Gniazdko elektryczne

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
And
-

Gniazdko elektryczne

Post autor: And » 17 wrz 2014, 22:45

Witam wszystkich !
Wszędzie jak do tej pory się spotkałem oznaczenie fazy L i przewodu neutralnego N w gniazdku elektrycznym jest standaryzowane i od lewej strony jest przewód L na górze PE i od prawej N patrząc na gniazdko od przodu. Tak jak tutaj:

https://www.google.pl/search?q=faza+i+z ... B169%3B169

Problem pojawił się gdy z ciekawości sprawdzałem przewody od laptopa a dokładnie przewód zasilający zasilacz wyposażony w gniazdo - koniczynkę (C5). Porównując dwa takie same przewody okazało się że jeden jest poprawny - faza i neutralny są na swoim miejscu a w drugim odwrotnie. Czy zastosowanie takiego kabla zasilającego nie szkodzi zasilaczowi ? W końcu ktoś po coś normę opracował i określił które "dziurki" w gniazdach są fazowe a które nie. Zaznaczam że ten poprawny kabel ma oznaczenie zarówno na wtyczce do zasilacza jak i tego do gniazdka w ścianie przewody L N i PE. Tak jak tutaj widać
http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82%C4 ... att_C5.jpg

Kabel w którym L i N jest zamieniona nie ma takich oznaczeń.

Może jakiś elektryk się wypowie bo ja jestem mocno zdziwiony że fabryczne kable są niestandaryzowane a wręcz zepsute fabrycznie ... ;)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 18 wrz 2014, 11:27

A sprawdzałeś jak jest w gnieździe podwójnym? ;)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 18 wrz 2014, 20:00

Dla funkcjonowania urządzenie to czy L jest w prawej czy lewej dziurce nie ma znaczenia, a skąd się wzięło że ma być w lewej ?
Bo większość ludzi jest praworęcznych, więc odruchowo jak coś włoży do gniazdka to do prawej dziurki. A leworęczni ? No cóż szacuje sie że jest ich ok 13-15% to stosunkowo niewiele, więc nawet gdyby ich wszystkich poraziło to ludzkość przetrwa :mrgreen: :wink:

And
-

Post autor: And » 19 wrz 2014, 19:16

Joon czy uważasz że testowałem jeden kabel i drugi jednocześnie w jednym gnieździe podwójnym ? :mrgreen: Wiem że jest teraz coś takiego że nie powinno być w ogóle gniazd podwójnych ( odwracalnych ). Powinno być zawsze ściśle określone który wtyk jest N i L. Jeśli jest kilka gniazd to powinny być po skosie tak jak jest np. w listwie komputerowej. Kayron ciekawe rozumowanie :wink: . W każdym razie po porostu zdziwiłem się że gdzieś tam w fabryce tak sobie robią te kable jak im pasuje...

buliz
-

Post autor: buliz » 19 wrz 2014, 20:38

kayron dobry dowcip. Sposób podłączania gniazd regulują przepisy. Wiem, nie wszyscy się tego trzymają mając podobne do twojego zdanie, iż jest to bez znaczenia dla urządzeń zasilanych. I w tym przypadku kolega jak i znacząca większość ludu jest w błędzie. Zapewniam, z praktyki, są urządzenia np piece gazowe CO które w przypadku zamiany fazy z zerem nie działają, nie wykrywają płomienia, Wykazują brak prądu jonizacji. Dziwne ale prawdziwe. Jest to najczęstsza przyczyna błędów w pracy tego typu urządzeń. Ja podczas wykonywania pomiarów elektrycznych zawsze zamieniam błędnie podłączone gniazda. Co zresztą wykazuje miernik. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 19 wrz 2014, 22:21

And pisze:Joon czy uważasz że testowałem jeden kabel i drugi jednocześnie w jednym gnieździe podwójnym ?
chodziło mi o to ze masz jedno gniazdo "poprawne" drugie odwrotnie ;)
buliz pisze:Zapewniam, z praktyki, są urządzenia np piece gazowe CO które w przypadku zamiany fazy z zerem nie działają, nie wykrywają płomienia, Wykazują brak prądu jonizacji.
słyszałem o takowych przypadkach, jednak z mojego doświadczenia (serwis agd, klimatyzacja) błędne działanie było efektem braku PE.
buliz pisze:Ja podczas wykonywania pomiarów elektrycznych zawsze zamieniam błędnie podłączone gniazda.
a ja jak mierzyłem nieswoje instalacje wpisywałem w protokół swoje zastrzeżenia ;)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 wrz 2014, 9:51

buliz pisze:kayron dobry dowcip. Sposób podłączania gniazd regulują przepisy. Wiem, nie wszyscy się tego trzymają mając podobne do twojego zdanie, iż jest to bez znaczenia dla urządzeń zasilanych. I w tym przypadku kolega jak i znacząca większość ludu jest w błędzie. Zapewniam, z praktyki, są urządzenia np piece gazowe CO które w przypadku zamiany fazy z zerem nie działają, nie wykrywają płomienia, Wykazują brak prądu jonizacji. Dziwne ale prawdziwe. Jest to najczęstsza przyczyna błędów w pracy tego typu urządzeń. Ja podczas wykonywania pomiarów elektrycznych zawsze zamieniam błędnie podłączone gniazda. Co zresztą wykazuje miernik. Pozdrawiam.
Kolega trochę źle mnie zrozumiał, ja wytłumaczyłem czemu L ma być w lewej dziurce z lekkim przymróżeniem oka. :wink: Faktycznie regulują to przepisy, są też urządzenia na to czułe, no ale je powinni montować/podłączać fachowcy z uprawnieniami SEP i jest do nich DTRka w której specyficzne wymagania co do zasilania są wyszczególnione.
Choć np ostatnio u siebie w domu robiłem dodatkowe oświetlenie na strychu, i kupiłem taka pierwszą lepsza lampę tzw. kanałówkę. Dokładnie taką.
Obrazek

I co się okazuje. W środku jest taka aluminiowa blaszka, która jest odbłyśnikiem. Jedni producenci mają ją na śrubce co umożliwia podłączenie do przewodu PE, a inni nie. Niby niuans a jednak.
Ja sobie ten odbłyśnik zawsze do PE podpinam tak dla własnego spokoju.

And
Jeżeli to było wyprodukowane w Chinach, to się zdarza że oni mają swoje rozumowanie, my akurat w zakładzie mamy sporo Chińskich/Tajwańskich maszyn i zdarzało się że trzeba było przerabiać z ich rozumowania na nasze standardy, ale to były raczej błędy klasy że PE było gdzieś połączone z N i różnicówka od razu wyskakiwała. Ale to był chyba jeden przypadek.

And
-

Post autor: And » 25 wrz 2014, 22:43

kayron pisze:Ja sobie ten odbłyśnik zawsze do PE podpinam tak dla własnego spokoju.

Zawsze lepiej mieć pewność że nie popieści :wink:
A poza tym to chyba tylko ten jeden kabel taki na odwrót był bo sprawdziłem inne i są ok.
joon pisze:chodziło mi o to ze masz jedno gniazdo "poprawne" drugie odwrotnie
Takie gniazda są już chyba "zakazane" bo z tego co się dowiedziałem to np. w pracowniach komputerowych nie może być gniazd odwracalnych tylko wszystkie mają określone gzie L i N. Nie wiem czy koledzy się spotkali z tym że np. przy braku podłączenia PE przy komputerze stacjonarnym czasami mamy prąd na obudowie ze względu na kondensatory podłączone z obudową a raz nie ? To zależy jak właśnie są rozmieszczone w gniazdku N i L. Więc chyba jednak jest ważne po której stronie faza i neutral ze względu na działanie urządzeń elektronicznych i filtrów w nich zawartych. Piszcie co uważacie :wink:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 26 wrz 2014, 9:29

A masz w domu gniazdo podwójne ? Jak jest dobrze podłączone, to i w tym dolnym i górnym L masz po Lewej czyli prawidłowo. Z tego wynika że gniazdo nie jest problemem. Problem pojawia się gdy na odwrót wkładasz wtyczkę do górnego gniazda bo wtedy lewy bolec wchodzi do prawej dziurki. Ale to z punktu widzenia funkcjonowania urządzeń takich jak komputer i tak problemem nie jest bo i tak masz przewód PE.
Kiedy komputer "kopie" jak nie ma podłączonego PE.
Natomiast nie myliłbym wymogów dla budynków użyteczności publicznej, z tym co masz w domu czy mieszkaniu, choć większość tych przepisów została zrównana i jest taka sama. Tylko że w domu nikt tego tak rygorystycznie nie kontroluje, bo nikt ci nie chodzi co roku i nie robi przeglądu stanu instalacji, polaryzacji gniazd, zabezpieczeń itd. choć co 5 lat powinno się robić pomiary, w szczególności uziomu, i instalacji odgromowej jeżeli takowa jest. Oraz jeżeli tak jak ja w domu ma się Aluminiowy przewód od przyłącza do domu, sprawdzać raz w roku stan zacisków, bo aluminium ma taką brzydką właściwość że lubi się w nich luzować.

And
-

Post autor: And » 01 paź 2014, 11:59

kayron pisze:Kiedy komputer "kopie" jak nie ma podłączonego PE.
racja :wink:
U mnie mam nadzieje że aluminiowych przewodów w przyłączu nie ma. Instalacja była wykonana ok 1999 roku.
A tak już poza tematem to widzę że się koledzy znają i może wiedzą jakim przewodem powinny być zrobione gniazdka w domu ? U mnie jest 1.5mm^2 co uważam że np. do kuchni gdzie jest piekarnik to trochę za mało bo wyczytałem w poradnikach budowlanych że powinno być 2.5mm^2. Cóż nikt się tym wtedy nie przejmował ...
Przepraszam że tak odpisuje co kilka dni ale studia i czasu brak :smile:

Peszel
-

Post autor: Peszel » 03 paź 2014, 20:01

Oczywiście że 2,5mm2 na gniazdka, a do tego piekarnika najlepiej jak by szedł osobny kabel, na osobnym wyłączniku nadprądowym.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 03 paź 2014, 21:44

Peszel pisze:kabel
czy przewód? Bo z tego co mi wiadomo pod każde obciążenie powyżej 2kW powinien iść osobny obwód?

Peszel
-

Post autor: Peszel » 03 paź 2014, 22:11

Myślę że kolega zrozumiał. A słówek nie ma co się czepiać. To nie elektroda :wink: Na co dzień raczej słowa kabel nie używam(bo z robotami ziemnymi nie mam styczności), ale też nie unikam za wszelką cenę.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 04 paź 2014, 19:20

Wiem, zostało mi po szkole :twisted:

ODPOWIEDZ