Problemy z drukowaniem - HP710C

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
kuki
-

Problemy z drukowaniem - HP710C

Post autor: kuki » 01 lis 2002, 23:48

Mam problem z drukowanie, podczas drukowania wyświetla mi napis w stylu "Nieprawidłowo zainstalowany kardriż, zainstaluj na nowo". Robi to w kółko mimo poprawnego założenia kardridża. Gdy analuje ten komunikat i kontynuuje drukowanie to drukarko drukuje mi niedokładnie tzn. jeśli chodzi o tekst to każda linijka jest drukowana tylko w połowie (poziomo), grafiki nie sprawdzałem. Dodam jeszcze, że stosuje tzw. dolewanie tuszu do kardridżów. Jeśli wiesz jak rozwiązać ten problem to napisz. Z góryTHX.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 02 lis 2002, 12:33

Myślę, że problem leży po stronie "kartridża", podobnie miałem z HP610C, też dolewałem tusz, aż w końcu musiałem kupić nowy "kartridż". Mozna kupić kartridże firmy Black Point do drukarek HP (czarne), które są zdecydowanie tańsze, a w przypadku HP610C mają pojemność dwa razy większą.

Stani
-

Info.

Post autor: Stani » 02 maja 2003, 0:46

Z tego co opisałeś błędu trzeba szukać w:
1.Brak styku kartridż-styki interfejsu.
2.Uszkodzony interfejs.
3.Brak styku interfejs-gniazdo na płytce głównej.
4.Uszkodzone mikrowyzwalacze w kartridżu.(termiczne/pizoelektryczne)
5.Brak impulsu z płytki głównej.
------------------------------------
Odn1.Jeżeli istnieje możliwośc docisnąć i zablokować kartridż.
Odn2.Tylko wymiana.
Odn3. Włożyć(wcisnąć) poprawnie.
Odn4.Tylko wymiana.
Odn5.Uszkodzona "elektronika" płytki.
-------------------------------------------------
Driver raczej OK.Inaczej nie wyświetlany byłby komunikat o błędzie.Chociasz warto przeprowadzić reinstalację.
Zapchane dysze? duże prawdopodobieństwo lecz jak powyżej komunikat.!!
Warto zbadać powyższe domniemania..
Stani

paweliw
-

Post autor: paweliw » 02 maja 2003, 21:21

Uwazam, ze jest tu ewidentna wina kardridza. Wymien na dobry kardridz z na pewno sprawnej drukarki (kolegi, w pracy itp) i sprawdz. Powinno byc wszystko ok ! Zawsze po wymianie kradridza uzyj programowego testu wyrownania drukowania. Kardridzy nie da sie napelniac w nieskonczonosc !!! Czasami warto miec zabezpieczony oryginalny (z pewna iloscia tuszu) na wypadek wlasnie takich sytuacji. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ