Wzmacniacz operacyjny różnicowy
Wzmacniacz operacyjny różnicowy
Witam!Panowie pomóżcie mi ponieważ nie wiem jak rozwiązać jedno z zadań z elektroniki.Oto treść zadania:Mając wzmacniacz różnicowy oblicz jego elementy dla ku=5.Ile wynosi rezystancja wejściowa? Pomóżcie bo już mam mętlik w głowie i zupełnie zgubiłem się.
Zerknij tu: http://www.leon-instruments.pl/2013/09/ ... icowy.html
Pierwszy schemat to wzmacniacz o zerowym wzmocnieniu (0dB czyli ku=1)
Ciebie interesuje drugi układ, gdzie ku=(R2/R1). R1 musisz dobrać zależnie od współpracującego układu, na początek może być to 10k, później się poprawi. R2 już łatwo wyliczyć, prawda?
Rezystancja wejściowa wejścia V2 wynosi R1+R2 względem masy układu, a dla V1 wynosi R1 względem napięcia za R1 (napięcia na obu wejściach wzmacniacza są równe i wyznacza je dzielnik R1-R2 na wejściu V2).
Pierwszy schemat to wzmacniacz o zerowym wzmocnieniu (0dB czyli ku=1)
Ciebie interesuje drugi układ, gdzie ku=(R2/R1). R1 musisz dobrać zależnie od współpracującego układu, na początek może być to 10k, później się poprawi. R2 już łatwo wyliczyć, prawda?
Rezystancja wejściowa wejścia V2 wynosi R1+R2 względem masy układu, a dla V1 wynosi R1 względem napięcia za R1 (napięcia na obu wejściach wzmacniacza są równe i wyznacza je dzielnik R1-R2 na wejściu V2).