10/05 Zadanie nr 116 Szkoły Konstruktorów

Dyskusje na temat zadań i ich rozwiązań publikowanych w "Elektronice dla Wszystkich" w znanym od lat cyklu "Szkoła konstruktorów".
ODPOWIEDZ
Gość

10/05 Zadanie nr 116 Szkoły Konstruktorów

Post autor: Gość » 27 wrz 2005, 14:50

Witam serdecznie.
Czy ktoś kto jest w posiadaniu październikowego numeru edw mógłby mi napisać jakie jest zadanie w szkole? Byłbym bardzo zoobowiązany. W mojej miejscowości niestety jeszcze nie ma EDW i nie wiem za ile dni będzie, a wytrzymać nie mogę :(
Proszę o odpowiedź tu lub na email: marcin@mad.scientist.com
Dziękuję.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 29 wrz 2005, 9:32

:arrow: Elportal
Zobacz sobie listę co w bieżącym numerze :mrgreen:.
A ściślej chodzi o to żeby przedstawić swoje zmagania i eksperymebnty z prostymi odbiornikami AM.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Destroyer
-
Kontakt:

Post autor: Destroyer » 30 wrz 2005, 12:20

Witam,

żeby nie rozpoczynać nowego topicu na temat zadania szkoły konstruktorów, to pozwole sobie zadać pytanie dot. tegoż zadania tutaj. Czy wie ktoś z kąd moge wytrzasnąć diode germanową (sygnałową, używaną w detektorach AM), bo z tego co wiem nie są one obecnie produkowane, czy moge ją czymś zastąpić, ba nawet nie wiem jak taki element wygląda i jak go znaleść w starym sprzecie?!

A tak na marginesie to wymątowałem jakąś diodę ze starego odbiornika radiowego (wygląd: duża ok. 1,5 cm długości i średnicy ok. 2mm, brak napisów, obudowa zrobiona z jakiegoś metalu :? , po bokach zalana czymś co przypomina silikon).

Będe wdzięczny za wszelkie rady :wink:
Piotrek.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 30 wrz 2005, 12:58

:arrow: Destroyer,
ha, tak z opisu mogłeś wymontować cokolwiek....
ale jak już masz to stare radio - do budowy detektora AM potrzeba jak łatwo zgadnąć
diody detekcyjnej, np. AAP153, a w starszych radyjkach coś z serii DOG (dioda ostrzowa germanowa), wygląd poszukiwanej: 10mm długości, jakieś 2mm średnicy,
szklana (przezroczysta) lub pomalowana lakierem (czarny/zielony?), jak przezroczysta,
to będzie widać taką 'igiełkę' w środku... prawdopodobne miejsce pobytu - cześć w.cz.
radyjka

a tak z innej beczki - ciekawe czy ktoś się skusi na wykonanie detektora na
lampie - ot, popularna u nas (i do zdobycia z odzysku) - EAA91...
http://www.jogis-roehrenbude.de/Detekto ... tektor.htm
http://www.akh.se/tubes/htm/eaa91.htm

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 30 wrz 2005, 18:38

Mnie się udało uzyskać detekcję na lampie własnej roboty, ale odbiór i to cichutki miałem w nocy:(. Gdyby chociaż Raszyn nadawał:(. A tak to pozostało to tylko ciekawym eksperymentem.

Awatar użytkownika
Destroyer
-
Kontakt:

Post autor: Destroyer » 01 paź 2005, 12:06

W końcu znalazłem, a tak swoją drogą to poprzedni element jaki wymontowałem to też była dioda (przynajmniej zachowywała się jak dioda). Naprawde wielkie dzięki Tasza :wink: Od razu zabieram się do pracy, bo jestem niezwykle ciekawy jak takie cudo bez zasilania gra :P

Tak swoją droga to wydaje mi się, że Raszyn nadaje audycje Radia Parlament na falach długich o częstotliwości 185kHz.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 02 paź 2005, 21:33

Od razu zabieram się do pracy, bo jestem niezwykle ciekawy jak takie cudo bez zasilania gra
Jeśli dasz długą antenę, a po detektorze transformatorek glośnikowy i głośnik, to nawet całkiem głośno :).

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 03 mar 2006, 18:44

Diodę germanową dostałem bez problemu w sklepie

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 03 mar 2006, 18:48

Germanową jeśli już.
Jaki ma symbol?

muster
Użytkownik
Kontakt: