Przedstawione moduły mają jedną wadę, pojedyńcze napięcie wyjściowe. Przy braku prądu w obwodzie i braku innych źródeł pola magn. (brak magnesów) w okolicy, na wyjściu dostaniesz coś koło połowy napięcia zasilania. Ze względu na stabilność i dokładność wskazań, nie nadają się do pomiaru małych prądów.
Szybkość pracy (czas reakcji) odczytasz w danych katalogowych i to pewnie będzie kluczowy parametr przy doborze konkretnego czujnika.
Podobnie, zerknij do katalogu i zobacz jaki jest maksymalny prąd pracy, jeśli dobrze pamiętam to te układy są na prądy do 100A w impulsie (długość impulsu zależy od strat w laminacie i temperatury), a zakres 30A to przedział w którym pomiary są poprawnie wykonywane. Jeśli prąd rozruchowy obliczony ze wzoru (U zasilania / R uzwojeń silnika) nie przekroczy nie przekroczy prądu maksymalnego czujnika, nie powinieneś popsuć czujnika.
Co do dylematu gdzie włączyć ten przetwornik, to na pewno nie między silnik a mosfet, a to ze względu na zakłócenia mogące się w tym punkcie pojawić.
Czujnik to kawałek drutu, przekładka izolacyjna wytrzymująca ponad 100V i czujnik halla łapiący pole magnetyczne z drutu. Czy zapniesz go na masie czy na przewodzie zasilającym nie robi większego znaczenia, w obu przypadkach powinien działać prawidłowo gdyż obwód wyjściowy jest izolowany od pomiarowego.
Ile mosfetów dla silnika 25A ?
Udar prądowy musisz brać pod uwagę żeby obliczyć wytrzymałość tranzystorów (które będą w trakcie otwierania, więc wystąpi na nich znaczący spadek napięcia i chwilowo znaczna moc) oraz czy nie przekroczysz dopuszczalnego prądu dla przetwornika prąd-napięcie.
A jak chcesz zrobić układ wyjątkowo bezpieczny, szeregowo w obwód włącz przekaźnik. Gdy jakimś sposobem mimo wyłączenia tranzystora prąd nie przestanie płynąć, to przekaźnik będzie ostatnią szansą by odciąć akumulator.
A jak chcesz zrobić układ wyjątkowo bezpieczny, szeregowo w obwód włącz przekaźnik. Gdy jakimś sposobem mimo wyłączenia tranzystora prąd nie przestanie płynąć, to przekaźnik będzie ostatnią szansą by odciąć akumulator.
Z udarem prądowym, że nie będzie brany pod uwagę chodziło mi przy pomiarze w trakcie max obrotów silnika. Start i tak zwykle będzie się zaczynał od 0 PWM do max. Może nie zawsze łagodnie. Z pomiarem prądu chodzi mi tylko o nie przekroczenie ciągłego max prądu rozładowania akumulatorów.
Zamysł mam jak na obrazku niżej. Tylko że w większości sterowników jakie oglądałem na YT, nawet widziałem rozebranie chińskiego sterownika, to mosfetów było kilka do kilkunastu sztuk.
Na przykład --> TEN <--. Co prawda jest to sterownik BLDC ale nawet biorąc pod uwagę sterowanie trzema uzwojeniami to i tak mamy po kilka mosfetów na kanał.
Albo --> TEN <--. Widać 6 prawdopodobnie mosfetów. Nawet jeśli jest to mostek H (trochę dziwny) to mamy potrzebne 4 mosfety. Dwa pozostałe prawdopodobnie są równoległe do przodu. Chyba że 4 tworzą mostek H a dwa pozostałe elementy to diody.
W tym BLDC w sumie też widać 3 grupy po 3 mosfety plus 3 grupy po dwie diody (tak mi się wydaje).
Zamysł mam jak na obrazku niżej. Tylko że w większości sterowników jakie oglądałem na YT, nawet widziałem rozebranie chińskiego sterownika, to mosfetów było kilka do kilkunastu sztuk.
Na przykład --> TEN <--. Co prawda jest to sterownik BLDC ale nawet biorąc pod uwagę sterowanie trzema uzwojeniami to i tak mamy po kilka mosfetów na kanał.
Albo --> TEN <--. Widać 6 prawdopodobnie mosfetów. Nawet jeśli jest to mostek H (trochę dziwny) to mamy potrzebne 4 mosfety. Dwa pozostałe prawdopodobnie są równoległe do przodu. Chyba że 4 tworzą mostek H a dwa pozostałe elementy to diody.
W tym BLDC w sumie też widać 3 grupy po 3 mosfety plus 3 grupy po dwie diody (tak mi się wydaje).
Dzięki Jony130. Rzeczywiście wykonane na jednym tranzystorze na jedno uzwojenie w jednym kierunku.
Jedno pytanie, dlaczego w sterowniku który pokazałeś nie ma diod gaszących ?
Oglądając filmiki na YT widziałem jeden gdzie gość zastosował tranzystor STB75NF75. Według noty ma Rds(on) <0.011ohm ale nie ma go w TME.
Jedno pytanie, dlaczego w sterowniku który pokazałeś nie ma diod gaszących ?
Oglądając filmiki na YT widziałem jeden gdzie gość zastosował tranzystor STB75NF75. Według noty ma Rds(on) <0.011ohm ale nie ma go w TME.