Analogowa ośla łączka

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
Andrzej_:-)
-

Analogowa ośla łączka

Post autor: Andrzej_:-) » 26 wrz 2005, 16:09

Elektronik - tak jest napisane na moim dyplomie który dostałem kończąc szkołe średnią. Ale gdyby nie Edw, to byłaby to wierurna nieprawda.
Wszystkiego (mniej/więcej) nauczyłem się wlasnie od was (Bascom, ośle łączki, itp.).
Jednak odczuwam pewien dyskomfort, gdy pomysle o stanie mojej wiedzy na temat techniki analogowej :? .
Uważam że obie ośle łączki (z resztą jak wszystkie kursy w Edw) bardzo pomogły wielu amatorom jak również mi. Za co bardzo dziękuje!
Ale od dawna wiadomo że "Apetyt rosnie w miarę jedzenia" i prosze (o ile to możliwe) żeby jakże pożyteczna ośla łączka, znów się reaktywowała, tym razem pod nazwą: "ANALOGOWA OŚLA ŁĄCZKA".

Życzę wszystkim Mołedo dnia! :D

krpablo
-
Kontakt:

Post autor: krpablo » 26 wrz 2005, 19:53

Popieram!!! Ja teraz jestem w ostatniej klasie technikum elektronicznego, ale dzięki EdW głównie poszerzam swoją elektroniczną wiedzę. Bez wątpienia przydałby się taki dział w EdW...

DinthKSC
-

Post autor: DinthKSC » 10 lis 2005, 17:15

Ja akurat z Oślich łączek nie wyniosłem nic, ale za to bardzo dużo mi dały mniejsze kursy np. o wzmacniaczach operacyjnych, tranzystorach, lampach czy cewkach. Chętnie widziałbym więcej takich kursów, np zaproponuje "Projektowanie wzmacniaczy audio na elementach dyskretnych", najważniejsze informacje od najprostszych do bardzo zaawansowanych w powiedzmy 4-5 odcinkach.

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 10 lis 2005, 20:03

A ja odczuwam pewien dyskomfort, gdy pomyślę o moim stanie wiedzy na temat techniki cyfrowej :). Cóż, nie wiem nawet do końca co było w mikroprocesorowej oślej łączce. Ale wydaje mi się że nie ma ona sensu, jak ktoś nie kupi tej płytki testowej z wyświetlaczem, której cena mnie odstrasza.
Ogólnie to jestem za, ale dlaczego w formie oślej łączki? Może po prostu pojedyncze artykuły na pewne zagadnienia. Wiem, AVT to się nie opłaci, lepiej przecież dać długi kurs, wtedy każdy będzie musiał kupić wszystkie numery albo zamówić prenumeratę...
Co do tematyki, to myślę, że trochę wiedzy książkowej, tylko przystępniejszym językiem, nie tylko ogólne zagadnienia co i jak. Przydałyby się wzory, przykłady na policzenie tego czy tamtego. Trochę teorii o w.cz, projektowanie wzmacniaczy tranzystorowych, zasada działania obwodów LC, RLC, szeregowych i równoległych... I wszystko najlepiej w pojedynczych artykułach, coś na wzór artykułów z Praktycznego Elektronika, którego mi troche teraz brakuje. Jego treść mi bardzo odpowiadała. Sporo teorii, różnorodność układów, a nie tylko efekty świetlne, trzecie stopy, lampki choinkowe, stroboskopy na LEDach itd. Chciałbym też zauważyć, że jest za dużo publikowanych projektów niezbyt zaawansowanych czytelników (nie obrażając nikogo, sam jestem amatorem), więcej przecież można się nauczyć od fachowców. Postarajcie się wypełnić lukę po PE.

Andrzej_:-)
-

Post autor: Andrzej_:-) » 12 lis 2005, 13:12

Co do tych autorów projektów publikowanych w EDW, to ja nie będe ich krytykował bo poprostu nie dorastam im do pięt (niestety :( ) - ale prawdą jest że tęsknie za artykułami (ich formą i dokładnością) z np. 98 czy 99 roku.
Poza tym EDW po odejsciu pana Zbigniewa Raabe bardzo się zmieniło... :?

Ale nie o tym...
Ja myśle że Ośle łonczki się sprawdziły bo tłumaczyły tosamo zagadnienie na kilka różnych sposobów (tj. jak działa, jak stosować i przykład układu z jego wykorzystaniem)
Mam zgromadzone obie Ośle łonczki w formie kserówek w segregatorach i jak czegoś niewiem czy nie pamiętam - to z nich korzystam.

Ale bardzo odczuwam brak części z techniką analogową :(

Pozdrawiam!!! Miłego dnia! :D

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Re: Analogowa ośla łączka

Post autor: robson » 25 mar 2006, 20:10

Andrzej_:-) pisze: Ale od dawna wiadomo że "Apetyt rosnie w miarę jedzenia" i prosze (o ile to możliwe) żeby jakże pożyteczna ośla łączka, znów się reaktywowała, tym razem pod nazwą: "ANALOGOWA OŚLA ŁĄCZKA".
Jestem za za i jeszcze raz ZA!!! To by było super uważam że "Ośla łączka" była OK często z niej korzystam. "Analogówka" to szeroka dziedzina przydałby się taki kurs jestem pewny że duża ilość szczególnie młodych czytelników pogłębiła by w ten sposób wiedzę :P , i mam nadzieje że to sie kiedyś urzeczywistni Ciągle sie uczę i tak jak kolega podziwiam niektórych konstruktorów.
POZDRAWIAM!!!

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 29 mar 2006, 7:31

Mam obydwie książki "ośla łączka". moim zdaniem są świetne. Analogowa to dobry pomysł.

ebar
-

Post autor: ebar » 29 maja 2006, 22:06

Też jestem za!

Awatar użytkownika
kamil_snk
-

Post autor: kamil_snk » 30 maja 2006, 14:19

Za - jestem baaardzo początkujący i Ośla Łączka byłaby bardzo pomocna.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 30 maja 2006, 15:19

hmm. analogowa ośla łączka :?: brzmi ciekawie. jestem jak najberdziej za. chętnie bym się doedukował :wink:

krzych
-

Post autor: krzych » 30 maja 2006, 20:05

Popieram! Choć conieco wiem z "analolgówki", to zawsze przyda się wiedzieć coś więcej :smile: .

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 30 maja 2006, 20:05

czy to ni będzie coś w podobie do "pod lupą"?... a może tak na te prośby "pod lupą" transformuje w coś na kształt takiej oślej łączki?? elektronika analogowa to szeroka dziedzina...

ja też odczuwam pewien brak - brak projektów opartych tylko i wyłącznie na tranzystorach (bez scalaków) tylko w ramach edukacyjnych takie projekty powinny być dokładnie krok po kroku opisane co jak działa i jak wiadomo jak możnaby to rozwiązać inaczej...

czyli proponuję "pod lupą 2 - tylko dla dociekliwych" nawet równolegle z tym podstawowym cyklem

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 30 maja 2006, 20:18

:arrow: icky w cyklu Pod Lupą zagadniennia opisane są bardzo szczegółowo. w "Analogowej Oślej Łączce" chodziłoby o to, żeby każdy mógł to zrozumieć. nawet kompletny nowicjusz.

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 01 cze 2006, 20:17

pod lupą z zamierzenia miało być raczej taką oślą łączką chyba... a że w trakcie poziom wzrusł... na dowód - pierwszy odcinek pod lupą - bardzo proste żeczy przystępnie wytłumaczone... teraz mamy możliwość zadecydowania o tym jak będzie wyglądało pod lupą - a może własnie pójdzie w kierunku oślej łączki?? ludzie chcą chyba aby była łatwiejsza...

i jeszcze jedno... osobisty przykład na mej osobie: 16lat, przeczytane 2 książki typowo elektroniczne (układy cyfrowe, wzmacniacze analogowe p. górecki), prenumerator EdW od 2.05 z przerwą jednomiesięczną. nie uważam się za dobrego w dziedzinie elektroniki a jednak cykl pod lupą rozumiałem, miejscami tylko musiałem czytać dwa razy ale wszystko jako tako wchodziło... ostatnio może troche stało się to już męczące...

głównie chodzi mi o to że pierwsze części pod lupą są świetną "podmórówką" do takiej analogowej oślej łączki. może jestem egoistyczny ale poprostu nie chce znów zaczynać cykl od zera - od tego co to jest prąd stały a co prąd zmienny itp...

tzn ja w takiej oślej łączce widzę prawo oma, kirhofa, pare wzorów na rc, rcl itp a potem jakieś układy tranzystorowe - źródło prądowe, wzm. różnicowy i inne

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 02 cze 2006, 5:55

Myślę, że w trakcie kursu Pod Lupą wprowadzenie Oślej łaczki to zły pomysł, bo przecież kurs Pod Lupą jest póki co w pełni analogowy. Z obniżaniem poziomu trudności to nie przesadzajcie, trzeba się trochę wysilić i ale jak tam będzie zbyt mało wiedzy, cały kurs straci swoją wartość. Ja moge cwaniakować bo przeczytałem już więcej niż 2 książki, ale bronię swojego zdania, bo ten kurs chyba nie powinien być aż tak uproszczony (w końcu Pod Lupą czyli szczegółowy).

ODPOWIEDZ