Witam postanowiliśmy tchnąć drugie życie w szkolnego robota któremu padł sterownik. Jest to ramie robota. Mój problem polega na tym że robot jest sterowany serwomechanizmami. Postanowiłem więc zakupić serwokontroler pololu, a w robocie każde serwo ma 5 wyprowadzeń 2 od silnika i 3 od potencjometru nie ma tej elektroniki do której podłączony jest silnik i potencjometr. Silniki są na napięcie 12v i pobierają prąd do 450mA. Posiada ktoś może schemat do elektroniki serwomechanizmu który mógłbym zastosować do serw z robota?
zdięcia robota
https://plus.google.com/112379378265581 ... Lw4KxzEr7j
elektronika serwomechanizmu
-
konrad1115
- -
- Kontakt:
Ta płytka leżąca obok na którymś zdjęciu to sterownik, który wsadza się w dolną kieszeń manipulatora? I masz zamiar zastąpić go prostym serwokontrolerem?
Co prawda są kontrolery co chyba za pomocą się PC obsługuje i zapamiętują sekwencje, ale może tutaj sterownik został wykonany pod tą właśnie konstrukcje i prawdopodobnie jest to jakiś mikrokontroler.
Chcesz sam wykonać taki? Teraz w zasadzie ludzie robią je na mikrokontrolerze, ale są też kity AVT oparte na NE555 po jednym na serwo.
Co chcesz dokładnie uzyskać i powiedz coś o jego wcześniejszych możliwościach, może model?
Co prawda są kontrolery co chyba za pomocą się PC obsługuje i zapamiętują sekwencje, ale może tutaj sterownik został wykonany pod tą właśnie konstrukcje i prawdopodobnie jest to jakiś mikrokontroler.
Chcesz sam wykonać taki? Teraz w zasadzie ludzie robią je na mikrokontrolerze, ale są też kity AVT oparte na NE555 po jednym na serwo.
Co chcesz dokładnie uzyskać i powiedz coś o jego wcześniejszych możliwościach, może model?
-
konrad1115
- -
- Kontakt:
tak ta płytka to sterownik robot został wyprodukowany w 1996 roku nie znam modelu sprawdzę jutro w szkole. Robot nie posiadał zbyt wielu funkcji można go było sterować za pomocą klawiatury lub z komputera (program na kompa obsługiwany przez system windows 95) na kompie był prosty programik który zapisywał kroki a potem odtwarzał je.
Na chwile obecną myślałem aby po dodaniu elektroniki do serw poprzedni sterownik zastąpić serwokontrolerem firmy pololu który aktualnie posiadam w domu. Na chwile obecną zależy nam na uruchomieniu samego robota by można było na nim cokolwiek robić gdyż u nas w szkole zaczęliśmy zajęcia z programowania robotów przemysłowych i jedna grupa siedzi i nic nie robi. W między czasie ja zabrałbym się za stożenie sterownika który można by było zapakować do robota na stałe a brat by napisał program na procka i na kompa do sterowania robotem
Na chwile obecną myślałem aby po dodaniu elektroniki do serw poprzedni sterownik zastąpić serwokontrolerem firmy pololu który aktualnie posiadam w domu. Na chwile obecną zależy nam na uruchomieniu samego robota by można było na nim cokolwiek robić gdyż u nas w szkole zaczęliśmy zajęcia z programowania robotów przemysłowych i jedna grupa siedzi i nic nie robi. W między czasie ja zabrałbym się za stożenie sterownika który można by było zapakować do robota na stałe a brat by napisał program na procka i na kompa do sterowania robotem
-
konrad1115
- -
- Kontakt:
Witam.
Po prawej widać 8031 Siemensa, w środku pod naklejką pewnie Eprom, obok nieulotna RAM(ew. w zastępstwie eproma).
Nie jestem w stanie odcyfrować oznaczenia dużej podłużnej kostki z lewej skrajnej strony.
Zdjęcie jest zbyt zamazane.
Typowa konstrukcja z tamtych lat.
Można zdeasemblować oryginalne oprogramowanie i napisać nowe np. za pomocą SDCC
.
Czy szkoła nie ma dokumentacji do tego sterownika?
Może wystarczy poszukać, popytać grono nauczycielskie.
Pozdrawiam.
Po prawej widać 8031 Siemensa, w środku pod naklejką pewnie Eprom, obok nieulotna RAM(ew. w zastępstwie eproma).
Nie jestem w stanie odcyfrować oznaczenia dużej podłużnej kostki z lewej skrajnej strony.
Zdjęcie jest zbyt zamazane.
Typowa konstrukcja z tamtych lat.
Można zdeasemblować oryginalne oprogramowanie i napisać nowe np. za pomocą SDCC
Czy szkoła nie ma dokumentacji do tego sterownika?
Może wystarczy poszukać, popytać grono nauczycielskie.
Pozdrawiam.
-
konrad1115
- -
- Kontakt:
Sory że tak puźno odpisuje ale dzisiaj dopiero miałem dostęp do robota
Spis scalaków
A co do dekompilacji programu to dużo roboty i trzeba znać asemblera
myślę że prościej będzie napisać własny program zresztą programowanie to nie moja działka tylko brata

Spis scalaków
- 1. NEC d71055c
2.RAM
3.B880L 02371
4. ICPD 74LS373P
5.HD74LS00P
6.SIEMENS SAB 8031A-P
7.CD4069UBE
8.CD4069UBE
9.58DCCKK
10.9048BR
11.7662 CPA POS14BBJZ
12. 08C968M
13. nieczytelny
tam gdzie są radiatory są 3 scalaki są to mostki h l293dne
A co do dekompilacji programu to dużo roboty i trzeba znać asemblera
myślę że prościej będzie napisać własny program zresztą programowanie to nie moja działka tylko brata