Pspie analiza DC - błąd Netlist/ERC errors - netlist not cr
Pspie analiza DC - błąd Netlist/ERC errors - netlist not cr
Witam
Zadanie jest takie :
Pomiaru charakterystyki dokonaj zmieniając wartość napięcia UCE (0-12V z krokiem 0.01) dla różnych prądów bazy (IB=1u,10u,20u,30u,40u,50uA)
Wyskakuje mi błąd jak w tytule. Dołączam screena. Jakieś pomysły dlaczego wyskakuje błąd ?
Przy V3 mam ustawione 12V, a nie jak na ss 0.
Z góry dziękuję za pomoc.
Zadanie jest takie :
Pomiaru charakterystyki dokonaj zmieniając wartość napięcia UCE (0-12V z krokiem 0.01) dla różnych prądów bazy (IB=1u,10u,20u,30u,40u,50uA)
Wyskakuje mi błąd jak w tytule. Dołączam screena. Jakieś pomysły dlaczego wyskakuje błąd ?
Przy V3 mam ustawione 12V, a nie jak na ss 0.
Z góry dziękuję za pomoc.
Nie, IB to prąd bazy a nie napięcie, I1 to źródło prądowe.Sikkino pisze: IB to będzie napięcie l1
Co do samej analizy to w DC sweep wpisujesz V1, od 0V do 12 z krokiem 0.01.
Następnie klikasz na Nested Sweep i dajesz current source, name I1, Value list wpisujesz 1u,10u,20u,30u,40u,50uA. I po sprawie.
Dzięki. A jak chcę zmieniać napięcie UBE (0-1V z krokiem 0.01) w takim układzie to w DC Sweep w name powinienem wpisać V3 czy V4 ? I w Nested Sweep też muszę coś jeszcze wpisać ?
Ostatnio zmieniony 07 cze 2015, 17:54 przez Sikkino, łącznie zmieniany 3 razy.
Zapytam jeszcze o charakterystykę zwrotną i przejściową.
W zwrotnej wpisuje w DC Sweep : name V1 i Start 12V - 0V, a w Nested : 20uA i później robię osobno dla 40uA (czyli zmieniam tylko wartość w Nested Sweep) ?
A w przejściowej w name V1 i, żeby ustawić samo 12V (bez Start Value i End Value) muszę wybrać Value List i wpisać tam 12V ? A IB wpisuje w Nested Sweep - Linear Start 0, End 50uA ?
Pozdrawiam.
W zwrotnej wpisuje w DC Sweep : name V1 i Start 12V - 0V, a w Nested : 20uA i później robię osobno dla 40uA (czyli zmieniam tylko wartość w Nested Sweep) ?
A w przejściowej w name V1 i, żeby ustawić samo 12V (bez Start Value i End Value) muszę wybrać Value List i wpisać tam 12V ? A IB wpisuje w Nested Sweep - Linear Start 0, End 50uA ?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2015, 17:53 przez Sikkino, łącznie zmieniany 1 raz.
Wpisz te które ma zmieniać swoją wartość.Sikkino pisze:A jak chcę zmieniać napięcie UBE (0-1V z krokiem 0.01) w takim układzie to w DC Sweep w name powinienem wpisać V3 czy V4 ?
Nested stosujemy tylko wtedy gdy chamy zmieniać wartość dwóch źródeł naraz.Sikkino pisze:I w Nested Sweep też muszę coś jeszcze wpisać ?
Tak też możesz zrobi, albo od razu w Nested ustawić I1 i Value list 20uA, 40uA.Sikkino pisze:W zwrotnej wpisuje w DC Sweep : name V1 i Start 12V - 0V, a w Nested : 20uA i później robię osobno dla 40uA (czyli zmieniam tylko wartość w Nested Sweep) ?
Sikkino pisze: A w przejściowej w name V1 i, żeby ustawić samo 12V (bez Start Value i End Value) muszę wybrać Value List i wpisać tam 12V ? A IB wpisuje w Nested Sweep - Linear Start 0, End 50uA ?
V1 nigdzie nie wpisujesz. A zmieniasz tylko I1.