Półsumator

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 30 cze 2014, 16:44

Zastosowałem diody ponieważ diody led na pamięciach nie odzwierciedlaly prawidłowo tych co są na sumatorach a teraz jest wszystko OK oprócz brakującego oddzielnego zasilania na pamieciach. Mówię tu o schemacie we wczesniejszym poście.
Zresztą zobacz proszę schemat dwa posty wczesniej jest bez diody natomiast poniżej są już zastosowane diody one oddzielaja poszczegolne pamięci od siebie. Przynajmniej prawidlowo dziala ale jak zwykle nie wiem czy prawidlowo zastosowane ;)

i oczywiście znam Twój sumator z pamięcią ale post wcześniej napisałem dlaczego zmieniłem Twoj schemat:
Jak wcześniej pisałem do mojego 2 bitowego sumatora chciałem dodać pamięci. Próbując narysować taki schemat miałem problem z zastosowaniem tylko jednego przycisku reset i set dla całego urządzenia.
Musiałem przerobić pamięć flip-flop w sumatorze.
Jeszcze umiem powtorzyć trzy razy to samo ;) wzorując się na Twoim schemacie z pamięcią (zresztą dziękowałem Ci za inspiracje moim tematem na forum dla Twojej strony http://www.mikro-elektronika.tk gdzie umieściłeś taki schemat.

proszę o to 3 razy to samo:
Tylko jest pytanie jak powinno to wyglądać aby był jeden przycisk set i jeden reset dla całego układu?
Załączniki
Screen Shot 2014-06-30 at 19.21.13.png

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 01 lip 2014, 9:04

diooda pisze:Zastosowałem diody ponieważ diody led na pamięciach nie odzwierciedlaly prawidłowo tych co są na sumatorach a teraz jest wszystko OK oprócz brakującego oddzielnego zasilania na pamieciach. Mówię tu o schemacie we wczesniejszym poście.
Nie rozumiem tego. Możesz jaśniej wytłumaczyć o co chodzi? Jakie diody LED na pamięciach nie tych na sumatorach? Nie mogę zrozumieć, za pokrętnie napisałeś. :P
diooda pisze:natomiast poniżej są już zastosowane diody one oddzielaja poszczegolne pamięci od siebie. Przynajmniej prawidlowo dziala ale jak zwykle nie wiem czy prawidlowo zastosowane
Jesteś pewien, że ich rola to oddzielanie od siebie pamięci?
diooda pisze:Tylko jest pytanie jak powinno to wyglądać aby był jeden przycisk set i jeden reset dla całego układu?
Zastosuj przycisk wielostykowy. Tak naprawdę w ogóle nie jest potrzebny przycisk "set".

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 01 lip 2014, 10:25

Artyliusz pisze:
diooda pisze:Zastosowałem diody ponieważ diody led na pamięciach nie odzwierciedlaly prawidłowo tych co są na sumatorach a teraz jest wszystko OK oprócz brakującego oddzielnego zasilania na pamieciach. Mówię tu o schemacie we wczesniejszym poście.
Nie rozumiem tego. Możesz jaśniej wytłumaczyć o co chodzi? Jakie diody LED na pamięciach nie tych na sumatorach? Nie mogę zrozumieć, za pokrętnie napisałeś. :P
Chodzi o to że bez zwykłych diod pomiędzy sumatorem a pamięcią ----- na pamięciach były błędne wskazania. Prąd się kręcił po wszystkim i zapalały się te diody, które nie powinny a jak podłączyłem zwykłe diody pomiędzy sumatorem a pamięcią wszystko się upożądkowało.
Artyliusz pisze:
diooda pisze:natomiast poniżej są już zastosowane diody one oddzielaja poszczegolne pamięci od siebie. Przynajmniej prawidlowo dziala ale jak zwykle nie wiem czy prawidlowo zastosowane ;)
Jesteś pewien, że ich rola to oddzielanie od siebie pamięci?
Nie są od tego ale są od oddzielenia pamięci od sumatora żeby prad nie wracał na sumator. ale jak napisalem wcześniej:
diooda pisze:Przynajmniej prawidlowo dziala ale jak zwykle nie wiem czy prawidlowo zastosowane ;)
Artyliusz pisze:
diooda pisze:Tylko jest pytanie jak powinno to wyglądać aby był jeden przycisk set i jeden reset dla całego układu?
Zastosuj przycisk wielostykowy. Tak naprawdę w ogóle nie jest potrzebny przycisk "set".
Jest potrzebny to oczywiste bez niego nie możemy zdecydować jaką liczbe chcemy wprowadzić do pamięci. Jak się zapalą wszystkie diody to już tak zostaną naiezaleznie co jest na sumatorach.

PS
Jak bedziemy tak to robić to za rok nie wyjdę z przekaźników ;)

Na filmiku http://www.youtube.com/watch?v=lI_AYd7fZHM jest zywkły przycisk set i zykły reset taki jak stosowaliśmy wcześniej dla pojedynczego sumatora przynajmniej tak mi się wydaje. Bo gdybym miał budować 4 bitowy sumator to już potrzebny by był 4 stykowy przycisk nie wiem czy taki dostanę a na ostatnim schemacie na stronie 4 prawie mi się to udało - zykły przycisk set i zwykły reset :)

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 01 lip 2014, 11:43

diooda pisze:Chodzi o to że bez zwykłych diod pomiędzy sumatorem a pamięcią ----- na pamięciach były błędne wskazania. Prąd się kręcił po wszystkim i zapalały się te diody, które nie powinny a jak podłączyłem zwykłe diody pomiędzy sumatorem a pamięcią wszystko się upożądkowało.

Już dobrze próbujesz wnioskować.
diooda pisze:Nie są od tego ale są od oddzielenia pamięci od sumatora żeby prad nie wracał na sumator. ale jak napisalem wcześniej:
Czyli już prawie wiesz jak działa dioda prostownicza. ;)
diooda pisze:Na filmiku http://www.youtube.com/watch?v=lI_AYd7fZHM jest zywkły przycisk set i zykły reset taki jak stosowaliśmy wcześniej dla pojedynczego sumatora przynajmniej tak mi się wydaje.
No to chyba widzimy dwa inne filmiki. :D
Po pierwsze on w ogóle nie używa tych banków pamięci, a po drugie jeszcze moduł do ich obsługi nie został zainstalowany co tłumaczy pod koniec nagrania. W ogóle skąd pomysł, aby robić na podstawie niewyraźnych filmików od kogoś kto nagrywa w szlafroku?
Po trzecie ja tam widzę 3 przełączniki do banku pamięci. Możliwe, że jeden (skrajny lewy), włącza bank, a pozostałe dwa są typu set i reset. Poza tym są to przełączniki hebelkowe i prawdopodobnie wykorzystał taki o trzech parach styków, które z łatwością można dostać.
diooda pisze:Jak bedziemy tak to robić to za rok nie wyjdę z przekaźników
Wolisz od razu gotowe rozwiązania? Pisałeś wcześniej, że chcesz się czegoś nauczyć, a skoro chcesz nadal męczyć te przekaźniki to musisz zacząć rozumieć co do czego i jak. :D

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 01 lip 2014, 21:29

Wolisz od razu gotowe rozwiązania? Pisałeś wcześniej, że chcesz się czegoś nauczyć, a skoro chcesz nadal męczyć te przekaźniki to musisz zacząć rozumieć co do czego i jak. :D
Oczywiście że chcę to zrozumieć i nie chcę gotowych rozwiązań. Proszę Cię natomiast o to abyś mi pomógł lub naprowadził mnie na rozwiązanie jak zastosować "pojedynczy" przycisk set i pojedynczy reset.
powiedzmy ze mamy sumator 8 bitowy i wyszedl nam jakiś tam wynik np: pali się 6 diod chcemy wyslać je do pamięci po naciśnięciu set mamy te same diody odwzorowane w pamięci. U mnie to dzialalo na schemacie na stronie 4 tylko brakuje mi zasilania. Jakiś pomysl?

Gość we wcześniejszym filmie używa flip-flop w sumatorze https://www.youtube.com/watch?v=I-2bIsl ... KbC23qwqic
a w tym 2 bitowym zastosował te same przyciski set i reset plus dodatkowy wyłacznik, który jak napisales jest do włączenia banku.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 02 lip 2014, 1:54

Czemu uparłeś się na te przyciski? To jest tylko rozwiązanie konstrukcyjne i to stricte konstrukcyjne mechaniczne. Całkowicie do pominięcia jeśli robisz tylko symulacje. Zastosuj sobie co tylko chcesz, przyciski wielostykowe, kontraktrony owinięte cewką, blaszki naciskające i odizolowane od siebie, styczniki, jakieś kaskadowe połączenia przekaźników lub przycisków, przełączniki obrotowe i cuda nie dziwy - całkowicie obojętne skoro tego nie budujesz i chyba naprawdę szkoda czasu o to sobie głowę rozbijać skoro jest wiele ważniejszych rzeczy do nauki niż takie coś.

Może da coś zastanowienie się nad bramkami logicznymi.

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 02 lip 2014, 7:36

Nie uparłem się :) ale wydaje mi się własnie że tak to powinno działać.
Wszystko zaczęło sie jak zobaczyłem ALTAIR 8800 jakieś rok temu. https://www.youtube.com/watch?v=suyiMfz ... Bj&index=2
Kupilem książki i zacząłem sie interesować elektroniką. Chcę najpierw zrozumieć jak to wszystko powstało dlatego robię na przekaźnikach.

Na początku byl model K http://www.computerhistory.org/revoluti ... r/4/85/346 później był ten gość w szlafroku :))))

Może inaczej na początek chcę zrobić coś takiego jak tym filmiku czas 1:30 https://www.youtube.com/watch?v=aDRlKpLc-9E

możemy zastosować co tylko chcemy pod spodem ale SET zróbmy jak na filmiku. Na Altair nazywa się to Deposit.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 02 lip 2014, 11:40

Przecież set jest tak samo, tylko że pośrednio, bo załącza przekaźnik 4 stykowy. Jak brakuje styków to zrób zwielokrotenienie podłączając kolejny przekaźnik pod ostatni styk i tak dalej. Minus to opóźnienia.

Ja akurat nie wpadam na lepszy pomysł, skoro Ty masz lepszy zademonstruj. :)
Jeszcze raz powtarzam, że opierać się na filmikach w tak marnej jakości bez schematów to wróżenie z fus jakie rozwiązanie zastosowali.

http://www.electronixandmore.com/projec ... index.html

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 02 lip 2014, 16:15

Przecież set jest tak samo, tylko że pośrednio, bo załącza przekaźnik 4 stykowy.
ale Cie trzeba prosić ;)))))))) Normalnie 12 postów zanim doszliśmy do porozumienia. Działa!!!! dzęki wielkie o to chodziło. Sprawdź jeszcze proszę czy dobrze teoretycznie bo praktycznie to różnie bywa ;)
Załączniki
Screen Shot 2014-07-02 at 17.10.09.png

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 02 lip 2014, 16:43

Artyliusz pisze:Zastosuj przycisk wielostykowy.
Jest to drugi post na tej stronie, dalej powtarzałem to samo, więc nie 12. ;) Chyba jeszcze "nie umiesz" przekaźników skoro nie potrafiłeś tego przełożyć. :P Skoro chcesz się nauczyć to miałeś podaną ideę, a jednak musiałem gotowe rozwiązanie podać.

Diody prostownicze umieść przed przekaźnikiem kluczującym, byłoby chyba tak lepiej.

Co dalej będzie? Strach się pytać. :D

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 02 lip 2014, 21:19

Będzie to oczywiście odejmowanie.

wzorując się na poniższym schemacie wykonałem bramke xor
podłączyłem zgodnie z schematem do sumatora bramke xor.
Niestety na sumatorze brakuje nam połączenia pomiedzy dwoma punktami (niebieskie strzałki) i sumator nam przestał prawidłowo działać.
jak to powinno wyglądać?
Załączniki
Screen Shot 2014-07-02 at 22.09.32.png
Screen Shot 2014-07-02 at 22.09.32.png (18.19 KiB) Przejrzano 10982 razy
Screen Shot 2014-07-02 at 22.02.29.png
Screen Shot 2014-07-02 at 22.02.29.png (11.05 KiB) Przejrzano 10982 razy
Screen Shot 2014-07-02 at 21.16.35.png
Screen Shot 2014-07-02 at 21.16.35.png (19.49 KiB) Przejrzano 10982 razy

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 02 lip 2014, 21:49

Tak z ciekawości. Ty te układy budujesz i sprawdzasz w praktyce czy tylko symulujesz ?
Jak budujesz w praktyce, to od razu rób sobie 4-bitowe, jak będziesz miał ALU to tylko licznik, 4 rejestry, dekoder rozkazów i masz prosty 4-bitowy procesor.

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 02 lip 2014, 22:22

Te na przekaźnikach robię w symulacji ale będę chciał zrobić prawdziwy na układach, wlaśnie 4 bitowy :)

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 04 lip 2014, 9:45

Podanie informacji przed sumatorem. Sumator nadal niepoprawnie działa.
Załączniki
Screen Shot 2014-07-04 at 10.47.16.png
Screen Shot 2014-07-04 at 10.47.16.png (16.98 KiB) Przejrzano 10942 razy

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 lip 2014, 11:16

To masz sumator 1-bitowy
Obrazek
Teraz tak trzeba zrobić bramkę XOR na przekaźniku, najlepiej jednym.
Pytanie teraz czy się da ? Powinno odpowiednio sterując cewką. Jak? Wystarczy do cewki podpiąć mostek prostowniczy. Wtedy wejście pądu zmiennego tego mostka to wejście bramki XOR, a wyjście to końce cewni odpowiednio Plus i Minus.
ANDa też powinno się dać zrobić na jednym przekaźniku, OR to dwie diody.
PS. Zauważ że mimo iż układ robię metodą kopiowania logiki na przekaźniki też będę ich miał 4 szt. jak ty. Koncepcję AND mam już w głowie :).
Załączniki
XOR_Przekaźnik.jpg
XOR_Przekaźnik.jpg (4.18 KiB) Przejrzano 10946 razy
Ostatnio zmieniony 04 lip 2014, 11:43 przez kayron, łącznie zmieniany 4 razy.

ODPOWIEDZ