Awaria zasilacza Chieftec GPS 450

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
leech10
Użytkownik

Awaria zasilacza Chieftec GPS 450

Post autor: leech10 » 16 lut 2015, 9:33

Hej

Kumpel czyścił zasilacz Chieftec GPS 450 i wyłamał łopatę wentylatora. Poszedł do sklepu, kupił nowy, wpiął go. Przy odpalaniu kompa usłyszał trzask w zasilaczu i wyleciały korki. Zasilacz nie działa. Jako że kolega jest w jakieś 500 km odemnie to prosiłem go o sprawdzenie rozwmawiając przez telefon. Wymontował bezpiecznik ale ze jest on z piaskiem to nie widac czy przepalony czy nie. Kolega nie ma nawet próbnika, nie mówiąc o multimetrze a na sprzęcie zna się na zasadzie podpiecia wtyczek więc nawet nie sprawdził bezpiecznika. Zamówił nowy, większy zasilacz. Ale nurtuje mnie co się mogło stac że wybiło korki. Spotkał się ktoś z czymś takim. Oczywiście może uszkodził cos po stronie pierwotnej przy demontażu ale twierdzi, że nie widac niczego rozwalonego/przepalonego/uszkodzonego.

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 16 lut 2015, 10:38

Wystarczy że dostało się coś przewodzącego pod PCB i już jest przyczyna. A diagnoza na odległość nie widząc sprzętu to niezbyt trafiony pomysł.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 16 lut 2015, 12:05

Hej

Wiem, że na odległośc to takie gadanie. No niby nic się tam nie dostało, niby żadnych śladów nie ma. No ale w sumie trzeba by to widzieć . No bo niby wszystko całe. Ale kupił nowy więc mi może tego podrzuci jak będzie. Przynajmniej sprawdze bezpiecznik i NTC czy jest dobre. Pytałem się go, czy coś mu tam nie wpadło, co by na stronie pierwotnej zwarcia nie zrobiło ale nie widział. Dobra dzięki sam zobaczę czy cos wiadać. SPecem nie jestem ale przynajmniej bezpieczniki i termistory umiem sprawdzić:-)

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 16 lut 2015, 17:40

Ja bym typował na kabel pod śrubą od strony pcb. Wystarczy że jakaś końcówka od lutowanego elementu zrobiła przebicie na kabel i bezpiecznik leci. Najłatwiej jest rozkręcić i sprawdzić w którym miejscu jest coś przypalone. Jeśli jednak nie jest nic wypalone to to zbieg okoliczności i na zasilacz tak przyszedł czas.

ODPOWIEDZ