Wzmacniacz własnej roboty na TDA7560 + 2xLM1036 - duże szumy
Witam. Pół roku temu zbudowałem wzmacniacz na układzie TDA7560 i mikser audio złożony z dwóch układów LM1036. Wzmacniacz ten działał świetnie, aż do momentu, gdy podłączyłem go do karty dźwiękowej komputera (wcześniej współpracował z telefonem i z radiem Audi Chorus M4). Gdy podłączyłem go do komputera, pojawiły się szumy, które szczególnie denerwowały podczas oglądania filmów i słuchania muzyki. Nawet pojawiały się sytuacje, że wzmacniacz "ściągał" fale radiowe jakieś angielskiej stacji. Szumy te podczas podgłaśniania były coraz bardziej słyszalne. Myślałem, że to przez nieekranowane kable sygnałowe. Niestety, po ich wymianie problem nie znikł. Mogę dodać, że wzmacniacz zasilam zasilaczem impulsowym 12V 3.5A, nie wiem, czy kabel jack jack, którym łącze źródło sygnału z wzmacniaczem jest ekranowany, obudowa wzmacniacza jest po starym zasilaczu komputerowym. Więc co może powodować problem szumów których wcześniej nie było?
Wzmacniacz własnej roboty na TDA7560 + 2xLM1036 - duże szumy
Zamierzam wykonać taki mikser audio jak tu: http://www.eleccircuit.com/wp-content/u ... ne5532.jpg
Czy będzie dobry dla mojego wzmacniacza zamiast LM1036?
Czy będzie dobry dla mojego wzmacniacza zamiast LM1036?
Problem rozwiązany. Cała wina leżała po stronie potencjometrów, a dokładnie po stronie połączeń wyprowadzenie - ścieżka oporowa (słaby kontakt). Piszę dopiero teraz, bo dzisiaj zajrzałem do tego tematu, a problem dojrzałem w tamtym roku. Może się komuś przyda ta wiadomość.joon pisze:przy prawidłowym lutowaniu nie ma zimnych lutów....Motorpal pisze:Te układy LM1036 są dla mnie problematyczne, gdyż często trzeba poprawiać zimne luty mimo dobrego lutowania
Pozdrawiam.