KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 20 kwie 2007, 13:24
Lokalizacja: Jazowsko
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 17 gru 2013, 17:01

Dzięki. Skontaktowałem się z Carlem i możliwe, że uda mi się w ten sposób dorzucić swoją bibliotekę do kicada.
Wymagany jest format .kicad_mod i wystarczająca jakość samych bibliotek, po za tym chyba nie ma większych problemów.

Przy okazji chyba zrozumiałem na czym polegają wprowadzane rewolucje. Biblioteka to teraz folder .pretty, pliki w niej to pojedyncze elementy .kicad_mod. Przy robieniu bibliotek zawsze obowiązywała zasada, że należy wrzucić wszystko na PCB - dzięki temu teraz można szybko odtworzyć biblioteki w nowym formacie. Elementy schematowe i 3d są obecnie instalowane na dysku a footprinty nie, są one dostępne on line z github. Aby korzystać ze zgromadzonych na dysku footprintów .mod można po prostu w edytorze tabeli footprintów wpisać: dowolną nazwę, ścieżkę do pliku .mod i koniecznie wybrać typ "Legacy". Podobno da się też łatwo dodawać biblioteki eagle i geda.

Mi się podoba.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 17 gru 2013, 18:48

Tak wygląda okno zarządzania w nowych nieoficjalnych kompilacjach KiCada. Jak widać prawdopodobnie będzie dostęp do bibliotek innych programów bez potrzeby ich konwersji.
Załączniki
biblioteki.png
biblioteki.png (10.35 KiB) Przejrzano 9452 razy

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 25 gru 2013, 12:29

KrzysiekK pisze:Jak widać prawdopodobnie będzie dostęp do bibliotek innych programów bez potrzeby ich konwersji.
Ale tylko footprintów. :cry:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 01 sty 2014, 11:15

No właśnie. W edytorze schematów zarządzanie bibliotekami nie uległo zmianie. Natomiast w edytorze płytek zarządzenie bibliotekami jest praktycznie przebudowane od podstaw. Jak będzie wyglądała w praktyce odmienna obsługa bibliotek w tych edytorach tego nie wiem. Można przypuszczać, że mogą wystąpić problemy z kojarzeniem elementów w tak zarządzanych bibliotekach pochodzących z różnych źródeł i programów.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 01 sty 2014, 11:35

KrzysiekK pisze:W edytorze schematów zarządzanie bibliotekami nie uległo zmianie.
Co nie przeszkodziło paru osobom z grupy developerskiej na krzywe ruchy z przeniesieniem symboli na Github i zawłaszczeniem repozytorium. :evil: Dlatego zrobiłem sobie swoje i przerabiam ocalałe na swoją modłę. : :razz:
KrzysiekK pisze:Natomiast w edytorze płytek zarządzenie bibliotekami jest praktycznie przebudowane od podstaw. Jak będzie wyglądała w praktyce odmienna obsługa bibliotek w tych edytorach tego nie wiem.
I stwarza pewne problemy. Pierwszy z brzegu. Tworzysz sobie własny FP-LIB-TABLE i wszystko musisz klepać ręcznie, bo... główny programista nie przewiduje by zrobić tam przycisku Przeglądaj.
> * i’ve a clean machine so i have the problem to populate
> the Library table with my old legacy modules, could you
> implement an automatic “insert” of rows when it is empty
> using the Library Paths or add a button that makes this job ?
>
We talked about this at length and decided against putting this code in there. It has been done as a bash script to create templates/fp-lib-table.for-legacy.

You can edit that with a text editor and copy and paste it into one of your tables and save. See kicad-install.sh.
I co? Świetnie! Użytkownicy Linuxa se będą mogli puścić skrypta shell-a, a użytkownicy Windy będą klepać z palca, bo tak. Cała dyskusja na ten temat przebiegła gdzieś poza listą dyskusyjną i tylko mogę się domyślać jak wyglądała (vide Kargule i Pawlaki).
KrzysiekK pisze:Można przypuszczać, że mogą wystąpić problemy z kojarzeniem elementów w tak zarządzanych bibliotekach pochodzących z różnych źródeł i programów.
Problemy już są! Uruchamia się nową wersję z FP-LIB-TABLE i stare projekty musisz przepuścić przez CvPcb i Pcbnew na nowo bo plik CMP jest nieaktualny i ma starego typu wpisy. Jak zapiszesz nowy CMP to w starych wersjach zaś nie otworzysz bo już są nowe wpisy.
Jak nowa wersja będzie oficjalnie to problemu prawie nie ma, no ale jak masz stabilną, testową sprzed FP-LIB i jeszcze tą całkiem nową to projekty możesz mieć później w rozsypce. No, ale zwykli użytkownicy raczej takich problemów nie mają. :wink:

Sorry za takie czarnowidzenie, ale tak to wygląda z mojego punktu widzenia. Dopuki nie wyjdzie jakaś stabilna wersja będzie za przeproszeniem bur#%#%l.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 01 sty 2014, 14:07

Skompilowałem sobie wczorajszą wersję KiCada BZR4598 i pomimo pozornego rozwijania się programu przyglądam się jej z dystansem w oczekiwaniu na wersję oficjalną. Niestety spory co i jak ma wyglądać forsowane przez grupy zwolenników i drobne niedociągnięcia nie sprzyjają popularyzacji programu. Na chwilę obecną lepiej pozostać przy oficjalnych wersjach KiCada, aby uniknąć problemów z kompatybilnością projektów.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 12 paź 2014, 11:11

Witam.
Czy macie jakieś informacje kiedy możemy spodziewać się oficjalnej wersji kicada dla Windows??
Sporo czasu upłynęło od ostatniego oficjalnego wydania KiCad_stable-2013.07.07-BZR4022_Win_full_version.exe

m75
-
Posty: 50
Rejestracja: 21 sie 2012, 15:45
Lokalizacja: Olkusz

Post autor: m75 » 12 paź 2014, 22:45

Witam.
Oficjalnego pewnie prędko nie będzie ale zawsze można wypróbować testowe wydania.
https://forum.kicad.info/t/new-stable-version/106
http://kicad.nosoftware.cz/
https://launchpad.net/kicad-winbuilder
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 13 paź 2014, 17:53

Widziałem wersie testowe ale nawet ich nie instalowałem.
Używam wersji BZR4022.
Od momentu pojawienia się ostatniej stabilnej wersji dla Windows nie interesowałem się zmianami w kicadzie.
Z tego co widzę zaszły tam jakieś spore zmiany pojawiło się to coś zwane winbuilder. Gdzieś w czeluściach forum widziałem coś na temat jakiś plików Pretty, kompletnie straciłem wątek czyż by zmiany były taki wielkie??

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 20 kwie 2007, 13:24
Lokalizacja: Jazowsko
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 14 paź 2014, 21:58

Zmiany w edytorze schematów są raczej niewielkie. W edytorze pcb można wybrać między wersją klasyczną, opengl i cairo. Wersja klasyczna raczej niewiele się zmieniła. Cairo - obecnie raczej bezużyteczne (ale ładnie renderuje). W widoku opengl brakuje jeszcze wielu narzędzi ale ogólnie zmiany są w nim bardzo duże (nie przypomina to "normalnego" kicada). Jest też więcej warstw i trochę różncyh drobnych zmian. Polecam filmy:
http://www.youtube.com/watch?v=CCG4daPvuVI
http://vimeo.com/99235812

Biblioteki footprintów, w nowym formacie, są na githubie i można korzystać z nich online. Dzięki temu użytkownicy mogą łatwiej współtworzyć biblioteki i korzystać z najnowszych wersji. (pojawiła się też specyfikacja wymagań dotyczących footprintów).
Tablica bibliotek raczej działa dobrze, ale trzeba się nauczyć jak z niej korzystać, nie jest to chyba jakaś znaczna zmiana dla zwykłego użytkownika.

Nie wiem czy są plany wydania wersji stabilnej z domyślnym interfejsem opengl, jeśli nie, to kolejne wydanie raczej nie będzie bardzo różnić się od poprzednich z punktu widzenia użytkownika, trochę problemów może sprawić tylko tablica footprintów.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 17 paź 2014, 20:33

Czyli z puntu widzenia normalnego projektowania płytek, spokojnie można czekać na nowa wersję i niczym się nie przejmować.
Mam tylko pytanie czy projekty utworzone w "starych" wersjach będą działać na nowej ??
Domyślam się iż będzie to wymagało zamiany footprintów z mod na pretty.

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 20 kwie 2007, 13:24
Lokalizacja: Jazowsko
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 18 paź 2014, 10:57

Stare projekty otwierają się w obecnych wersjach testowych, wyskakuje przy tym komunikat, że kolejny zapis płytki będzie do nowego formatu. Footprinty umieszczone na pcb siedzą w pliku projektu płytki (nie są dołączane jak w eeschema) więc nie trzeba ich zmieniać. Stare biblioteki też działają w nowych wersjach testowych.

zibi187
-
Posty: 2
Rejestracja: 03 lis 2014, 19:14
Lokalizacja: Stargard Szceciński
Kontakt:

Post autor: zibi187 » 03 lis 2014, 19:26

Witam kolegów !!! To jest mój pierwszy post także proszę o wyrozumiałość. Nie jestem zawodowym elektronikiem tylko cienkim amatorem hobbystą. Zrobiłem kilka prostych projektów w protelu i w kicadzie w starszej wersji. Teraz coś mi nie idzie. Mógłbym co prawda zrobić to na płytce uniwersalnej, ale zależy mi, żeby wyglądało to przyzwoicie. Czy ktoś z kolegów może mi trochę pomóc. Mam problem z prostym regulatorem obrotów na Ne555. Problem polega na tym, że za każdym razem podczas wczytywania net listy pojawia się problem z nieznalezionymi polami tranzystora MOSFET N. Korzystałem z porady na pierwszych stronach tego tematu, ale dalej jest to samo. Test ERC nie wykazuje żadnego błędu. Drugi problem to niemożność narysowania w Pcbnew wielkości płytki. Zaznaczam na warstwie rysunkowej prostokąt płytki, po czym po kliknięciu myszką obrys znika. To samo dzieje się na warstwie krawędziowej. Co jeszcze źle robię?
Z góry dziękuję za pomoc.
Załączniki
MOSFET.jpg

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 03 lis 2014, 20:31

Usterka z brakującymi polami G, D, S tranzystora T1 polega na błędnie ponumerowanych wyprowadzeniach tego tranzystora. Elementy biblioteczne schematowy i płytkowy powinny mieć ponumerowane wyprowadzenia tego tranzystora jako 1, 2 ,3. Gdy jeden z elementów bibliotecznych ma wyprowadzenia ponumerowane jako 1, 2, 3 a drugi jako G, D, S to pojawi się błąd jak na zamieszczonym zrzucie ekranu. Trzeba w edytorze bibliotek schematowych i płytkowych sprawdzić symbol i obudowę płytkową (footprint) tego tranzystora i odpowiednio skorygować numerację jego wyprowadzeń.

Co do problemów z rysowaniem obrysu płytki i linii wymiarowych w Pcbnew to usterka może tkwić w programie. Tym bardziej iż jest to stosunkowo starsza wersja KiCada. Oficjalna najnowsza wersja na stronie domowej programu wersja KiCada pochodzi z 7 lipca 2013r. W tej wersji nie ma trudności z rysowaniem obrysu płytki i linii wymiarowych.

zibi187
-
Posty: 2
Rejestracja: 03 lis 2014, 19:14
Lokalizacja: Stargard Szceciński
Kontakt:

Post autor: zibi187 » 05 lis 2014, 19:04

KrzysiekK pisze:Usterka z brakującymi polami G, D, S tranzystora T1 polega na błędnie ponumerowanych wyprowadzeniach tego tranzystora. Elementy biblioteczne schematowy i płytkowy powinny mieć ponumerowane wyprowadzenia tego tranzystora jako 1, 2 ,3. Gdy jeden z elementów bibliotecznych ma wyprowadzenia ponumerowane jako 1, 2, 3 a drugi jako G, D, S to pojawi się błąd jak na zamieszczonym zrzucie ekranu. Trzeba w edytorze bibliotek schematowych i płytkowych sprawdzić symbol i obudowę płytkową (footprint) tego tranzystora i odpowiednio skorygować numerację jego wyprowadzeń.

Co do problemów z rysowaniem obrysu płytki i linii wymiarowych w Pcbnew to usterka może tkwić w programie. Tym bardziej iż jest to stosunkowo starsza wersja KiCada. Oficjalna najnowsza wersja na stronie domowej programu wersja KiCada pochodzi z 7 lipca 2013r. W tej wersji nie ma trudności z rysowaniem obrysu płytki i linii wymiarowych.
Masz rację dzięki za pomoc :smile: Powoli wracam do gry :lol:

ODPOWIEDZ