dsPIC30f2020 – ala oscyloskop
znalazłem taki DYI
http://www.instructables.com/id/DIY-USB ... /?ALLSTEPS
i waham się nad zakupem części gdyż nie wiem czy mogę HEX 'a w grać do tego uC.
Posiadam jakiś dziwny programator K150 na pic16f628 ze złączem zip-40 i listwą
ICSP-
1) nc (brak PGM )
2) PGC clock
3) PGD data
4) GND - Vss
5) VDD
6)Vpp – MCLR
ale program jaki do niego jest dodany to Microbrn
(jest stary i nie posiada żadnego dsPICxx )
Czy będę mógł wgrać hex do tego uC tym K150 ?
niby pdf dsPIc30f2020 ma interfejs ICSP
A microChip to jest mój pierwszy więc bardzo mało wiem jeszcze .
Mój angielski jest zbyt słaby by się wczytać w dokumentację ?
Gdzieś wyczytałem że podobny dsPIc30F2010 – można tym sprzętem zaprogramować ale ten co ja potrzebuję dsPiC30F2020 nie ma na listach ?
Posiada dziwny sterownik USB
dsPIC30f2020 ; ala oscyloskop
-
korfanty33
- Użytkownik
dsPIC30f2020 ; ala oscyloskop
- Załączniki
-
- 3 .PNG (7.15 KiB) Przejrzano 6226 razy
-
- 2 e.PNG (58.29 KiB) Przejrzano 6231 razy
Ostatnio zmieniony 15 mar 2015, 2:15 przez korfanty33, łącznie zmieniany 1 raz.
-
korfanty33
- Użytkownik
Re: dsPIC30f2020 ; ala oscyloskop
wygląd
- Załączniki
-
- 3b3687cb-f56a-23e0-2608-5617cba097c9.jpg (31.2 KiB) Przejrzano 6219 razy
-
- e2b3f407-696e-2364-ae4a-26a124f60697.jpg (33.87 KiB) Przejrzano 6219 razy
Bardzo wątpliwe że wgrasz program tym programatorem. Poszukaj kogoś kto ma PICKIT3 to ci to wgra bez problemu.
Jak danego MCU nie ma na liście to nie wgrasz do niego programu.
Chyba że uda się sztuczka taka.
Wybierasz dsPIc30F2010 a do podstawki wstawiasz dsPiC30F2020.
Tylko są następujące warunki.
1. W programie programatora musi się dać wyłączyć Autodected MCU
2. Obszar konfiguracji MCU czyli tgz. FUSE Bitów, w obu MCU musi się znajdować w tej samej przestrzeni pamięci programu i muszą one być identyczne.
3. Program dla 2020 nie może być większy od ilości FLASHA 2010, bo inaczej będzie error, że plik za duży. Ale widzę że oba MCU mają po 12KB więc powinno się udać.
Jak danego MCU nie ma na liście to nie wgrasz do niego programu.
Chyba że uda się sztuczka taka.
Wybierasz dsPIc30F2010 a do podstawki wstawiasz dsPiC30F2020.
Tylko są następujące warunki.
1. W programie programatora musi się dać wyłączyć Autodected MCU
2. Obszar konfiguracji MCU czyli tgz. FUSE Bitów, w obu MCU musi się znajdować w tej samej przestrzeni pamięci programu i muszą one być identyczne.
3. Program dla 2020 nie może być większy od ilości FLASHA 2010, bo inaczej będzie error, że plik za duży. Ale widzę że oba MCU mają po 12KB więc powinno się udać.
-
korfanty33
- Użytkownik
Ma wysokie napięcie podawane na końcówkę RESET (MCRL), choć istnieją procesory programowane niskim napięciem wersje LV. ICSP to uniwersalny prot programowania dla wszystkich PICów (8,16 i 32-bitowych), co jest największym plusem tych procesorów w ogóle, nie ma tutaj zamieszania jak przy AVRach gdzie są 3 rodzaje programowania i programatorów.korfanty33 pisze:szkodakayron pisze:Bardzo wątpliwe że wgrasz program tym programatorem. Poszukaj kogoś kto ma PICKIT3 to ci to wgra bez problemu.
.
myślałem ze po ICSP pójdzie np; przez Mplab
chociasz nie wiem co on ma za ICSP bez wysokiego napiecia
Co do programatorów do PICów, najlepiej sobie kupić PICKIT3, ok 175zł i masz kieszonkowy programator właściwie dla każdego PICa, współpracujący bezpośrednio z MATLAB.
PS. Większość klonów programatorów PICów szczególnie na Allegro to klony PICKIT 2 (twój Też z tego co znalazłem), którego MIcrochip juz nie wspiera, i nie rozwija oprogramowania dla niego, więc należy ich unikać jak chcemy programować nowe PICi, bo ich nie obsługuje jego oprogramowanie.
Niestety z moich poszukiwań wynika że twoim programatorem nie zaprogramujesz dsPICa.
-
korfanty33
- Użytkownik
też mi tak wychodzi , tylko że on ma ICSP kombinowałem jak to zrobićkayron pisze: Niestety z moich poszukiwań wynika że twoim programatorem nie zaprogramujesz dsPICa.
Mój k150 nie ma wysokiego napięcia - fizycznie nie podaję mu z innego źródłakayron pisze:Ma wysokie napięcie podawane na końcówkę RESET (MCRL), choć istnieją procesory programowane niskim napięciem wersje LV. ICSP to uniwersalny prot programowania dla wszystkich PICów (8,16 i 32-bitowych),
edycja
na dziś to ja się pogubiłem - pobladłem itp .
Info k150 wszędzie jest dodatkowe zasilanie np; 15V i na schematach do tego programatora .
Ale schemat jest nie zgodny z tym co mam fizycznie bo niema np stabilizatora 12V.
Ale teraz znalazłem jakieś inne programatory które mają pompe ładunku - na PWM i pojemnościach np
ze strony
http://www.foxdelta.com/products/upp.htm
na pewno to nie jest mój
http://www.kitsrus.com/pic.html
choć wszystko mnie tam odsyła
ICSP to tylko interfejs komunikacyjno/programujący wszystko zalerzy od oprogramowania programtora.korfanty33 pisze:też mi tak wychodzi , tylko że on ma ICSP kombinowałem jak to zrobićkayron pisze: Niestety z moich poszukiwań wynika że twoim programatorem nie zaprogramujesz dsPICa.
Bo może to być stabilizator SMD, lub dioda Zenera jeżeli układ jest modyfikowany, a jeżeli układ jest zasilany z USB to przetwornica impulsowa, lub pojemnościowa.kayron pisze:Ma wysokie napięcie podawane na końcówkę RESET (MCRL), choć istnieją procesory programowane niskim napięciem wersje LV. ICSP to uniwersalny prot programowania dla wszystkich PICów (8,16 i 32-bitowych),
Mój k150 nie ma wysokiego napięcia - fizycznie nie podaję mu z innego źródła
edycja
na dziś to ja się pogubiłem - pobladłem itp .
Info k150 wszędzie jest dodatkowe zasilanie np; 15V i na schematach do tego programatora .
Ale schemat jest nie zgodny z tym co mam fizycznie bo niema np stabilizatora 12V.
To jest właśnie schemat PICKIT2. Choć widzę jest on lekko zmodyfikowany.Ale teraz znalazłem jakieś inne programatory które mają pompe ładunku - na PWM i pojemnościach np
Obrazek
ze strony
http://www.foxdelta.com/products/upp.htm