10/05 Kurs C - ogólnie

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

10/05 Kurs C - ogólnie

Post autor: Koppel » 26 wrz 2005, 16:59

Witam
Zgodnie z zapowiedzą w numerze październikowym otwieram temat gdzie można wypowiedzieć się na temat kursu C. Proszę o opinie: Co Wam się podobało a co waszym zdaniem zostało źle wyjaśnione. Czy lepsza jest forma gdzie przedstawiony jest cały listing (jak w numerze wrześniowym) czy też podawanie listingu w małych fragmentach? Czy powinna pojawić się nowa płytka o dużych możliwościach? Czy interesują was algorytmy obsługi takich elementów jak układy 1wire, pamięć zewnętrzna ram, port RS, wyświetlacz graficzny nokia ([shadow=white]czarno-biały [/shadow]oraz [fade]kolorowy[/fade])...

Proszę o odpowiedzi na te i inne (własne) pytania ;]

Pozdrawiam
Radosław Koppel

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 27 wrz 2005, 15:39

Witam.
Kurs jest wyśmienity!
Jeśli mogę coś zasugerować to przydałyby się jeśli jest np mowa o pętlach opisanie co się stanie jak powiedzmy w pętli np for pominięcie części inicjującej, lub warunku a także co bedzie jezeli zamiast i++; napiszemy ++i;
Ja osobiście zainteresowany byłbym wskaźnikami i przesyłaniem parametrów przez funkcję bo troszke sie ostatnio zamotałem z tym.

Sławek.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 28 wrz 2005, 12:59

Cieszy mnie pierwsza wypowiedź - tym bardziej, że jest pozytywna. ;]
Rzeczywiście dość ciekawe operatory post i pre inkrementacji/dekrementacji zostały potraktowane dość skrótowo, tak samo jak przekazywanie parametrów - tak więc jest to element który należałoby jeszcze dojaśnić(?-pytanie do wszystkich czytelników).
Czekam na dalsze wypowiedzi - ideałem dla mnie byłoby gdyby udało się na podstawie Waszych opini - zarówno tych pozytywnych jak i negatywnych - wypracować przyszły styl cyklu.

Pozdrawiam

daniel93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: daniel93 » 28 wrz 2005, 18:01

Historia :
W necie wszyscy zachwalali język c .
Ja jednak nie widziałem dobrego kursu .
Już miałem kupić archiwalne numery edw atu kurs c w edw .
Od razu jak nazbierałem kase kupiłem płytkę AVT3500 .
I zaczołem uczyć się c .
ocena :
(Zazwyczaj nie urzywam wulgarnych słów ale niemożna tego innaczej opisać :wink: )
Kurs jest za*ebi*ty .
Niwidziałem lepszego.
Jak najbardziej jest potrzebne kontynułowanie kursu .
uwagi :
Szkoda że kurs jest skrutowy bo to trudne dla początkujących .
Szczegulnie dla najtrudniejszego języka .
nowa płytka :
Płytka powinna się pojawić ale prosze nie drogo .
Powinna zastępować w funkcjach płytkę AVT3500 żeby można było ją sprzedać :D .
Dobże żeby była na ATMEGA8 bo ma dużo więcej bajerów .
porady :
Lepiej pisać całe listingi .
Ale w ostateczności można podzielić .
Wszrzystkie te algorytmy muszą być .
Może jeżcze obsługa kard sd ???
pytania :
Kiedy będzie reszta kursu ???
Ile około będzie kosztowała nowa płytka ???

Ocena szkolna : 6+
ocena 1-100 = 150 :D

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 28 wrz 2005, 19:17

daniel93 pisze:(..) Wszrzystkie (..)
Z czymś takim się jeszcze nie spotkałem :shock: Respect :wink:

daniel93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: daniel93 » 28 wrz 2005, 19:35

Z czymś takim się jeszcze nie spotkałem
Co ???
Respect
Co to znaczy ???

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 28 wrz 2005, 19:44

Nie spotkałem się z takim pogwałceniem języka polskiego. Rozumiem "wrzystkie" to jeszcze może się zdarzyc, ale "wszrzystkie" to już przechodzi ludzkie pojecie.

Respect : http://translate.pl/odp.php4?direction=1&word=respect (to akurat było ironiczne)

jareks91
Użytkownik

Post autor: jareks91 » 28 wrz 2005, 20:31

Witam,
Moja opina dotychczasowego kursu jest bardzo pozytywnaGłównym plusem jest fakt, że autor nie przynudza :) tzn nie tłumaczy znowu tego samego co było w kursie mikroprocesorowa ośla łączka i to jest wielki plus. Gdyby ten kurs znowu zaczął sie od zera to napewno bym do niego nie przystąpił. a dla tych bardzo początkujących to powinni zacząć od poprzedniego kursu mikroprocesorowa oślą łączka a dopiero potem zabrać sie za ten kurs c.
Narazie stopień trudności kursu mi odpowiada i myślę że jest odpowiedni!
Co do nowej płytki to nie śpieszyłbym sie tak za bardzo... Według mnie na tej płytce testowej AVT3500 autor powinien jeszcze niektóre ćwiczenia z poprzedniego cyklu powtórzyć np: czestościomierz, komunikacje 1wire, komunikacje I2C.
Dopiero po tych ćwiczeniach pomyślałbym nad nową płytką i jak najbardziej chciałbym aby potem była opisana osbługa zewnętrznej pamieci ram i kolorowe wyświetlacze itp im wiecej i dłużej bedzie trwał kurs tym lepiej. Oczywiście pierwsze trzeba omówić te podstawy.
Jesli coś sie mi jeszcze nasunie to dopisze.
Pozdrawiam

Janek_z_Z
-

Re: 10/05 Kurs C - ogólnie

Post autor: Janek_z_Z » 28 wrz 2005, 21:05

Koppel pisze:Czy powinna pojawić się nowa płytka o dużych możliwościach?
Zdecydowanie tak, ale musi to być płytka umożliwiająca współpracę z jakimiś "dużymi" AVRami, conajmniej ATmega8, a może 32?
A może by tak zrobić (tego chyba jeszcze nie było) płytkę uniwersalną do wszystkich AVRów (większości).
Koppel pisze:Czy interesują was algorytmy obsługi takich elementów jak układy 1wire, pamięć zewnętrzna ram, port RS, wyświetlacz graficzny nokia ([shadow=white]czarno-biały [/shadow]oraz [fade]kolorowy[/fade])...
Tak. Może nie tyle algorytmy komunikacji z konkretnymi urządzeniami, ale sposoby (funkcje) realizacji obsługi 1Wire, IIC, SPI... i na pewno obsługa sprzętowa tych (tych co są możliwe) interfejsów, no i zaawansowane funkcje dużych AVRów co są często pomijane w książkach.
A może na koniec coś z JTAGiem? :)

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 29 wrz 2005, 7:28

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi wszystkie są dla mnie cenne
Wyjaśniam, że płytka testowa jest już opracowana. Pracuje na procesorze AVRmega162. W dużej mierze jest w stanie zastąpić AVT3500. W tym przypadku wybrałem konstrukcję modułową - część to sterownik, który może być wykorzystany także we własnych projektach, druga część to płytka wyświetlaczy, przycisków oraz prostych portów do eksperymentów.
Przyznam, że rozważam możliwość wcześniejszego wyczerpania możliwości płytki BASCOMowej. Rzeczywiście na nowej płytce brakuje zainstalowanego elementu na złączu I2C (jednak nie ogranicza to możliwości jego podłączenia), wygodnie może byłoby omówić przynajmniej tą część.

Pozdrawiam i czekam na dalsze uwagi

daniel93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: daniel93 » 29 wrz 2005, 12:31

A ja mam taki pomysł :
Żeby do kazdego numery edw dodawać gazetkę z pojęciami (dla początkujących) , które były w tym numerze .
Ale żeby były odnośniki w kursie .

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 29 wrz 2005, 12:52

Albo na tint2313 bo 90s2313 już nie produkują.

Neon
-
Kontakt:

Post autor: Neon » 29 wrz 2005, 16:00

Uważam, że lepszy jest podział listingów na mniejsze fragmenty. Kurs uważam za niesamowity i chciłabym aby trwał jak najdłużej :) Myślę, że warto poświęcić troszkę miejsca na opis wielu ciekawych możliwości samego procesora (sprzętowa obsługa I2C, ADC, USART). Oczywiście nie należy zapominać o różnorakich algorytmach przy których poznajemy coraz lepiej język C. Na zwiększenie objętości odcinka kursu (dzięki czemu można by wyjaśniać obszerniej różne zagadnienia) chyba niebardzo możemy liczyć?

Janek_z_Z
-

Post autor: Janek_z_Z » 29 wrz 2005, 22:26

Koppel pisze:Wyjaśniam, że płytka testowa jest już opracowana. Pracuje na procesorze AVRmega162.
No to jak już jest uC umożliwiający podłączenie zewnętrznej pamięci RAM to koniecznie musi być to wykorzystane :)
Muszę przyznać, że jeszcze nie korzystałem z tego w żadnym z moich projektów i nawet nie wiem na jakie problemy można natrafić. :)
Można zrobić jakiś system pomiarowy gdzie mamy dużą ilość danych w krótkim czasie, buforować je w pamięci i później dokonać jakichś obliczeń na nich.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 30 wrz 2005, 8:56

Dokładny wygląd nowej płytki niech jeszcze zostanie tajemnicą ;D
Przedstawiam za to malutką reklamę w celu rozkręcenia dyskusji:
Załączniki
Image009s.jpg
;]
Image009s.jpg (14 KiB) Przejrzano 17330 razy

ODPOWIEDZ