Cześć.
Z tym konkretnie nie, mialem do czynienia jedynie z Philipsami i Atmelami.
Pobieżna analiza datasheet - wbudowane 16-64kB ROM, wbudowane 1kB SRAM(movx), możliwość programowana w systemie. Cechy RISC(jedna instrukcja w jeden cykl) czyli identycznie jak nadal produkowany
http://www.atmel.com/technologies/cpu_core/8051.aspx
Niewiele jak na 2015r. Plusem zgodność z 22 letnim Intel 8051 na temat którego jest masa literatury

(oczywiście po polsku)
Natomiast konkretne dokumenty pt. programator ISP, protokół, program do programatora trudno liczyć po polsku. Taki już los elektronika. Wyszukałem Ci schemat programatora, protokół komunikacji, definicje rejestrów(plik h) program do tworzenia programów(asembler lub C) oraz program do obsługi programatora. Jeżeli bardzo potrzebujesz i bardzo chcesz możesz je rozkminiać... Jeżeli masz możliwość wymontowania tego procka polecam wsadzenie ATmegi wyjdzie taniej np. zgodna pinowo Atmega np. AT90S8515. Narzedzi jest masa, gotowcow na czasie masa programator USBASP za 15zl ewentualnie AVRISP(bo chyba ten obsluguje 89S51 - mam oba). Albo jeszcze lepiej STM32 i dorobić adapter programator troche droższy a przynajmniej z debugerem np. Segger J-Link(80zl)
10 lat temu napisałem graficzny program do programatora(Windows, Borland C++ VCL) napisalem wsad do Atmel 89C2051 w BASCOM w stadium alpha, oraz stworzyłem uniwersalke(Eagle). Po czym przetestowałem wersje alpha i przesałem tworzyć cokolwiek. Nadal mam z 50 sztuk ale 89S51(z wyprzedaży po 50gr i 1zl) nie 89C bo można programować ISP wedle standardu Atmel w identycznym programatorze jak AVR (najbardziej popularny to USBASP). Kwestia brania pod uwage ograniczonych możliwości tych kontrolerów i sentymentu.
Jeśli bardzo chcieć, świetnym środowiskiem do programowania wszelkich jest IAR Embadded ponieważ umożliwia łatwe przeniesienie z ach do arch a obsługuje praktycznie każdy miktrokontroler każdego producenta każdej architektury i ma sensowne inline asembly. Istnieje opcja pobrania i używania bezterminowo z ograniczeniem do 4kB lub 32kB dla ARM. Poza tym jest Eclipse z kompilatorem SDCC lub GCC, wspomniane MCU IDE, AT89LP Studio, rewelacyjne Tasking 51 i mase mase innych. Jeżeli naprawde potrzebujesz, możesz próbować(dezasemblujesz gotowy program czy piszesz nowy?), ale mimo że znam angielski nie chcialo by mi sie w tym grzebać. Kombinowal bym wylutować procka wstawić zamiennik.
Mam sporo narzedzi i informacji na ten temat ale powtarzam, że w zasadzie zabawa nie ma to sensu w 2015r, wydawało mi sie że jesteś obeznany w temacie dlatego zarzucilem linkami.