Bezpiecznik przed listwą zasilającą w warsztacie.
Bezpiecznik przed listwą zasilającą w warsztacie.
Witam,
Chciałbym sobie zrobić bezpiecznik w warsztacie tuż przed listwą zasilającą, a że nie mam pojęcia o tym proszę o pomoc ilu amperowy zakupić? Dopiero zaczynam przygodę z elektroniką, więc moja wiedza jest zerowa.
Z góry Wielkie dzięki
Chciałbym sobie zrobić bezpiecznik w warsztacie tuż przed listwą zasilającą, a że nie mam pojęcia o tym proszę o pomoc ilu amperowy zakupić? Dopiero zaczynam przygodę z elektroniką, więc moja wiedza jest zerowa.
Z góry Wielkie dzięki
Ostatnio zmieniony 04 maja 2015, 16:15 przez kudelczak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
KrystianPoland
- -
- Kontakt:
-
KrystianPoland
- -
- Kontakt:
Jest bezsensowne wstawianie takiego bezpiecznika, a to ze względu na to że w rozdzielni już taki pewnie istnieje. Jeśli nie masz zamiaru robić nic z 230V, to kup najzwyklejszą listwę przeciwprzepięciową. W listwę jest zabudowany bezpiecznik topikowy który da więcej pożytku niż bezsensowny "ES". Co było by bardzo wskazane to FI, tzw. różnicówka - przy różnicy prądów 30mA następuje zadziałanie. Dokładniej gdy prąd przewodu fazowego [L] nie jest taki sam co przewodu neutralnego [N], a różnica jest równa lub większa 30mA, to następuje zadziałanie = odłączenie napięcia. Jednak taka instalacja to jest ingerencja w instalację 230V i nie koniecznie jest to zadanie dla początkującego.
Jeśli masz zamiar składać układy, trochę lutować etc. To w ogóle nie jest Ci potrzebne przerabianie obecnej instalacji, a takie podejście jest jedynie zagrożeniem dla własnego życia.
Jeśli masz zamiar składać układy, trochę lutować etc. To w ogóle nie jest Ci potrzebne przerabianie obecnej instalacji, a takie podejście jest jedynie zagrożeniem dla własnego życia.
-
KrystianPoland
- -
- Kontakt:
-
KrystianPoland
- -
- Kontakt:
-
KrystianPoland
- -
- Kontakt: