Witam,
od jakiegoś czasu zacząłem bawić się programowaniem mikrokontrolerów. zakupiłem zestaw AVT3505 wraz z programatorem AVTPROG5 i nauką programowania w C opisaną w EdW. Zabawa przednia do momentu - prawdę mówiąc nie wiem jakiego. W pewnym momencie (po dojściu do lekcji z obsługą lcd część 6) nie mogę przesłać programu do kontrolera. Wykorzystuję do programowania AtmelStudio 6.2, a kontroler to Atmega162 16PU. Podejrzewałem, że trochę namieszałem w ustawieniu fusbitów i lockbitów, więc postanowiłem kupić nowy kontroler - nic to jednak nie dało.
Podczas wysyłania programu (zarówno kiedy był kontroler dostarczony w zestawie AVT jak i zakupiony nowy) pojawia się cały czas komunikat: "Erasing device failed - Failed to start programming session before chip erase:Failed to enter programming mode. ispEnterProgMode: Error status received: Got 0xc0, expected 0x00 (Command has failed to execute on the tool)"
Proszę o pomoc co z tym mogę zrobić. Pewnie najprościej pozostanie kupić nowy zestaw, ale spróbuję powalczyć przy Waszej pomocy.
Problem z programowaniem Atmega162
Witam ponownie po krótkiej przerwie,
zakupiłem nowy zestaw do nauki AVT3505. Wyjąłem uC do starego zestawu i jest OK. Co oznacza, że nie mogę programować uC. Podglądając fusy z nowego zestawu próbowałem je przenieść do starego, ale nic nie dało. Tak samo z nowozakupionymi uC. Czy jest jakaś inna możliwość "naprawy" uC lub ustawienia nowozakupionych, aby je wykorzystać w zestawie AVT3505. Pozdrawiam i dziękuję za ewentualną pomoc.
zakupiłem nowy zestaw do nauki AVT3505. Wyjąłem uC do starego zestawu i jest OK. Co oznacza, że nie mogę programować uC. Podglądając fusy z nowego zestawu próbowałem je przenieść do starego, ale nic nie dało. Tak samo z nowozakupionymi uC. Czy jest jakaś inna możliwość "naprawy" uC lub ustawienia nowozakupionych, aby je wykorzystać w zestawie AVT3505. Pozdrawiam i dziękuję za ewentualną pomoc.
Przełożony uC z nowego do starego zestawu działa, tak?
Może powiedz, a najlepiej daj jakiś zrzut tych fusów w zestawianiu starego i nowego.
Edycja: A tak swoją drogą to ustawiłeś fusy zalecane w "manualu" do tego zestawu?
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT3505.pdf
Może powiedz, a najlepiej daj jakiś zrzut tych fusów w zestawianiu starego i nowego.
Edycja: A tak swoją drogą to ustawiłeś fusy zalecane w "manualu" do tego zestawu?
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT3505.pdf