Węzły i gałęzie

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
kalwi
-

Węzły i gałęzie

Post autor: kalwi » 06 cze 2015, 0:23

Mam takie zadanko:

Kod: Zaznacz cały

http://prntscr.com/7dm1qm
Czyli po krótce mówiąc dane jest wszystko oprócz prądów.
Od razu widać, że mamy 5 niezależnych oczek -> stąd jest 5 niezależnych równań.
Teraz tak, wiemy, że ilość niezależnych równań npk jest równa g-w+1, czyli różnica ilości gałęzi i węzłów jest równa 4.

No i teraz coś, czego nigdy się nie nauczyłem - ilość węzłów i gałęzi. Oczywiście definicja szkolna, tudzież z wikipedii jest bardzo myląca, więc o mojej niewiedzy dowiedziałem się dopiero teraz.

Bo tak:
Węzeł elektryczny – punkt obwodu elektrycznego (początek gałęzi), z którego wychodzą co najmniej trzy przewody (gałęzie)
Z kolei
Gałąź obwodu elektrycznego – jest utworzona przez jeden lub kilka połączonych ze sobą szeregowo elementów obwodu.
Przez to, że nic nie wspominają o tym samym potencjale (a dokładnie tak samo jest we wszystkich podręcznikach w gimnazjum i liceum do fizyki), to każdy idzie schematem jak wyżej. A przecież prawdą jest, że:

Obrazek

Dochodząc do meritum, na schemacie przeze mnie wstawionym, czy prawdą jest, że:
- mamy 1 węzeł na samym dole (pod C2, pod R2 i pod L2)
- 3 węzły w środku (1 na lewo od C1, 1 nad C2 i R2, 1 na prawo od źródła prądowego)

To by oznaczało, że mamy 3 niezależne równania prądowe. Więc 8 niezależnych równań. Ale tylko 7 niewiadomych (same prądy). Więc coś się nie zgadza. Gdzie jest błąd?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 06 cze 2015, 14:35

Jak dla mnie na schemacie masz 8 gałęzi i 4 węzły.
Ale nie rozumiem po co ty tak sobie życie komplikujesz?
Przecież wystarczy że napasiesz 3 równania na MPW i po sprawie.

ODPOWIEDZ