Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
porlock
-

Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Post autor: porlock » 12 lis 2014, 11:04

Cześć kupiłem phmetr z Conrada model Voltcraft-pH-100-ATC

Pomiary w zlewkach i stojącej wodzie są stabilne aczkolwiek gdy próbuje użyć go w wodzie płynącej powstaje dużo zakłóceń, pomiar skacze i nie może się ustabilizować.

Sonda PH to małe ogniwo o rezystancji 100...200 MΩ, podaje 0mV zazwyczaj w PH7.
W PH mniejszym od 7 napięcie spada a w większym rośnie, zakres pracy to jakieś -+400mv.

O ile dobrze rozumiem schematy PH metrów które widziałem w swoim życiu na stabilność pomiaru co za tym idzie rozwiązanie mojego problemu wpłynąć by mogło dołożenie pojemności miedzy sygnałem a masą na elektrodzie. Chciałbym wstawić tam kondensator 10n foliowy, dobrze kombinuje ?

Mam też inny PH-metr złożony na wzmacniaczach operacyjnych gdzie na wejściu elektrody jest własnie kondensator 10n i na nim problem nie występuje. Przy czym w wodzie stojące obydwa mierzą niemal identycznie.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 15 lis 2014, 11:28

Dobrze kombinujesz, kondensator ustabilizuje napięcie wejściowe więc wyniki powinny być bardziej stabilne. Jedyny problem jaki może się pojawić to upływność kondensatora, która może spowodować obniżenie napięcia wyjściowego sondy i przekłamywanie wyników. Jaki będzie miało to wpływ na wyniki pomiarów? Nie wiem, bo nigdy się nie bawiłem takimi sondami. Najlepiej będzie jeśli sam to sprawdzisz. Wykonaj serię pomiarów, dołóż pojemność i powtórz pomiary. Jeśli wynik nie będzie przekłamany, to możesz świętować sukces.

korfanty33
Użytkownik

Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH

Post autor: korfanty33 » 18 gru 2014, 22:06

porlock pisze: Pomiary w zlewkach i stojącej wodzie są stabilne aczkolwiek gdy próbuje użyć go w wodzie płynącej powstaje dużo zakłóceń, pomiar skacze i nie może się ustabilizować.
.
uśrednić pomiar , kosztem dokładności
np: do mierzenia napięcia po przekształtniku (falowniku) dość często używali wolniejszych przyrządów które nie wyłapią pików tylko je uśrednią

Jakubbb
-

Post autor: Jakubbb » 19 gru 2014, 8:50

Hmmm a cewkę Próbowałeś wykorzystać ?

ODPOWIEDZ