Ładowarka akumulatorów NiMh, NiCd i żelowych.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Ładowarka akumulatorów NiMh, NiCd i żelowych.
Mam pytanie jak najprościej zrobić mikroprocesorową ładowarkę akumulatorów NiMh, NiCd i żelowych? Mam bardzo dużo akumulatorków NiMh i NiCd oraz akumulatorów żelowych. Mam pare ładowarek, ale żadna się sama nie wyłączy gdy zostanie naładowany akumulator. Wszystkie pomysły mile widziane!!!
Pozdrawiam!!!!!!
Pozdrawiam!!!!!!
-
K_o_n_r_a_d
- Użytkownik
Poczytaj takie artykuły a na pewno będziesz wiedział jak to zrobić:
"Nowoczesne akumulatory - sposoby ładowania i obsługa", EP 4-5/2003,
"Akumulatory w praktyce elektronika", EdW 8,10/2002,
"Inteligentna ładowarka akumulatorów NiCd/NiMH", EP 6/2003.
Na podstawie tego ostatniego artykułu można zrobić to co chcesz.
Pozdrawiam, Konrad.
"Nowoczesne akumulatory - sposoby ładowania i obsługa", EP 4-5/2003,
"Akumulatory w praktyce elektronika", EdW 8,10/2002,
"Inteligentna ładowarka akumulatorów NiCd/NiMH", EP 6/2003.
Na podstawie tego ostatniego artykułu można zrobić to co chcesz.
Pozdrawiam, Konrad.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Jak chcesz na mikrokontrolerze to ściągnij sobie materiały na ten temat z www.atmel.com jest tam gotowa aplikacja takiej ładowarki. Wystarczy do tego ATiny15
Witam,
Na twoje problemy idealnym rozwiązaniem bedzie łądowarka na kości max713 Wyłacza sie automatycznie łąduje bateri nawet do 20 minut
do pełna. Ma zabezpiecznie przed przegrzaniem bateri wyłącznik czasowy i wyłącznik napięciowy. Właśnie taką ładowarke zamierzam w najbliższym czasie zbudować. Mam wszystkie elementy za wyjątkiem dławika 220uH 3 Amperowego ale sobie go niedługo nawinę.
Ładowarka do wykonania nie jest trudna. Mogę ci podeslać schemat...ale jeszcze go nie dokońca narysowalem. Mimo wszystko buduj ładowarke na max713 impulsową a nie taką która łąduje stałym prądem bo to nie zadobre jest dla akumulatorków NIiMh. Schemat takiej ładowarki masz w nocie katalogowej max713:)
Pozdrawiam!!
Na twoje problemy idealnym rozwiązaniem bedzie łądowarka na kości max713 Wyłacza sie automatycznie łąduje bateri nawet do 20 minut
Ładowarka do wykonania nie jest trudna. Mogę ci podeslać schemat...ale jeszcze go nie dokońca narysowalem. Mimo wszystko buduj ładowarke na max713 impulsową a nie taką która łąduje stałym prądem bo to nie zadobre jest dla akumulatorków NIiMh. Schemat takiej ładowarki masz w nocie katalogowej max713:)
Pozdrawiam!!
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Dobra, a co z żelowymi akumulatorami 6V i 12V??? Też trzeba je jakoś naładować, a one troche prądu pobierają bo to są mocne akumulatory. Mi chodzi o ładowarkę, która naładuje wszystkie akumulatory i baterie. Będzie to najpraktyczniejsza ładowarka. Ładowarki, które ładują tylko jeden typ akumulatorów są do kupienia w sklepie za niewielkie pieniądze. Lecz jeżeli chodzi o wszystkie typy to już takie tanie nie jest. Nie chodzi mi tu o nietypowe akumulatory do aparatów cyfrowych i kamer, tylko o akumulatory w kształcie baterii R3, R6, R14, R20 i żelowe 1,2Ah/6V, 1,2Ah/12V, 7Ah/12V itd.
Pozdrawiam [shadow=red][glow=brown]TRANZYSTOR[/glow][/shadow]
Pozdrawiam [shadow=red][glow=brown]TRANZYSTOR[/glow][/shadow]
Hmm... Chcesz wykonać taką bardzo uniwersalną ładowarke... Według mnie jest to bardzo niepraktyczne bo zrobisz łądowarke o bardzo słąbych parametrach... Musisz wiedzieć że każdy tym akumulatorków inaczej się ląduje. Nie ma uniwersalnego środka. Oczywiście możesz je ładować jakimś prądem stałym ale to skraca żywotność akumulatorków tych których sie nie powinno łądować takim prądem i potem mają złe parametry.
Możesz też zrobić jakiś kosmiczną ładowarke łącząc wszystkie schematy do określonych typów akumulatorków a potem przelączać określony tym ładowania dla okreslonych akumulatorków.
Wszystko zależy od tego po co ci taka ladowarka.
Pozdrawiam
Możesz też zrobić jakiś kosmiczną ładowarke łącząc wszystkie schematy do określonych typów akumulatorków a potem przelączać określony tym ładowania dla okreslonych akumulatorków.
Wszystko zależy od tego po co ci taka ladowarka.
Pozdrawiam
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
No to można zastosować jakiś generator impulsów ok. 100 Hz i będzie chyba, że Cię źle zrozumiałem. Wiesz dużo ładowarek robiłęm i najlepiej spisywała mi się ładowarka z transformatorem, mostkiem prostowniczym i kondensatorem 10000µF 16V. Jest to moja najlepsza ładowarka, ładuje bardzo dobrze akumulatory żelowe!!
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt: