Podmiana baterii w baterii od laptopa -pytanie o akumulatory
- siekierzyński
- Użytkownik
Podmiana baterii w baterii od laptopa -pytanie o akumulatory
Witam,
Chce podmienić sobie akumulatory oda laptopa, ponieważ na ty co są obecnie, laptop siedzi max 10min.
Akumulatory obecnie to CGR18650CE, 2250mAH.
Przeglądam akukcje na allegro i dziwi mnie jedna rzecz. jest aukcja, gdzie
'Akumulator Li-ion NCR18650B Panasonic 3400 mAh' kosztuje 45zł za sztukę,
'Akumulator Li-ion SAMSUNG ICR18650-26F 2600mAh' kosztuje 25zł za sztukę,
'AKUMULATOR 18650 3,7V 4000mAh LI-ION promocja' już 6,27zł za sztukę.
Jak się domyślam, te taniochy, to pic na wodę, ale zastanawiam się, czy można kupić takie ogniwo o pojemności (jak widze na allegro) 5800mAH, ale dobrej jakości, czy ta pojemność, to zwykłe naciąganie. Chodzi mi o to, czy faktycznie można uzyskać dobrej jakości ogniowo o pojemności 5800mAH?
Zastanawiam się, czy 'układ ładowania' wytrzyma taką pojemność?
Chce podmienić sobie akumulatory oda laptopa, ponieważ na ty co są obecnie, laptop siedzi max 10min.
Akumulatory obecnie to CGR18650CE, 2250mAH.
Przeglądam akukcje na allegro i dziwi mnie jedna rzecz. jest aukcja, gdzie
'Akumulator Li-ion NCR18650B Panasonic 3400 mAh' kosztuje 45zł za sztukę,
'Akumulator Li-ion SAMSUNG ICR18650-26F 2600mAh' kosztuje 25zł za sztukę,
'AKUMULATOR 18650 3,7V 4000mAh LI-ION promocja' już 6,27zł za sztukę.
Jak się domyślam, te taniochy, to pic na wodę, ale zastanawiam się, czy można kupić takie ogniwo o pojemności (jak widze na allegro) 5800mAH, ale dobrej jakości, czy ta pojemność, to zwykłe naciąganie. Chodzi mi o to, czy faktycznie można uzyskać dobrej jakości ogniowo o pojemności 5800mAH?
Zastanawiam się, czy 'układ ładowania' wytrzyma taką pojemność?
To ściema, komuś nawet chciało się sprawdzić: https://www.youtube.com/watch?v=GSVKNBDHtuo
Inna sprawa, to ciekawe, jak z elektroniką akumulatora jako całości. Nowsze mają przecież pamięć, w której zapisane są cykle ładowania-rozładowania i sama wymiana akumulatorków może nie wystarczyć.
Inna sprawa, to ciekawe, jak z elektroniką akumulatora jako całości. Nowsze mają przecież pamięć, w której zapisane są cykle ładowania-rozładowania i sama wymiana akumulatorków może nie wystarczyć.
- siekierzyński
- Użytkownik
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Zwykle moduł zapamiętuje ilość cykli i nawet jak ogniwa są sprawne cały aku trzyma chwilę. Szkoda że nie podałeś co to za lapek- w niektórych da się bezproblemowo zregenerować aku. I nie, nie chodzi tu o żadne wkładanie baterii do lodówki 
Edit"'AKUMULATOR 18650 3,7V 4000mAh LI-ION promocja' już 6,27zł za sztukę. " kiedyś z ciekawości pomierzyłem i rozebrałem taki akumulator, pojemność rzeczywista przy I=350mA wyniosła niecałe 1000mAh, w środku tyle wolnego miejsca że AAA byś wsadził xD
Edit"'AKUMULATOR 18650 3,7V 4000mAh LI-ION promocja' już 6,27zł za sztukę. " kiedyś z ciekawości pomierzyłem i rozebrałem taki akumulator, pojemność rzeczywista przy I=350mA wyniosła niecałe 1000mAh, w środku tyle wolnego miejsca że AAA byś wsadził xD
- siekierzyński
- Użytkownik
Nie lepiej symbol baterii? pa3534u-1brsjoon pisze:Szkoda że nie podałeś co to za lapek
Mówimy tu o module kontrolującym cały pakiet 6ciu ogniw?joon pisze:Zwykle moduł zapamiętuje ilość cykli i nawet jak ogniwa są sprawne cały aku trzyma chwilę
Widziałem gdzieś, że taki moduł jest przyczepiany do jednego bieguna, więc na upartego można by było go zdemontować, ale to strzelanie do komara z armaty.mr_x pisze:Nowsze mają przecież pamięć, w której zapisane są cykle ładowania-rozładowania i sama wymiana akumulatorków może nie wystarczyć.
EDIT:
Po zeskrobaniu diabelnego silikonu (ciężko schodzi) widać, że siedzi układ max1768a.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
pytałem o laptopa ale co tam...siekierzyński pisze:Nie lepiej symbol baterii? pa3534u-1brs
taksiekierzyński pisze:Mówimy tu o module kontrolującym cały pakiet 6ciu ogniw?
ten moduł sprawdza napięcie na każdej parze biegunów. Posiada też zabezpieczenie rozłączające ogniwa od obciążenia (laptopa) w przypadku przekroczenia napięć/prądu.siekierzyński pisze:Widziałem gdzieś, że taki moduł jest przyczepiany do jednego bieguna, więc na upartego można by było go zdemontować, ale to strzelanie do komara z armaty.
Po oznaczeniu samej baterii znalazłem jakieś szczątkowe informacje na ukraińskiej stronie, ale raczej nic wartościowego jak nie masz wsadu pamięci.
Rozebrałeś już baterię? Jakie napięcia masz na pojedynczych ogniwach?
- siekierzyński
- Użytkownik
Spotkałem się z opiniami że to kontroler ogniw 'traci pojemność'. Akumulator 3-letni pół roku od ostatniego resetu elektroniki trzyma 5 minut. 2 dni później, świeżo po resecie elektroniki już trzyma 30 minut, a ogniwa nie były wymienione.
Spotkałem również opinie, że nawet chwilowe odłączenie ogniw może zablokować kontroler. Trzeba na czas wymiany dołączyć jakieś zapasowe źródło energii, odlutować stare ogniwa, przylutować nowe i odłączyć napięcie dodatkowe.
Ja naprawiałem dwa akumulatory do laptopów.
- FS Amilo L6820. Po wymianie ogniw z zepsutych na 'szajs z odzysku' akumulator dalej nie dawał znaków życia. Po odłączeniu i podłączeniu zgodnie ze znaleziona w internecie kolejnością trzyma 15 minut. Elektronika nie oszukuje, mierzyłem napięcia na ogniwach, mają taką niską pojemność.
- Compaq Armada 1700 Po wymianie ogniw spalił się bezpiecznik 'ostatniej szansy'. Gdy chciałem go wymienić, uszkodziłem taśmę łączącą płytki.
- Teraz czeka na mnie stary del, ale zawsze jest coś ciekawszego do roboty niż wymiana ogniw.
Spotkałem również opinie, że nawet chwilowe odłączenie ogniw może zablokować kontroler. Trzeba na czas wymiany dołączyć jakieś zapasowe źródło energii, odlutować stare ogniwa, przylutować nowe i odłączyć napięcie dodatkowe.
Ja naprawiałem dwa akumulatory do laptopów.
- FS Amilo L6820. Po wymianie ogniw z zepsutych na 'szajs z odzysku' akumulator dalej nie dawał znaków życia. Po odłączeniu i podłączeniu zgodnie ze znaleziona w internecie kolejnością trzyma 15 minut. Elektronika nie oszukuje, mierzyłem napięcia na ogniwach, mają taką niską pojemność.
- Compaq Armada 1700 Po wymianie ogniw spalił się bezpiecznik 'ostatniej szansy'. Gdy chciałem go wymienić, uszkodziłem taśmę łączącą płytki.
- Teraz czeka na mnie stary del, ale zawsze jest coś ciekawszego do roboty niż wymiana ogniw.
- siekierzyński
- Użytkownik