Typ złącza FPC

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
ODPOWIEDZ
inheritor
-
Posty: 2
Rejestracja: 02 lis 2014, 17:31
Lokalizacja: Wrocław

Typ złącza FPC

Post autor: inheritor » 02 lis 2014, 17:35

Witam,
Spotkał się ktoś z takim typem przewodu: http://www.kamami.pl/published/publicda ... _fhw_1.jpg?
Na stronie sprzedawcy proponują przylutowanie tego, ale wolałbym użyć złącza, tylko nie wiem jakiego. W ostateczności mógłbym obciąć boki i użyć zwykłego złącza FPC.
Na stronie producenta (chińskiego) nic nie proponują :)
Pozdrawiam, Andrzej

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1419
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 04 lis 2014, 13:18

Niestety, to jest złącze typowo do lutowania i z zasady nie ma pasujących gniazdek.

Ja proponuję położyć to złącze na płytce drukowanej. Dookoła wlutować większe kondensatory SMD które mechanicznie ustalą i zablokują pozycję względem płytki. Następnie na odizolowanych stykach położyć element sprężysty np. gumę albo przewód w izolacjo silikonowej. Całość z góry docisnąć inną płytką i skręcić.
Do testów prototypowych złącze dociskowe wystarczy, a w docelowym urządzeniu śmiało lutuj.

http://www.artronic.com.pl/o_produkcie.php?id=1078?
- Widzę że masz LCD z tylko 24 pinami i rastrem aż 1mm. Lutowanie takiego złącza lutownicą transformatorową nie boli, serio.

http://lispol.com/product,2134,wyswietl ... d1560.html
- Ja lutowałem 53 piny w rastrze 0.8mm, moje pierwsze podejście do tematu więc wziąłem gotową płytkę uniwersalną. Sama transformatorówka nie dała rady, musiałem się wspomagać plecionką do odciągania cyny, a na koniec i tak kilka pinów musiałem poprawić bo za mało cyny dałem. Efekt jednak wart był włożonej pracy, LCD działa, co mogę pokazać poniższymi obrazkami.
Obrazek
Obrazek

inheritor
-
Posty: 2
Rejestracja: 02 lis 2014, 17:31
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: inheritor » 04 lis 2014, 14:58

Dzięki za odpowiedź, tak samo napisali mi z artronica (bo tam kupowałem ten wyswietlacz).
Chciałem użyć złącza, żeby można było łatwo wymienić wyświetlacz w razie uszkodzenia, ale w takim razie zdecyduję się na lutowanie.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1419
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 04 lis 2014, 20:14

Jak dużą serię urządzeń zamierzasz wyprodukować i ile masz miejsca w obudowie?

Jeśli koniecznie chcesz budowę modułową, możesz zastosować specjalną płytkę drukowaną do której przylutujesz LCD i wyprowadzisz z niej interfejs na np. goldpinach lub miniaturowym złączu pytka-płytka. Taka konstrukcja pozwoli na szybka wymianę zbitego LCD. Być może ten laminat będzie też mocować LCD do obudowy i zawierać kilka elementów pomocniczych (tranzystor/rezystor podświetlenia, kondensatory dla LCD, konwerter poziomów), wszystko zależy od pomysłu i zasobów finansowych.

ODPOWIEDZ