BANALNE środowisko programistyczne dla AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
tymonek584
-

BANALNE środowisko programistyczne dla AVR

Post autor: tymonek584 » 19 wrz 2014, 8:33

Siema wszystkim!
Poszukuję (jak w temacie) jakiegoś banalnego środowiska programistycznego. Obecnie używam Eclipse'a, który dla mnie jest zdecydowanie zbyt skomplikowany (jakieś projekty z różnymi plikami, po co to wszystko?). Chodzi mi o środowisko, w którym będę mógł sobie normalnie wytworzyć plik z kodem źródłowym, zapisać w folderze i, w razie ochoty, szybko wgrać do uC z pomocą USBASP i AVRDude'a. Czy znajdę coś takiego?

m75
-

Post autor: m75 » 19 wrz 2014, 8:57

Witam.
Jako banalne środowisko wystarczy notatnik, notepad++ i kilka plików wsadowych do ustawienia ścieżek i opcji kompilacji.
W Edw był kurs programowania AVR w języku C++, który polecam.
Z cięższych środowisk ;-) polecam Codelite lub Codeblocks, no i oczywiście kombajn Atmel Studio.
Pozdrawiam.

tymonek584
-

Post autor: tymonek584 » 19 wrz 2014, 14:36

Myślę, że zrobię to z pomocą notatnika i kompilatora GCC, a jeśli mi się nie uda, to skorzystam z Codeblocks. No, Atmel Studio był pierwszym środowiskiem, które miałem "przyjemność" instalować (trwało to pół dnia, lagowało niemiłosiernie i nic nie rozumiałem), w końcu usunąłem ;) W każdym razie dziękuję bardzo za informację, w razie problemów będę pytał :D

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 19 wrz 2014, 16:49

Ja używam eclipse w wersji "po sterydach" wykonaną przez użytkownika xBary instalka konfiguruje za nas całe środowisko, istnieje możliwość bezpośredniego programowania procesora.

Pisanie w notatniku i tworzenie plików make polecam tylko spokojnym i bardzo opanowanym użytkownikom :D

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 24 wrz 2014, 13:51

Ja tam polecam AtmelStudio 6.2 - daje duże możliwości i nie ma narowów jak eclipse, nie zaprotestuje w sposób nioczekiwany - ale to moje subiektywne zdanie. Jak ci pasuje notatnik to pisz w notatniku.
Z prostych IDE ale zupełnie sensownych i z własnym kompilatorem jest jeszcze CodeVision AVR ale tu już troszkę trzeba zapłacić ;)

ODPOWIEDZ