomógł i wyjaśnił parę kwestii których nie wiedziałem.
Dziękuje Matrix za cenna wiedzę.
Miernik w rękę, ustawiasz na badanie ciągłości obwodu (popularny piszczek) i mierzysz triaki jeśli znajdują się na płytce, a będą jeśli centralka ma regulację siły i/lub możliwość spowolnień.rocco26l pisze:Mam nadzieje że nic więcej nie poszło. Sprawdziłem przekaźniki są ok. Nic więcej nie umiem sprawdzić .