Aktualizacja BIOS-Phoenix

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Aktualizacja BIOS-Phoenix

Post autor: timo66 » 12 wrz 2014, 18:01

Witam
wpadł mi w ręce popsuty laptop Pavilion DV6510. Sprzętowo udało mi się naprawić to co było popsute, ale programowo się "zawiesiłem". Laptop jest bez jakiegokolwiek systemu operacyjnego. Kupiłem poczciwego XP z SP2 jednak przy instalacji HDD jest niewidoczny. Wszystko jasne.. Xp nie obsługuje dysków SATA. Krótkie buszowanie w biosie i okazuje się że nie ma tam funkcji by włączyć obsługę IDE. Nie pozostaje nic innego tylko aktualizacja biosu. Teraz pytanie jak to zrobić gdy nie posiadam na dysku laptopa żadnego systemu. Ze strony pobrałem odpowiedni plik ( http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/soft ... 5175#N6852 - ja posiadam wersje F.06) jednak nie mam pojęcia co z nim zrobić. Albo jak nagrać CD/DVD czy jakiegoś sticka by bios sam się zaktualizował przy bootowaniu. Dodam jeszcze że w biosie nie ma żadnej opcji by go zaktualizować.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 12 wrz 2014, 18:16

A opcja z użyciem HBCD i mini windowsa z tej płyty? Może w ten sposób, można uruchomić w ten sposób zarówno aplikacje z pod dosa jak i windy.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 12 wrz 2014, 18:55

O tym nie słyszałem, ale na pewno prześwietlę temat.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 13 wrz 2014, 17:22

http://www.hirensbootcd.org/ moja "podstawowa" płyta dvd :D

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 29 wrz 2014, 12:00

Fakt że płyta ma dużo programów i możliwości, jednak mi się nie udało zaktualizować biosu :|

Mini XP zawarty na płycie nie startuje, podobnie jak przy instalacji pojawia się komunikat o braku dysku. Dziwne to jest bo wszystko i tak jest ładowane do RAM. Na DOSie są programy do "biosu" ale żadnym nie mogę wgrać nowego roma. Problem chyba jest bardziej złożony.

Ostatnio nawet podmieniłem nawet dysk 1:1 z już zainstalowanym XP i ku mojemu zdumieniu system się normalnie uruchomił, fakt że się pluł o sterowniki IDE itp. przy podłączeniu sticka, ale jednak ruszył. Odpaliłem ten plik co wcześniej podałem i nic. Komunikat jedynie że nie może odnaleźć "bios.who" czy coś podobnego. Wcześniej przy rozpakowywaniu był komunikat że ten bios nie należy do tego komputera. Być może dlatego że HDD był wyjęty z laptopa ASUS i pomimo dedykowanego biosu do HP i tak coś zazgrzytało.

Jedyna jeszcze nadzieja to dogranie odpowiednich sterowników do oryginalnej płyty z XP, lub wgranie dodatkowych sterowników przy instalacji. Gdyż taki komunikat pojawia się przy "ładowaniu składników systemu windows" podczas instalacji.

Tu moje pytanie co za jakie sterowniki powinny to być by xp widział dysk SATA?

ODPOWIEDZ